Az erdő szintjei I. - Élet az avarban
Talajszint, mohaszint, gyepszint
Email address *
Név, Iskola, Osztály *
Emlékeztek még a komposztlakó élőlényekre? Ők azok, akik a szerves anyagokat értékes termőtalajjá alakítják. Az erdők talajszintjében is megtalálhatod őket, nélkülük nem jutnának tápanyaghoz az erdő növényei.
Az avarlakók között fontos szerepet töltenek be azok a nagygombák, melyek holt szerves anyaggal táplálkoznak, és amelyek növényekkel élnek kölcsönösen előnyös gyökérkapcsolatban. Előbbieket korhadéklakóknak, utóbbiakat együttélőknek nevezzük.
A mohák környezetünk egyik leggyakoribb növényei, megtelepedhetnek a kertben, háztetőn is. Az egészséges erdőképhez is hozzátartoznak a köveket, fatörzseket, gyökereket borító mohapárnák. Válaszd ki a mohákra igaz állításokat!
Captionless Image
A mohák változó vízállapotával függ össze jelentős ökológiai szerepük.
Üde gyertyán- és bükkelegyes erdők növénye a vicsorgó. Testéből hiányzik a zöld színanyag, azaz a klorofill. Mire utal ez?
Captionless Image
Clear selection
Szintén gyertyánelegyes erdők aljnövényzetét gazdagítja a képen látható lágyszárú. Sötétbordó virága a levelek tövében, az avar alatt bújik meg. Levele szétdörzsölve borsillatú. Mi a neve?
Captionless Image
Clear selection
Az erdők gyepszintje számos állatnak is életteret nyújt. Azonosítsd őket az alábbi feladatban:
Fészkét fák tövében alakítja ki a hazánkban előforduló egyetlen költő fajdféle. Rejtőzködő életmódú, bogyókkal, rügyekkel táplálkozó, fokozottan védett madár. Állományát veszélyeztető tényező a sok fészekaljat elpusztító, túlszaporodott vaddisznóállomány. Mire gondoltunk?
Captionless Image
Clear selection
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy