Manifest Parkstad Amsterdam-Noord
Samen maken we Amsterdam groener, gezonder, ruiger, eerlijker en een fijnere plek om te leven. Waarom niet?

Nu in Amsterdam-Noord de verstedelijking oprukt, roepen wij Noord uit tot Parkstad Amsterdam! Geef groene initiatieven een even grote stem als geld; niet aan de rand van de stad, maar daarbinnen. Niet alleen tijdelijk, maar voorgoed. Want als beton en asfalt eenmaal gestort zijn, komt het groen er zelden terug!

Van vergrijzing naar vergroening
Amsterdam vergrijst waar de stad juist moet en kán vergroenen. Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar cultureel erfgoed, maar ook haar natuurlijk erfgoed is van grote waarde. Met historische scheggen, polders en verre horizonten achter groene weidelandschappen.

Onze oproep: maak mens én groen winnaars van de verstedelijking, behoud de longen van de stad en breid ze uit, breng ze terug. Want groen is niet alleen fijn om naar te kijken, het is ook fijn om in te leven!

Met 50% van het groen op 30% van het grondgebied en 10% van de inwoners lijkt Noord een bevoorrecht stadsdeel, toch is het groen hard nodig. In 'de stad' én in Noord. Want laten wij mensen niet vergeten dat wij levende wezens zijn en méér gemeen hebben met bomen en vossen dan met bushokjes, stopcontacten en regelgeving. Laat aan “de zonzij van het IJ duizend bloemen bloeien” om met volkszanger Jos de Rooij te spreken. Bescherm de groene scheg langs het Noord-Hollands kanaal en de groene oeverparken langs het IJ. Koester geveltuintjes en moestuinen, breid iepenlanen uit, plant -volwassen- fruit- en notenbomen bij, offer parken en snippergroen niet op, bescherm het historisch landelijk gebied om de stad en laten we van Amsterdam-Noord een groen paradijs maken!

Wij roepen Noord daarom uit tot Parkstad Amsterdam. Behoud en maak -permanent- ruimte voor groen en stadsnatuur Door en voor Amsterdam en Amsterdammers!

Wie?
De duurzame 100 van Noord is een netwerk van Noorderlingen – zelfstandigen, ondernemers, supporters - die eraan werken om van onderop Amsterdam Noord nog mooier en nog groener te maken. Ieder op zijn en haar eigen manier.

Parkstad Amsterdam-Noord
Groen is er voor iedereen, is noodzakelijk voor de leefbaarheid, dempt hitte in de zomer, maakt vrolijk in de winter. Londen is dit jaar uitgeroepen tot nationaal park, dat kan Amsterdam-Noord beter. Wij claimen ruimte in Noord voor groen! Parkstad Amsterdam-Noord; waarom niet?

Teken je mee?

Tot de ondertekenaars van het eerste uur behoren onder andere:

Pieter Tinbergen
Natasha Hulst
Tabitha van den Berg
Nancy Wiltink
Nathalie van Loon

Update 26/10:
in NRC verscheen een artikel over het manifest. Je leest het hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/minder-grijs-meer-groen-in-noord-a3977744

Email *
Clear selection
Naam *
Eventuele aanvullingen:
Dank! Namens de Duurzame 100 van Noord, www.duurzame100vannoord.nl en groenstedag@wnkl.net
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy