Open Discovery Space: Συνδυάζοντας το Focusing και το NVC: Εφαρμογές στη σχολική τάξη και τη σχολική διαμεσολάβηση: Workshop-Ημερίδα, 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

Το workshop για το Focusing (Διαδικασία Εστίασης) και το NVC (Non-violent Communication ή Μη-βίαιη Επικοινωνία) διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου Open Discovery Space (http://portal.opendiscoveryspace.eu/) με την αρωγή της Ελληνογερμανικής Αγωγής (http://www.ea.gr/ea/index.asp?lag=gr) (Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη, Αν. Αττική) καθώς και τη σύμπραξη του Ελληνικού Κέντρου Focusing (http://new.focusing.gr).

Το workshop απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους, καθηγητές) αλλά και σε ειδικούς παιδαγωγούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, σχολικούς ψυχολόγους, σχολικούς συμβούλους κλπ.

http://non-violent-classroom.weebly.com

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Κοινότητα:
http://portal.opendiscoveryspace.eu/community/focusing-creativity-and-nvc-classroom-70356

Focusing (Διαδικασία Εστίασης)
Γενικά: Το Focusing είναι μια βιωματική διαδικασία επικέντρωσης στο σώμα με στόχο την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων και πληροφοριών που αυτό φέρει αναφορικά με ένα θέμα ή με μια κατάσταση που ζούμε.
Ειδικά: Τις φιλοσοφικές, θεωρητικές και επιστημονικές αρχές του Focusing ξεκίνησε να διατυπώνει κατά τη δεκαετία του 60 ο Eugene Gendlin, φιλόσοφος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης του Carl Rogers στο πανεπιστήμιο του Chicago.

NVC
Γενικά: Η Μη-βίαιη Επικοινωνία (NVC) είναι μια επικοινωνιακή δεξιότητα που αναπτύχθηκε με στόχο να δημιουργήσει ένα επίπεδο/μια στάση προσωπικής επικοινωνίας (διαπροσωπική επικοινωνία, αλλά και επικοινωνία του ατόμου με τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες) που να διευκολύνει την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Στοχεύει στην επίτευξη αυθεντικής έκφρασης καθώς και ενσυναισθητικής ακρόασης.
Ειδικά: Αναπτύχθηκε από τον Marshall Rosenberg και έχει τις ρίζες της στην Ανθρωπιστική Ψυχολογία. Ως διαδικασία (σε γενικές γραμμές) περιλαμβάνει τέσσερα "στοιχεία". Έχει βρει πολλές εφαρμογές στο σχολικό περιβάλλον, πέρα από τη χρήση της γενικά στη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: για την επόμενη επανάληψη του εργαστηρίου!

  Δεδομένου πως το εργαστήριο θα επαναληφθεί (ή θα συνεχιστεί σε πιο προχωρημένο επίπεδο ή/και με διαφοροποιημένη δομή), σας προτείνουμε να δηλώσετε συμμετοχή ηλεκτρονικά (δεν κλείνουμε την παρούσα φόρμα ηλεκτρονικών δηλώσεων συμμετοχής), και να σημειώσετε οπωσδήποτε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί σας. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!

  Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε: Σάββατο 25 Απριλίου 2015, 10:00 - 18:00

  1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, Διεύθυνση: Παπακωνσταντίνου & Παραλιακής Ν. Κίου Τηλ.: 2752027296 Fax: 2752097930 Email: 1gymnafl@sch.gr Δ/ντρια: Κορομπίλη Μαρία κλ. ΠΕ02

  Μια φωτογραφία από το Workshop

  Captionless Image

  Για μια μη-βίαιη σχολική τάξη, για ένα μη-βίαιο σχολείο

  Non-violent Classroom: Τάξη εστιασμένη στις ανάγκες, στα συναισθήματα και τις σχέσεις.

  Για ένα σχολείο εστιασμένο στη Βιωματικότητα, στη Βιωματική Διαδικασία μαθητών και καθηγητών

  Ένα σχολείο Προσωποκεντρικό, μαθητοκεντρικό, εστιασμένο στην εσωτερικότητα και την υπόρρητη νοημοσύνη του σώματος μας ... αυτήν που συνήθως αμελούμε και παραβλέπουμε στη συμβατική εκπαίδευση/μάθηση.

  Open Discovery Space

  Captionless Image

  Focusing-creativity και NVC: Εφαρμογές στη σχολική τάξη

  Captionless Image

  Ελληνικό Κέντρο Focusing

  Captionless Image

  Δηλώστε συμμετοχή:

  Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα δωθεί βεβαίωση συμμετοχής. Θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος σε (να βιώσετε) αλλά και να πειραματιστείτε με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια. Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν ή θα προταθούν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν κατάλληλα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (α' θμια και β' θμια).

  Επιμορφωτές/Επιμελητές:

  Κυπριωτάκης Νίκος Καθηγητής Φυσικής, Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Συμβουλευτική Μαστρόκαλου Αγλαΐα Master of Arts στη Συμβουλευτική (University of East Anglia) Προσωποκεντρική και Focusing-Βιωματική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Παππά Ευαγγελία Σχολική Σύμβουλος, ΠΕ06, Περιφέρεια: Πελοποννήσου (Αργολίδας, Κορινθίας) Στέφανος Χερουβής Research & Development Department, Ellinogermaniki Agogi

  Συμπληρώστε:

  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question

  Περισσότερες πληροφορίες:

  Παππά Ευαγγελία Σχολική Σύμβουλος, ΠΕ06, Περιφέρεια: Πελοποννήσου (Αργολίδας, Κορινθίας) Τηλ.: 6973937091 EMAIL: evapappa@otenet.gr Στέφανος Χερουβής Research & Development Department, Ellinogermaniki Agogi EMAIL: stecherouvis@ea.gr URL: www.ea.gr Κυπριωτάκης Νίκος Καθηγητής Φυσικής, Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Συμβουλευτική Τηλ.: 6948068033 EMAIL: nikoskypriotakis@gmail.com URL: http://users.sch.gr/nikoskypriotakis/timespace/?page_id=65 και βέβαια στο: http://non-violent-classroom.weebly.com

  Captionless Image

  Captionless Image