Adhesió al Manifest en defensa de la Festa Major i la cultura popular

Les colles de Blancs i Blaus de Granollers i les entitats implicades a la Festa Major s’uneixen per mostrar el seu desacord amb les restriccions que afecten el model de la festa a través del següent manifest:


 «Aquest any la Festa Major de Granollers s’ha vist afectada per una sèrie de condicions restrictives imposades per l’Ajuntament de Granollers que posen en perill la continuïtat de la Festa Major com la coneixem ara mateix. Les mesures limiten de forma greu la llibertat de les entitats organitzadores de la Festa Major a programar els actes tal com sempre s’han fet. L’Ajuntament justifica les restriccions per les protestes d’un petit grup veïnal del centre que es queixa de les molèsties que els genera l’activitat cultural al carrer. Blancs i blaus i les entitats de cultura popular i tradicional sempre ens hem mostrat obertes i hem treballat conjuntament amb el servei de cultura de l’Ajuntament per millorar el model de festa i assegurar la convivència i bona entesa de tota la ciutadania de Granollers. Aquest any, però, el govern municipal ha imposat els canvis sense comptar amb l’acord de les colles i entitats culturals.  


Per què en parlem? L’amenaça al model de festa 

Aquests fets posen en perill l’equilibri en què es basa el model de festa tant en l'àmbit cultural com econòmic. Es limita la llibertat d'acordar on i quan programar les activitats, i afecta una de les principals fonts de finançament de la festa amb la limitació horària. Entitats i ciutadania patim perquè tot això obri la porta a majors canvis en el futur, desvirtuant per complet la manera com s’ha consolidat la Festa Major, i que fins i tot pugui afectar també a altres activitats culturals de la ciutat d'aquí en endavant. Aquesta problemàtica s’emmarca en un context general d’ofensiva contra la cultura. Veiem que a diferents punts del nostre territori, també en altres municipis del Vallès, les institucions estan limitant de forma directa els drets culturals de la població posant en perill els clars beneficis que la cultura popular té en l’àmbit social i comunitari. 


De què parlem? Del valor de la cultura en general i de la Festa Major en concret 

La cultura, i en concret la cultura popular, té la capacitat de fer protagonista a la ciutadania: les persones són centrals en la creació i l'organització de les activitats. La cultura popular representa un espai de llibertat creativa oberta a tothom; és un espai de recuperació de tradicions i memòria, així com de generació d'identitats locals inclusives que enforteixen la cohesió social. Permet la creació d’espais comunitaris d’oci, de reconeixement de l’altre i de generació d’alternatives. La cultura ofereix llocs de trobada, transformant l'espai públic per a usos socials i donant peu al coneixement mutu i a nous lligams que fan comunitat. Després de més de 40 anys, la Festa Major de Granollers-Blancs i Blaus i les entitats de cultural popular i tradicional- s’ha consolidat com la màxima expressió de tot això. És un espai exemplar de desplegament dels drets culturals de la ciutadania, i per aquest motiu ha esdevingut un model de referència. Aquest valor, sovint difícil de quantificar, és fonamental per a la ciutat. La Festa Major és molt més que una festa: és cultura, comunitat, igualtat, diversitat i llibertat. Per això ens omple d’orgull com a granollerins i granollerines.  


Què volem? Les nostres demandes com a ciutadania i entitats 

Ara, a Granollers, cal que ens mobilitzem per defensar allò que és nostre: una cultura de tothom i per a tothom, una cultura que fa de la nostra ciutat una ciutat millor: 

  • Volem posar en relleu el valor públic de la cultura i la Festa Major, un valor que recau en tota la ciutadania. No estem d’acord amb la importància desmesurada que es dona a un reduït grup de persones, en contraposició a la dimensió social de la festa. El govern de la ciutat, encapçalat per l’alcaldessa Alba Barnusell i el regidor de cultura Martí Pujadas, ha actuat tard, de pressa i malament, sense defensar amb la contundència necessària l’interès general que representa la cultura popular a la ciutat de Granollers.   

  • Volem que el conflicte es plantegi en la dimensió social i política que li pertoca, i no només com una qüestió legal, normativa o tècnica. Prou d’enviar personal de l’Ajuntament a resoldre qüestions que són responsabilitat del govern. Demanem que l’Ajuntament reconegui i defensi activament i amb fermesa el valor de la cultura i la Festa Major, blindant l’actual model i posant els recursos necessaris per millorar el seu impacte social positiu. 

  • Volem que el diàleg i el reconeixement de totes les parts sigui l’aposta central. Volem que canviï la manera com s’ha gestionat fins al moment aquesta problemàtica, de forma poc transparent i amb una antelació insuficient, dificultant la resposta de les colles, les entitats i la ciutadania per la proximitat amb la festa.  

  • Volem una ciutat viva que giri al voltant de les persones, i no una ciutat aparador de multinacionals i franquícies, ni una ciutat dormitori de veïnes i veïns deslligats del seu entorn. Continuarem treballant perquè places i carrers no només siguin un lloc de pas, sinó espais per viure-hi, per créixer, per conèixer nos i per lluitar.  

Què farem? Propers passos de la mobilització 

Durant la Festa Major d’enguany es duran a terme la majoria d’activitats perquè volem mantenir el nostre compromís amb la ciutadania i amb la cultura malgrat les adversitats. Però la nostra reivindicació es farà present els 9 dies de festa i continuarà posteriorment segons acordem entre les colles i les entitats. 

Es tracta d’una problemàtica que va més enllà de la Festa Major: es posa en dubte el valor de la cultura i s’afecten negativament els drets culturals de la ciutadania i el model de ciutat viva i participativa. 

 Al llarg de tota la Festa Major d'enguany es podrà donar suport a aquest manifest a través d'adhesions tant en l'àmbit personal com col·lectiu. Animem també a tota la ciutadania, durant els nou dies que dura la festa, a sortir al carrer, a gaudir-la plenament, a comprar marxandatge a la botiga i consumir a les barres (fonts de finançament principal), a participar de les activitats i, en definitiva, a fer-se seva la festa. Fer gran aquesta festa és la millor manera de defensar-la i protegir-la.  


Visca la cultura popular! 

Visca la Festa Major de Granollers!»


ACCEDEIX AL MANIFEST EN PDF

Email *
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy