bit.do/kiten2018 инфо и записване за лагер-школата по информатика Китен: 23 август-10 септември 2018
Лагер-школата по програмиране КИТЕН 2018 е организирана от Яшу (Явор Никифоров) и екипа му, натрупали опит в пътувания с деца от над 20 предишни лагер-школи (провеждани на Юндола, Видин, Благоевград, Боровец, Дупница, Шумен и Созопол). А цели 6 от досегашните лагер-школи проведохме в станалия ни вече любим и много легендарен Шипка/Парадайз в Китен. Aко не сте били тук - елате още това лято! След него може и зима да иде!?
Отново разчитаме на съдействието на Сoфийската математическа гимназия и други образователни организации, които ни помагат с техника и не само, но се гордеем, че цялата лагер-школа е инициатива на екип от независими професионалисти, а не на институция (моля, за допълнителна информация за лагер-школата, се обръщайте само на посочените по-долу наши контакти, а не другаде :) ).

Въпреки това, очакваме младежите, участвали в лагер-школите ни, да продължат да програмират в безплатни обучения и след лагер-школата, като ще ги насочим спрямо тяхната възраст и постигнато ниво към най- подходящата инициатива в различни академии и училища.

Ще проведем обучения за различни нива, напълно подходящи за нуждите на всяко едно дете!

-За първа година ще се провеждат занимания за напълно начинаещи много малки деца (6-10 годишни!) по системата, доказала се в инициативите на coder dojo, с опитен преподавател от екипа им! В тези сбирки ще се изучава компютърна грамотност, scratch, онлайн безопасност и други теми, подходящи за летящ старт на толкова малки деца! Програмата за тази група сме я замислили горе-долу така: bit.do/dojoprograma (възможни са промени, включително и при ваши идеи)! След като децата са изкарали 6 дни обучения по тази програма, ще могат да продължат в следващ етап от лагер-школата - в групата за какички и батковци начинаещи, където ще им е напълно разбираемо и смело с наличния им летящ старт!

-На по-големите деца (10-15+ годишни), които досега не са програмирали, ще предложим традиционните ни занимания за начинаещи в насоките: разработка на HTML5 игри; С++ и алгоритми за състезания. Програмата по разработка на игри HTML5 (за цяла 1 година обучения) е публикувана на bit.do/progrgamedev , а игри, направени от децата, обучавали се по нея, има на bit.do/napravihigra .Ако пък повече се интересувате от С++ и алгоритми, можете да следите www.math.bas.bg/infos и да разгледате какви състезания ще печелите след такъв летящ старт.

-Ако пък вече програмираш, сигурно се и познаваме и вероятно няма с какво да те изненадаме: на лагер-школите ще предложим няколко различни групи за различно напреднали и по програмиране на игри, и на алгоритми, включително и групата, най-перфектна точно за теб! Ще се съобразяваме с желанията ти, доколкото е разумно и доколкото можем, и ще предложим точно това, което ти предстои да изучаваш. А, ако смяташ, че имаш много идеи как да сме още по-яки: ще може и ти да изнесеш лекция на предложена от теб тема - например да представиш проект, който си разработил вкъщи!

От каквито и занимания да имате нужда обаче - на Китен със сигурност ще научите мноооого! Всеки ден - освен плаж, хранене, разходка, спане, приключение, простотии и спорт, успяваме да вместим и 6-7-8 часа програмиране. Само за два дни би получил толкова школа, колкото за цял месец в София (4 сбирки х 3 часа за месец < 2 дни Китен х 7 часа) А за 6 дни Китен, ще научиш колкото за цял учебен срок в София. А, ако се плашите, че това ще е страшно и скучно - няма такава опасност!
Преподавателите ни са енергични и много от тях са толкова млади, че са започнали пътя си като програмисти точно на нашите първи лагер-школи преди десетилетие. В екипа ни обаче има и ръководители с много повече години опит като преподаватели или като програмисти, тъй че се получава комбинация с изумителен баланс!
Правилната атмосфера, в която всеки може да научи повече, отколкото е очаквал!
С напредване на лятото предстои да ви запознаем с екипа ни, но със сигурност ще има познати лица, а и нови попълнения! Следете!

След миналогодишната лагер-школа, която надскочи и най-смелите ни очаквания (разгледайте снимки на https://www.facebook.com/lagershkoli/ ) и се проведе в два етапа, решихме да ви предложим възможността да изберете един от 3 етапа, струващи 288 лева. (Цена валидна при регистрация и заплащане до 1 август. Намалена в сравнение с миналата година!)
Обърнете внимание, че точните часове и места за тръгване и връщане, ще бъдат обявени в средата на август и на този сайт, и по мейла, който посочите при регистрацията си!

Ако изберете да участвате в Етап 1 от Китен, получавате:
Тръгване на 22 август вечерта от ЖП гара София с влак София-Бургас, 23-ти сутринта - рейс Бургас-Китен
6 пълни дни обучения - 23, 24, 25, 26, 27, 28; нощувки: 5;
В един от дните - посещение на модернизирания аквапарк "Приморско"; цена ~15 лева;
Отпътуване на 28 август следобед с директен автобус Китен-София.

Ако изберете да участвате в Етап 2 от Китен, получавате:
Тръгване на 29-ти сутринта с директен автобус София-Китен, пристигане за обяд;
6 (почти) пълни дни обучения - 29, 30, 31, 1, 2,3 ; нощувки: 5;
В един от дните - посещение на Беглик Таш и замъка в Равадиново ~ 10лева
(новина, поне за Яшу- там също се появил аквапарк, може и него да пробваме)
Отпътуване на 3 септември следобед с директен автобус Китен-София.

Ако изберете да участвате в Етап 3 от Китен, получавате:
Тръгване на 4-ти сутринта с директен автобус София-Китен;
В един от дните - посещение на модернизирания аквапарак "Приморско" ~ 15 лева;
Брутално празнуване на рождени дни на 9-ти с купони, танци, преяждане и метъл чалготека (няма да кажем кои са празнуващите), и подарък!
7 пълни дни обучения - 4, 5, 6, 7 ,8, 9, 10 септември и шеста нощувка подарък!
Отпътуване на 10 септември вечерта с рейс Китен-Бургас и прехвърляне на влак Бургас-София, пристигащ на 11-ти сутринта.
Невъзможност да удължите лагер-школата, колко и да ви е харесала: няма следващи етапи!

Сега сигурно седите възмутени и се чудите… “Как така само 6-7 дни?!? Това сигурно е предложението за децата, които идват за първи път, не знаят колко ще е яко и като разберат - ще питат за още! Ама аз си знам и отсега искам да се знае, че ще остана повече. Ако искам 2 или 3 етапа ще трябва ли да ме разкарвате до София и обратно, за да хвана повече Китен?”
Ами отговорът ни е: НЯМА ПРОБЛЕМ :) щом вече си сигурен колко е яко, издаваме и как би изглеждала лагер-школата, ако обединиш 2 етапа…
Освен цялата програма, планирана за двата етапа, които си харесал (например 1&2 или 2&3), ще получиш още ценни мигове на Китен, вместо излишно разкарване до София! Обединявайки 2 последователни етапа, получаваш безплатно допълнителната нощувка между етапите (съответно на 28 август или на 3 септември), ще може да изпратиш децата, които си тръгват рано-рано, да ги дразниш колко много ще изпуснат, да посрещнеш новоидващите на следващия ден, да ги дразниш колко много вече са изпуснали! :) ИИИ най-странното: ще спестиш пари, защото участие в две последователни смени не струва 2х288, ами само 543 лева!

И това ли не стига? Ами цената за 3 етапа - за целия Китен, е само 777 лева, а се получават 2 допълнителни нощувки - и 28-ми, и 3-ти! Тоест общо 18 нощувки, 19 дни обучения, 2 аквапарка, екскурзия, купони и даже по някое време (към средата на лагера) ще съберем и занесем ваши дрехи за пране и ще ги върнем изсъхнали, защото след толкова програмиране ще си трябва.

И тази година домакините ни са ремонтирали базите и са подобрили условията, които винаги са ни предлагали - и в корпус Парадайз (обичайният за нас - този, в който е ресторантът), и в съседния - Шипка (при който е басейнът). Както винаги храненията са на богата и разнообразна блок-маса, от която може да си сипвате колкото си искате от каквото си искате (стига и да си го изяждате!). Ако обаче сте свикнали на максимален комфорт като вкъщи и имате нужда да получите VIP обслужване, предлагаме за първи път следната оферта:
-настаняване в корпус Шипка (в същия заграден, охраняван двор като основната ни група - в Парадайз), но:
-в луксозно ремонтирани стаи;
-с плазмени телевизори (които обаче пак няма да имате възможност да гледате много-много, най-малко пък нощем, заради всички приключения, за които ще ни трябвате бодри);
-настаняване по 2, а не по 3 деца в стая;
-отделен ръководител, грижещ се за децата в този корпус, с което ще получите:
-решение на проблема с изхарчените прибързано/загубени ‘джобни’. Ръководителят ни може да съхранява избрания от родител бюджет за детето и ще му дава, когато то поиска.
-една грижа за хлапето по-малко: екскурзията/посещенията на аквапарка са включени в цената за VIP настаняване;
-няма да се разделяте от групата по време на хранения, обучения и приключения - заедно сме си навсякъде;
-ако се случва някои пъти детето извънредно много да не харесва никоя от предложените на блок-масата храни, ще може да ни поръчва нещо по негов вкус, когато се наложи.

Aко прецените, че вашият голям програмист се нуждае от точно този вариант, цените са:
За един етап при VIP настаняване цената е 470 лева;
Два последователни етапа струват 920 лева;
Цялата лагер-школа, 18 VIP нощувки, ще е само 1330 лв!

Възможно е дори да участвате (макар и да не го препоръчваме) и за други интервали от време, ако ви се налага (например части от някои етапи, стига вие да организирате превоза си до хотела ни).
Имайте предвид, че занятията в дадена група обикновено са непрекъсваема последователност и надали ще се чувствате добре, ако сте изтървали началото й. Това би било особено неподходящо за начинаещите и от двете групи(Scratch групата/HTML5 и C++ групата)!
Ако дойдете с малките начинаещи (обучавани по програмата на coder dojo), след като изкарате целия етап от 6 дни, бихте могли след него да продължите със следващ етап - следващи 6 дни, в които ще сте достатъчно смели и подготвени да се обучавате и по програмата за пораснали начинаещи (HTML5 игри/С++ алгоритми).
За която и група да сте и колкото и дълъг да е престоят ви (включително и 3-те етапа), ще се постараем да ви предлагаме последователни занимания, с които постепенно да надграждате нивото си, без да повтаряте занятия. А в края на лагер- школата ще ви предложим (и също така ще сме публикували и на bit.do/kadekodim ) групи, подходящи за бъдещото ви обучение след Китен 2018! С общата ни енергия и желание ще се получи нещо приятно, полезно и натоварващо като почивка на море, а не като обучение по сериозна и уж страшна тема. Ще сте замаяни от спорт, преживявания и приключения, а не от компа!

За да се включите в лагер- школата, попълнете (долу) данните на този сайт и след това може да платите на живо на Яшу (например на някоя школа), или пък чрез банков превод по сметка в лева:
BG38 BPBI 7940 4031 4391 01 с титуляр Явор Бориславов Никифоров в Пощенска бaнка. В полето "Относно" на превода запишете имената на детето.
Препоръчвам ви да използвате превод с плащане на каса в брой като трето лице, за да нямате никаква допълнителна банкова такса. Друг вариант е да използвате вътрешнобанков превод, ако имате сметка в Пощенска банка. Най-скъпият вариант е от сметка в друга банка (ще дадете поне няколко лева такса, зависейки от коя банка изпращате парите).
Който и вариант да изберете, изискайте документ за направеното плащане и го носете в деня на заминаването.

Ако няма да ползвате транспорт от и до София, може да се възползвате от:
-Намаление за участници, предупредили, че няма да пътуват изобщо с групата в нито една от посоките - 15 лева. Ако пътувате с групата в една от посоките (независимо на идване или на връщане), тези намаления на цената не са приложими, защото ще сме закупили билет и за двете посоки;
-Когато няколко деца идват от един и същи град (такива градове редовно са Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Козлодуй и други) се свързваме с тях и им препоръчваме как да пристигнат заедно, а след лагер-школата се опитваме да изнамерим и най-подходящата за тях инициатива в родния им град (ако такава има).

Опитайте се да се запишете преди последните дни! Молим ви да се записвате веднага щом сте се решили, за да знаем какво и колко да очакваме, и за да се възползвате от цените, намалени при регистрация и плащане до 1 август. Молим ви и да не се записвате преди да сте сигурни, че ще идвате, защото многократно се случва да заплатим билети и резервации за деца, които в последния момент се отказват. В такива моменти имаме възможност да възстановим само част от заплатената сума. Най-затрудняващо за организацията на лагер-школата ни е, когато разберем за отказа ви чак на самата гара. В този случай ни е най-трудно да възстановим платени суми. Дори и да не сте заплатили участието си на лагер-школата, разходите за участието ви са направени и се дължат разходи при така късно отменена регистрация!
В случай че отказът ви е по основателни причини (например и предимно здравословни), се стараем да възстановим почти цялата заплатена от участника сума.

Участниците трябва да носят собствен лаптоп, на който ще им инсталираме нужния прост и безплатен софтуер. В случай че искате ние да осигурим компютър за детето, трябва да се доплатят 12 лева към таксата за участие. Не препоръчваме този вариант, не само защото усложнява организацията на школата, а и защото детето няма да може да свикне да си работи на собствената машина, а ще трябва да си взима и кодовете с флашка/email.
Лаптопите се използват единствено в залите за обучение по време на школите. Вечер остават заключени и по никакъв случай не се взимат от децата. Надяваме се така децата да прекарат време и заедно, а не само слънчасвайки от екрана! :)

На заминаването всяко дете трябва да си носи:
- ръкописна декларация, подписана от родител, за съгласие за участие в лагер-школата (не се притеснявайте за текста, както и да го направите - ще свърши работа, може да е нещо като: "Аз х х х, родител на у у у, давам съгласието си детето ми да вземе участие на лагер-школата по информатика КИТЕН 2018 под ръководството на Явор Никифоров.");
- 1 електрически разклонител, по възможност с повече дупки и по възможност с по-дълъг кабел (но вземете какъвто имате, всякак ще се справим). Ще ни улесните, ако надпишете разклонителя с трите си имена предварително. В края на школата ще ви го върнем (ако си разпознаете надписаното :D ) или ще го занесем в чувала със забравени вещи, където ще имате втори шанс да си го намерите;
- лаптоп, ако сте обещали да си вземете. Може и него да върнем накрая;
- в противен случай- флашка, че да вземете творбите си от компа ни :) ;
- документ за банков превод, ако е платено по този начин;
- джобни пари за подаръци за родителите, а и за гаджета, който не си ги е довел на лагер-школата...;
- достатъчно дрехи, плажни принадлежности и всичко друго, което може да се окаже полезно;
- спортни и други групови игри като футболни топки, бордови игри, шах, карти (НО НЕ ТАБЛЕТИ ИЛИ ЕЛЕКТРОННИ ИГРИ! Децата ще прекарват предостатъчно време на компютрите, няма да ги оставяме да си тормозят очите повече!);
- вода за изпът (и за големи гладници - може и храна, ама само за изпът, защото в хотела са ни обещали разнообразни вкуснотии - няма да си взимате чипсове, фафли и шоколади!);
- нещо, с което да ни изненада, което тотално не сме очаквали!

Нещото, което е на мястото на правила за децата (може да го принтирате и подпишете, а може и просто да го спазвате):
https://docs.google.com/document/d/1NAsuc9RpcJ3AE4ZN3GbND6GCNiRNcCvZ1XdeYn4lW-8/edit

Не смеем да обещаваме отсега всички извънредни забавления, простотии (виж https://www.youtube.com/watch?v=u2HqquaQhUY ) и занимания, защото винаги може да има и нови изненади, и нещо, на което сме разчитали да отпадне... Но за едно от преживяванията се налага да сте подготвени! Предлагаме да направите водолазно спускане с пълна екипировка - бутилки с въздух, учител и много морски сувенири, които да си съберете от дъното! През 2016та времето беше неподходящо и не позволи, но през лятото на 2015 и 2017 имахме водолазно спускане - беше супер яко, но Яшу изплува. :( Следете новините на сайта и, ако имаме късмет, може да си подготвите допълнително 35 лева и тази излишно драматична декларация, която изискват от водолазния клуб: https://docs.google.com/document/d/1PZLUoMIZsKD54-GBtZA1frbdEfPqeWLKs9Q_OwS7nY8/edit
(И да пропуснете водолазенето - не трябва да ви е яд! Супер много други приключения ще има, като paintball, аквапарк, картинг, кино и още едно нещо друго, което още не сме го намислили, а ще ни го предложите вие!)

Ако нещо е останало неясно и все още имате нужда да обсъдите възможностите за включване към лагер-школата, или за част от нея, може дa звъните на 0897423441 или да ни пишете на nikiforoff@gmail.com

Три имена на участника *
Your answer
Познаваме ли се от школи досега? (Отговорът на този въпрос ще ни ориентира какви групи да планираме за школата.) *
(В случай че никой от готовите отговори не се отнася за детето, моля, изберете other и опишете по-подробно какви школи е посещавал юнакът и с какви задачи се е преборвал напоследък.)
Required
gsm на родител *
(Ще го ползваме само за някакви спешни неща.)
Your answer
e-mail
Вероятно нищо няма да ви пратим... или може би някъде около 15-ти август някакви новини, които така и така ще ги напишем и тук... Но пък знае ли човек, може и да ви включим в някоя злобна спам листа...
Your answer
gsm на дете *
Важно е децата да носят постоянно с тях този gsm и да им е зареден, защото ще ги търсим на него при нужда. По време на обученията звукът трябва да е изключен! Важно е и децата да са записали наши gsm-и само за разни странни ситуации, като "Яшу, водата в морето ми е много гореща, стига си се пекъл и ела да изстудиш морето!"
Your answer
Ще си носите ли лаптоп? *
Много ще ни улесните да планираме школата, ако си донесете собствен лаптоп, защото иначе ще ни се наложи да измисляме още един комп за носене :) Вие пък ще свиквате на наш компютър и после вкъщи наново на друг... Кофти си е!
Кога ще се включиш в групата ни? *
Избра ли кога започва твоето приключение? Ако няма да стартираш едновременно с някой от етапите, цъкни other и опиши кога ще те докарат родителите ти. Такъв вариант е неподходящ, ако ще си в начинаещите групи, начинаещите стартират само точно на 23ти, 29ти и 4ти- с началото на етапите
До кога ще участваш на лагер-школата? *
Ако това, което сега избереш не ти стигне, може да е възможно и да удължиш престоя си срещу доплащане в последния момент, ама ще е по-яко, ако и отсега си сигурен! Ако искаш да те вземат в различни моменти от нашите отпътувания, избери other и напиши на кой ден ще те вземат от хотела ни!
Настаняване *
Изберете дали да ползвате VIP настаняване в корпус Шипка. Може да изберете опцията Other и да ни напишете и ако имате познато дете, с което предпочитате да сте заедно в стая. Няма да удовлетворим това ви желание, ако преценим, че бидейки заедно (ще) будувате, вместо да се наспивате.
Младежът има ли специфични здравословни проблеми, за които трябва да знаем (или пък хранителен режим)?
Your answer
Kлас на младежа *
Кой клас ще бъде лапето през учебната 2018/2019? Моля, напишете само числото, например 7, а не седми или 7-ми.
Your answer
Училище *
Моля, тук посочвайте и града, ако е различен от София.
Your answer
Рождена година на детето *
Моля, попълнете цялото четирицифрено число несъкратено, примери: 2007, 1999...
Your answer
Рожден месец на детето *
Рожден ден от месеца *
Моля, попълнете само едно число - деня от месеца, например 31 или 7. Досега различни институции ни изискваха ЕГН, ама вече ще им предоставяме максимум рождена дата.
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms