quick-scan: communicatie & interactie in de relatie (in taak en samenwerking)
Interactie tussen mensen: 'gedrag roept gedrag op'.

Communicatie gaat niet alleen over de inhoud van de boodschap, het gaat (vooral) over de interactie tussen de verschillende mensen. De wijze waarop heeft consequenties voor het gedrag van de ander. Door u op een bepaalde manier te gedragen, beïnvloedt u het gedrag van de ander. Oftewel: 'actie leidt tot reactie'.

Dit communicatiemodel brengt in kaart hoe gedrag (en communicatie) voortdurend gedrag bij anderen oproept en op welke manier dat (meer of minder effectief) te beïnvloeden is. Het maakt met name duidelijk hoe relaties kunnen vastlopen in knellende patronen en hoe zij weer in beweging kunnen worden gebracht.

Onderzoek wijst uit dat men geneigd is om complementair (aanvullend) op gedragsvarianten te reageren, waardoor het ene gedrag het andere gedrag oproept. Dat heeft enerzijds met het menselijk instinct te maken en anderzijds met beïnvloeding vanuit de omgeving. Met andere woorden: 'gedrag lokt gedrag uit'.

Door hier meer inzicht in te hebben, kunt u zélf gedrag (van u zelf) anders inzetten en daarmee ánder gedrag (van de ander) oproepen. Daarmee wordt het een fantastisch instrument voor de (verdere) ontwikkeling van uzelf en/of uw team bij schijnbaar onoplosbare interactiepatronen.


Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Voer hieronder uw naam in: *
Voer hieronder de meegestuurde teamcode of kantoornaam in: *
Uw telefoonnummer: *
Datum van invullen: *
MM
/
DD
/
YYYY
Invulinstructie
Deze quick-scan geeft u inzicht in de wijze waarop u zich opstelt in een relatie tussen twee personen, waartussen bepaalde gedragspatronen ontstaan die wederkerig zijn, die door beide partijen in stand worden gehouden en die als knellend en conflictueus (kunnen) worden ervaren. Deze relatie kan zakelijk, maar ook privé zijn. Neem voor deze test één bepaalde relatie (persoon of team) voor ogen.

Het invullen neemt ongeveer 5 minuten in beslag. U dient telkens een keuze te maken uit twee gedragingen die volgens u het meest uw gedrag typeert in deze specifieke relatie.

U zult merken dat soms beide mogelijkheden van toepassing kunnen zijn, of soms geen van beide. Toch vraag ik u in elk geval een keuze te maken, anders verliest de test zijn waarde. Als u geen van beide antwoorden herkenbaar vindt, kies dan toch wat u denkt dat u eerder zou doen wanneer u gespannen of geïrriteerd bent.

De test is geen evaluatie: er is geen goed of fout antwoord mogelijk. Gedrag bestempelen we ook niet als goed of slecht gedrag, maar als effectief of niet-effectief in een bepaalde situatie.

Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust.
Succes!

Liana van de Vendel | Buro Next Impuls

Invulinstructie voor mensen die uitgenodigd zijn om deze quick-scan in te vullen voor hun leidinggevende, collega, partner of vriend)
Om een volledig beeld te schetsen van de interacties in een relatie, kunt u deze quick-scan ook laten invullen door de andere persoon.  Zo krijgt u een beeld van zijn/haar perceptie van uw gedrag in deze relatie.

Voor het invullen van de vragenlijst kunt u bovenvermelde instructies volgen, met het verschil dat het hier niet gaat over uw eigen gedrag, maar wel om het gedrag van de persoon die u gevraagd heeft de vragenlijst in te vullen. Dus uw perceptie van zijn/haar gedrag.

Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy