Mini-onderzoekje 18: kleding 1
Kleding is een enorm groot en rijk domein, een grote schatkamer aan voorwerpen, begrippen en dus woorden. Niet alleen hebben we verschillende namen voor verschillende kledingstukken, zowel kleding als namen zijn heel gevoelig voor veranderende mode. Het Frans was heel lang de overheersende taal in de mode, maar tegenwoordig ligt het overwicht bij het Engels. We willen nagaan of dat ook invloed heeft op de namen voor heel gewone dagelijkse kleding.
Zoals gewoonlijk is elk antwoord goed, ook als dat het gewone Nederlands is. Twijfelt u nog of u wel geschikt bent als respondent? Lees dan eerst deze veelgestelde vragen: http://taalverhalen.be/veelgestelde-vragen-mini-onderzoekjes/ U mag altijd meer dan 1 antwoord geven. Geef dan indien mogelijk wel aan of er een verschil is tussen de antwoorden. Is het ene misschien dialect en het andere algemeen? Gebruikt u het ene in een andere context dan het andere? Hoe meer informatie en details, hoe beter. In het vak 'Algemene opmerkingen' kunt u als u dat wilt een uitgebreide reactie kwijt. Alvast hartelijk bedankt voor uw bijdrage!
De resultaten van al mijn mini-onderzoekjes kunt u lezen op http://atlasnederlandsetaal.be. Wilt u weten hoe ik al die gegevens verwerk en bewaar? Dat kunt u lezen in mijn privacyverklaring: http://taalverhalen.be/privacyverklaring/. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe vragenlijsten en de resultaten van de onderzoekjes? Schrijf u dan in op de nieuwsbrief: http://taalverhalen.be/nieuwsbrief-2/
OPMERKING: U zult maar een vijftal pagina's van de 24 moeten invullen. De eerste is meteen ook de langste. De totale vragenlijst vraagt hooguit tien minuten van uw tijd, afhankelijk van de lengte van uw antwoorden.
Kleding
Meerdere antwoorden mogelijk. Geef bij meerdere antwoorden aan of u een voorkeur hebt - zo ja, welke - en of er een verschil is in stijl en/of betekenis.
1a. Kledingstuk in één stuk voor vrouwen dat het bovenlichaam en een deel van de benen bedekt. Het bovendeel bestaat uit een lijfje, het onderdeel uit een rok.
Captionless Image
1b. Opmerkingen
Your answer
2a. Kledingstuk in één stuk dat vrouwen dragen bij hun huwelijk. Zowel het bovenlichaam als (een deel van) de benen zijn bedekt. Het bovendeel bestaat uit een lijfje, het onderdeel uit een rok.
Captionless Image
2b. Opmerkingen
Your answer
3a. Lang kledingstuk uit 1 stuk dat vrouwen 's nachts dragen en dat boven- en onderlichaam bedekt.
Captionless Image
3b. Opmerkingen
Your answer
4a. Bovenkledingstuk, doorgaans voor mannen, dat de romp bedekt en lange of korte mouwen heeft en van een dunne stof is gemaakt. Het sluit meestal aan de voorkant met knopen.
Captionless Image
4b. Opmerkingen
Your answer
5a. Bovenkledingstuk, doorgaans voor vrouwen en kinderen, dat van een dunne stof is gemaakt en dat meestal aan de voorkant sluit met knopen.
Captionless Image
5b. Opmerkingen
Your answer
6a. Mouwloos ondergoed voor het bovenlichaam, dat dient om het bovenlichaam warm te houden. Wordt tegenwoordig ook bij warm weer als bovenkleding gedragen.
Captionless Image
6b. Opmerkingen
Your answer
7a. Kledingstuk dat het bovenlichaam bedekt, meestal van wol gebreid maar ook wel gemaakt van katoen of een synthetische stof, en doorgaans met lange mouwen
Captionless Image
7b. Opmerkingen
Your answer
8a. Meestal blauwe broek van stevig, stug katoen, waarbij soms ter versteviging langs de zakken op spijkers lijkende klinknagels bevestigd zijn. De broek wordt vooral gedragen bij informele gelegenheden.
Captionless Image
8b. Opmerkingen
Your answer
9a. Gemakkelijk zittend schoeisel met bovenwerk van een zacht materiaal, dat in huis wordt gedragen voor comfort en om de voeten warm te houden
Captionless Image
9b. Opmerkingen
Your answer
10a. Lichte pantoffel die achteraan open is, zodat je er gemakkelijk de voet in kunt steken.
Captionless Image
10b. Opmerkingen
Your answer
11a. Lich­te sport­schoen met rub­ber­zool, veel gebruikt door schoolkinderen
Captionless Image
11b. Opmerkingen
Your answer
12. Algemene opmerkingen
Your answer
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Webred Taal & Documentatie. Report Abuse - Terms of Service