(GEN)ETIČKO SAVJETOVALIŠTE
(GEN)ETIČKO SAVJETOVALIŠTE je naučno-istraživački projekat koji se realizuje u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bioetike, 19. Oktobra u saradnji sa UNESCO-vom Katedrom za bietiku, UNESCO-vom Katedrom u Bosni i Hercegovini i Internacionalnim unverzitetom u Sarajevu. Inspiracija za nastavak uključivanja javnosti u diskusiju o bioetičkim pitanjima je pronađena u reakcijama prolaznika koji su učestvovali u prvoj, umjetničkoj, fazi projekta, u kojoj su jasno iskazali svoje stavove da li su za ili protiv manipulacije ljudskog genoma. Kako se genomi biljaka i životinja već odavno uspješno kreiraju i modificiraju, nama u bliskoj budućnosti prijete svakojaki eksperimenti na ljudskim genima.

Stoga se projekat “(GEN)ETIČKO SAVJETOVALIŠTE” bazira na tematici manipulacije ljudskog genoma, te kreiranju “savršene djece”, koja ne bi imala genetičke bolesti, i imala bi snažne genetičke osobine koje bi omogućile opstanak potomstva, ali i supresiju prirodne selekcije i usporenu, ali snažnu promjenu strukture stanovnika.

Stoga Vas pozivamo da učestvujete u ovom projektu, kako bismo cijelom svijetu iskazali naš jasni stav: Šta smatramo prednostima, a šta manama manipulacije genoma, te da li se naučnicima trebaju zabraniti ovakvi eksperimenti na ljudima.
Ako ste čuli ili želite više saznati o pojmovima “Dijete sa tri roditelja”, “Modificiranje embrija”, “Dizajniranje djece”, uključite se u ovaj naučno-istraživački rad, u kojem ćete Vi, za sat vremena, imati priliku možda promijeniti svijet.

A kako ćete to učiniti?

S obzirom da projekat uključuje:
1. izradu dokumentarnog filma;
2. izložbu portreta;
3. naučni poster;
4. naučo-istraživački rad,
Vaše je samo da iskreno odgovarate na pitanja, jer nema pogrešnog ili tačnog odgovora, te naučnicima date savjet kako da ograniče ili usmjere razvoj laboratorijskih tehnika.


Vaše učešće će biti anonimno, ali će svi komentari i odgovori biti snimljeni i iskorišteni za rad.
Stoga, ukoliko imate između 18 i 28 godina, i slobodni ste samo sat vremena 14. Ili 15. oktobra da date svoj doprinos ovom projektu, prijavite se!

Ukoliko imate pitanja ili želite znati više informacija o ovom projektu, pišite nam na: bioethicsbih@gmail.com

Napomena: Predznanje iz genetike ili bilo čega u vezi sa tematikom nije potrebno, s obzirom da će svi učesnici imati kratke edukativne radionice.

Rok za prijavu je 12. oktobar do 12:00!
Radionice i snimanje dokumentarnog filma će se obaviti 14. i 15. oktobra!
Rezultati konkursa: 12. oktobar.

Ime i prezime: *
Your answer
Spol: *
Godište: *
Your answer
Fakultet i univerzitet: *
Your answer
Neko od članova Vaše porodice ima genetičku bolest? (Odgovor je relevantan za selekciju grupe učesnika.) *
Bračni status: (Odgovor je relevantan za selekciju grupe učesnika.) *
Da li imate dijete? (Odgovor je relevantan za selekciju grupe učesnika.) *
Kontakt telefon: *
Your answer
E-mail: *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service