Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαριάς υλοποιεί πρόγραμμα καταγραφής μαρτυριών με θέμα την «Ανδριώτικη βεγγέρα», και σας καλεί να μοιραστείτε μαζί μας αναμνήσεις και βιώματα.
Μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας
α. παραχωρώντας μας συνέντευξη στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ
β. στέλνοντάς μας την ιστορία σας με τη μορφή κειμένου στο
kapparia@gmail.comγ. στέλνοντάς μας φωτογραφικό υλικό ή βιντεο από βεγγέρες στο
kapparia@gmail.comΕπισημαίνεται ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί για την συμβολή του στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2021 και συνδέεται με την πρωτοβουλία ένταξης της ανδριώτικης βεγγέρας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΒΕΓΓΕΡΑ
Η προτεινόμενη δράση αποσκοπεί στην καταγραφή, ανάδειξη και τεκμηρίωση των βιωμάτων και αναμνήσεων από την Ανδριώτη Βεγγέρα. Για την υλοποίηση της δράσης θα γίνει ποιοτική έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, θα δημιουργηθεί θεματικό website μέσω crowdsourcing ώστε να συλλεγεί πρωτογενές υλικό και θα δημιουργηθεί ταινία/ ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης μικρού μήκους βασισμένη στις αφηγήσεις, τις αναμνήσεις και τα προσωπικά βιώματα των Ανδριωτών.
Α.1 Συνοπτική περιγραφή:
1. Πρωτογενής έρευνα με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί πρωτογενής έρευνα πεδίου με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, θα απασχοληθούν δύο Ανδριώτες που θα προσληφθούν με ανοιχτή διαδικασία και θα ειδικευτούν στην μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας.
Έπειτα σε συνεργασία με την επιστημονική συνεργάτιδα- ιστορικό θα υλοποιήσουν συνεντεύξεις με τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας σε κατοίκους της Άνδρου. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί πρωτογενές υλικό σχετικό με την Ανδριώτικη βεγγέρα, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στον ιστότοπο (website) και θα προβληθεί μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.
Το υλικό αυτό θα αποτελέσει επίσης τη βάση για την ανάπτυξη ταινίας τεκμηρίωσης μικρού μήκους με θέμα την Ανδριώτικη βεγγέρα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Βούλγαρη.
2. Θεματικός Ιστότοπος (Website)
Δεδομένου ότι οι διάφορες πρακτικές και ιστορίες της καθημερινότητας των χωριών της Άνδρου συνιστούν ανεξάντλητο πλούτο που χρίζει άμεσης καταγραφής και αποτύπωσης, προτείνεται η ανάπτυξη ενός ιστοτόπου (website) το περιεχόμενο του οποίου θα συγκεντρωθεί με τη μέθοδο του πληθοπορισμού (crowdsourcing). Στον ιστότοπο αυτό, κάτοικοι και φορείς πολιτισμού της Άνδρου θα έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν και να διαμοιράζονται φωτογραφίες τους, video, ηχητικά αρχεία και κείμενα με αφηγήσεις που βασίζονται σε προσωπικά τους βιώματα καθώς και αναμνήσεις από την Ανδριώτικη Βεγγέρα.
3. Δημιουργία Ταινίας μικρού μήκους τεκμηρίωσης
Μέσα από την καταγραφή των συνεντεύξεων των κατοίκων για τις βεγγέρες που έκαναν σε προηγούμενα χρόνια, δεν θα δούμε απλώς τις θεματικές, τα γεγονότα, τις ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν στην Άνδρο, ένα κυκλαδίτικο νησί, αλλά το πώς οι σχέσεις, οι συναθροίσεις, οι εξομολογήσεις, το μοίρασμα όλων αυτών επιδρούσε τελικά στον ψυχισμό τους. Πως ξεπερνούσαν δυσκολίες, πως ξεγελούσαν τη μοναξιά τους, πως έλυναν ένα πρόβλημα επειδή το μοιράστηκαν, πως ηρεμούσαν, απλά και μόνο επειδή είχαν κάποιον να συζητήσουν κάτι που τους βασάνιζε. Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με περίσκεψη, άλλοτε με συγκίνηση.
Σε μια κοινωνία όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τρόπος ζωής στις πόλεις, οι αποστάσεις, τα εξαντλητικά προγράμματα δεν μας επιτρέπουν την επαφή, το ντοκιμαντέρ αυτό φιλοδοξεί να μας βάλει ερωτήματα και ιδέες για το αν τελικά έχει νόημα αυτός ο καταιγιστικός ρυθμός στον οποίο ζούμε. Αν το zoom, το skype, τα κινητά, μπορούν και σε πιο βαθμό να αντικαταστήσουν το να κάθεσαι απέναντι σε κάποιον δικό σου και να τον κοιτάζεις στα μάτια, να πίνεις ρακί, να νοιώθεις την ζεστασιά από ένα σώμα που βρίσκεται δίπλα σου.
Σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 20-30 λεπτών, θα αποτυπωθούν ιστορίες, συγκινήσεις, γέλια, χαρακτήρες που ανήκουν σε παλιότερες εποχές, αλλά και η επίδραση τους σε εμάς που τους καταγράφουμε, σε εμάς που σκαλίζουμε και ρωτάμε.
Χωρίς καμία διάθεση νοσταλγίας, ή εύκολου συναισθηματισμού, το ντοκιμαντέρ που θα προκύψει μέσα από την έρευνα των ιστοριών, τις αφηγήσεις, τα σαλόνια, τις βεράντες της Άνδρου, δεν θα μένει στο παρελθόν, αλλά θα ανοίγει έναν διάλογο με το σήμερα… Με τον /την επιστήμονα που παίρνει την συνέντευξη, με το κινηματογραφικό συνεργείο που καταγράφει την διαδικασία, και τελικά με τον θεατή, ο οποίος μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο, στον τόπο και στις ανθρώπινες σχέσεις, θα σκεφτεί και θα αναζητήσει τις δικές του αναφορές, το δικό του «συλλογικό» και θα θελήσει να φτιάξει τις δικές του «βεγγέρες».
Οι εικόνες δεν θα αφορούν μόνο τα σπίτια και τα γραφικά χωριά της Άνδρου, αλλά και την ερευνητική ομάδα που ψάχνει τις ιστορίες και κάνει την καταγραφή. Τις δικές μας «βεγγέρες» μετά το γύρισμα, το δικό μας μοίρασμα εμπειριών από αυτή την συνθήκη.
Γιατί στην τελική, είτε είναι οι γιαγιάδες ενός ορεινού χωριού με το ρακί, είτε είναι οι ερωτευμένοι έφηβοι στις καλοκαιρινές αυλές, είτε οι γειτόνισσες σε μια πολυκατοικία στα Πατήσια ή σε ένα δρόμο του Εδιμβούργου, η ανάγκη μας για κουβέντα και μοίρασμα δια ζώσης είναι και θα είναι αναντικατάστατη.
Α.2. Σκοπός της Δράσης
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καταγραφή και ανάδειξη της Ανδριώτικης βεγγέρας ως τρόπου κοινωνικοποίησης και αυθόρμητου εορτασμού, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, της λαογραφίας και της αρχιτεκτονικής. Στόχος της είναι αφενός η ανάπτυξη ενός δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) ιστοτόπου που θα συγκεντρώνει υλικό το οποίο θα προκύψει από τη διεξαγωγή συνεντεύξεων σε βάθος και καταγραφή προφορικής ιστορίας με επιστημονικές μεθόδους αλλά και με την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός δυναμικού αρχείου με τη μέθοδο του πληθοπορισμού, αφετέρου δε η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για λόγους τεκμηρίωσης, ανάδειξης και προβολής.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΡΙΑΣ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαριάς Άνδρου ιδρύθηκε το 1989 και έχει έδρα την Αθήνα. Στα 32 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του στην κοινότητα, τους κατοίκους και τους καταγόμενους από την Καππαριά της Άνδρου, έχει αναπτύξει πολύπλευρό έργο που αφορά στην ανάδειξη της πολιτιστική κληρονομιάς της Άνδρου σε συνεργασία με αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκά ιδρύματα και με την υποστήριξη εθελοντών, δωρητών και χορηγών.
Στους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου συγκαταλέγονται:
• Η διατήρηση και ανάπτυξη των δεσμών των ξενιτεμένων Καππαριανών μεταξύ τους και με την ιδιαιτέρα τους πατρίδα.
• Η διάδοση του πνεύματος αλληλεγγύης και η ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε όλους τους Καππαριανούς, όπου κι αν βρίσκονται.
• Η διαρκής προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών ζωής, για την προώθηση των συμφερόντων της περιοχής και εν γένει την προάσπιση των δικαιωμάτων για καλύτερη ζωή, τόσο των κατοίκων της Καππαριάς, όσο και των ξενιτεμένων Καππαριανών.
• Η ουσιαστική συμβολή στην πνευματική, ηθική, υλική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του και γενικά των Καππαριανών. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της Καππαριανής νεολαίας, η ανάπτυξη δεσμών φιλίας με όλη τη νεολαία της Άνδρου και η καλλιέργεια της διάθεσης για ψυχαγωγία και επιμόρφωση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ζωής.
• Η διάσωση και διάδοση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η προβολή της καλλιτεχνικής παράδοσης της Καππαριάς.