Inscripció a les Classes regulars de la Galàctic Old School
Mitjançant aquest formulari, us podeu apuntar als grups de lindy hop, Balboa i Jazz Steps que impartim al Galàctic Club pel curs 2018/19.

Els alumnes que ja us vareu matricular a principi de curs, no heu de fer la inscripció.

L'inici de les classes serà dilluns dia 7 de gener.

Què són el swing i el lindy hop??
El lindy hop és el ball més estès i més conegut de tots els que es ballen amb la música swing. Anomenam amb el genèric "música swing" a tota aquella música que té aquest ritme tan característic i tan aferradís, el swing; principalment el jazz més primigeni, però també el rock & roll primerenc, el boogie woogie, el rithm & blues, el rockabilly, etc.

Així, el lindy hop neix dins la comunitat negra nord-americana de l'evolució d'altres balls com el xarleston, fruit de l'enorme quantitat de sensacions i de la necessitat d'expressar tot allò que aquella música transmetia a tothom qui l'escoltava. Als balladors de lindy hop se'ls coneix com a "hoppers".

Com a reflex de la música jazz i de la cultura negra en general, les principals característiques del lindy hop són:

- És un ball de parella. El lindy es balla amb parella, en la qual un dels hoppers fa el rol de leader i l'altre de follower. El leader és el membre de la parella que proposa les passes i els moviments del ball al follower, que els pot seguir, els pot variar, o fins i tot, pot contraproposar-ne d'altres. Històricament, els homes han fet el rol de leaders i les dones el de follower, i encara que avui dia segueix sent majoritàriament així, cada pic és més freqüent veure qualsevol combinació de rols.

- És un ball molt musical. El gruix de la música amb swing és el jazz, un dels estils musicals més rics i de més qualitat del segle XX. Ballar la Big Band den Count Basie, la veu profunda i melancòlica de na Billie Holiday, la rítmica de n'Ella Fitzgerald o la característica trompeta den Louis Amstrong, és profundament inspirador i no es pot fer de qualsevol manera! Al lindy, la decisió de quins passos fer no és aleatòria, sinó que ve principalment marcada per la música i la cançó concreta que sona al moment del ball, així com pel lloc, el moment de la nit, la persona amb qui balles, etc. No es balla igual una cançó lenta que ràpida, una més melòdica que una rítmica, etc., sinó que cada cançó (i cada parella) té el seu propi ball.

- És un ball popular. Amb això ens referim a que permet al hopper ballar amb qualsevol persona que també hi estigui familiaritzada. Així com a les jams de jazz existeix una estructura musical base, comuna, que permet a qualsevol músic que la conegui incorporar-se al grup i tocar, amb el lindy hop passa el mateix. De fet, a les "ballades" de lindy hop també se'ls anomenen jams, i és molt freqüent anar canviant de parella durant tota la nit.

- És un ball "negre". El lindy, com a ball que neix dins la comunitat afroamericana dels EUA, conté al seu sí tota la cultura i la idiosincràsia pròpia d'allò que té a Àfrica l'origen primigeni. Ens trobam així, davant un ball que va cap avall, que engronsa els moviments cercant un ritme que connecta amb la terra. Es diferencia així dels balls d'arrel europea, que tendeixen a elevar el cos, a estirar-lo cap amunt.

- És un ball improvisat. Talment la música que ballam, el jazz, que té unes estructures musicals que permeten als músics improvisar-hi a sobre; el hoppers coneixen l'estructura base de cada cançó i així, poden improvisar-hi. Per tant, no tenim coreografies predissenyades, ni decidides d'avantmà, sinó que cada parella dona a cada cançó la forma que vol. No obstant, amb la popularització d'aquest ball i el naixement de les companyies de ball, grans hoppers començaren a coreografiar certes cançons per interpretar-les al cinema o a espectacles teatrals.

Tot això és el que fa especial i característic aquest ball, i que tanta de gent d'arreu del món s'hi enganxi ràpidament. Esperam poder-vos ajudar a descobrir-ho.

I els Jazz Steps??
Els Jazz steps tenen els seus orígens en els costums de les comunitats africanes més primerenques. Per això, un dels seus aspectes més importants és el seu caire social i comunitari. Els moviments que en surten són naturals, sempre intenten imitar accions diàries a més de cercar mitjançant la petjada, la connexió més estreta amb la terra.
Aquesta dansa es va anar desenvolupant en conjunt amb el Jazz. Degut a l’èmfasi en el ritme i en el sòl que es trepitjava, en gran part el que es movia eren les cames però sense oblidar la part superior del cos que estava lliure d’expressar-se amb moviments que en aquella època no eren comuns als balls europeus. Això donava lloc a una alta improvisació personal.
Avui en dia, els Jazz steps són vists com una part important del lindy hop, no només perquè venen de la mateixa tradició i expressen el mateix tipus de música, si no perquè en molts de sentits aquesta dansa va contribuir a que es produís el canvi per trobar el camí cap al ball de parella que avui coneixem com a lindy hop on es pot introduir mitjançant passos amb la parella, variacions de joc de peus “footwork” o durant la interpretació musical dels breaks, etc.
Què és això del Balboa?
El Balboa és un ball que va aparèixer a la costa oest dels Estats Units. Es caracteritza pels tempos ràpids i ballar-se més aviat en posició tancada. És un ball molt agraït per a la parella, ja que és fàcil connectar amb ella i amb la música.
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service