НСБС: Блиц анкета за тол таксите
Българският спедиторски и транспортен бранш (НСБС и АЕБТРИ), митническите агенти (НОМА ) и частните предприемачи (СЧП Възлаждане) приеха обща позиция за размера и обхвата на тол таксите за товарните автомобили (пълен текст: http://nsbs.bg/uploads/content/NSBS_Obshta_pozicia_BG_Toll_150419%20(1).pdf):

Най-основните акценти на позицията са:

1. При приемане на предложения от МРРБ сценарий разходът за пътни такси, респективно себестойността на транспортната услуга, ще се увеличи в пъти, както и че тол таксите у нас ще са по-високи отколкото в западноевропейските страни.
2. Размерът на пътната такса за изминато разстояние в България да бъде определен в съотношение с БВП на глава от населението (вземайки за основа същото съотношение на стойностите във Федерална република Германия), което възлиза средно на 0,065 лв./км., вместо предложените от регионалното министерство от 0,13/0,104 до 0,78/0,629/0,472 в зависимост от класа на превозното средство.
3. Платената пътна мрежа трябва да обхване само магистралите и отсечките от първокласните пътища, които са част от основните транзитни коридори на страната. Европейската практика показва, че в платената пътна мрежа се включват магистралите и високоскоростните пътища и по-рядко пътищата от клас 1, но не и второкласни и третокласни пътища. По този начин ще се намали финансовата тежест от въвеждането на тол таксите за вътрешния автомобилен транспорт и нейното отражение върху цените на автобусните превози и превозваните стоки.

Подкрепяте ли Общата позиция на транспортния и логистичен бранш?
Одобрявате ли идеята за обвързване на тол таксата с размера на БВП на глава от населението, което възлиза средно на 0,065 лв./км., вместо предложените от регионалното министерство от 0,13/0,104 до 0,78/0,629/0,472 в зависимост от класа на превозното средство?
Одобрявате ли идеята за въвеждане на тол такси само за магистрали и първокласни пътища?
Представители на кой сектор сте?
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google.