Undersøgelse af kryptorkisme hos islandske fårehunde
Avlsudvalget vil gerne undersøge omfanget af kryptorkisme blandt islandske fårehunde. Spørgsmålet om, hvorvidt racen har et problem med kryptorkisme, blev rejst på ISIC-årsmødet d. 23. – 25. oktober 2015 på Island. Det blev aftalt, at hvert land skulle ”gå hjem” og undersøge det.

Derfor vil avlsudvalget gerne have din hjælp. Ifølge Netdyrlægen og andre dyrlæger er testiklerne hos hunde som regel faldet på plads inden, de er 6-8 uger. Når den ene eller begge testikler ikke er faldet på plads i pungen inden hunden er 6 måneder gammel, kalder man den kryptorkid. Dog kan testiklerne nå at falde på plads indenfor det første år. Den testikel, der ikke ligger på plads i pungen, ligger i et varmere miljø end dens naturlige miljø i pungen. Man mener, at det er årsagen til, at der hyppigere ses testikelkræft i kryptorkide testikler, end hos de testikler, der ligger på plads. Sædcelleproduktionen er meget påvirket af varme, og en kryptorkid testikel vil producere sæd af dårlig kvalitet. Hormonproduktionen vil dog ikke være påvirket.

Man betragter kryptorkisme som en egenskab med polygen nedarvning – det vil sige, at der mange gener, der har betydning for, om egenskaben er til stede. Disse disponerende gener kan findes hos både tæver og hanner, men af gode grunde er det kun hannerne, der kan vise egenskaben.

Det vil også være spændende at vide, om anvendelse af en hanhund, hvor testiklerne kom sent ned, har påvirkning på kryptorkisme hos afkom.

Vi henstiller til alle opdrættere at udfylde skemaet for alle hanhvalpe i deres opdræt, hvor testiklerne ikke er kommet på plads eller er kommet sent på plads. Men du er selvfølgelig velkommen til at udfylde skemaet for alle dine opdrættede hanhunde, hvis du har de ønskede oplysninger.

Ligeledes vil vi opfordre alle hanhundeejere til at udfylde skemaet.

Hundens navn og registreringsnummer
Hundens stambogsnavn
Your answer
Hundens DKK registreringsnummer
Your answer
Spørgsmål om kryptorkisme
Hvordan ligger testiklerne hos din hanhund?
Hvornår var testiklerne på plads i pungen?
Eventuelle bemærkninger
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms