Λαυρεωτικό Ανταλλακτικό Νόμισμα (ΛΑΝ)

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΟΣΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ.
"...Τα συστήματα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πολλές μορφές: τράπεζες χρόνου, συμβολικό νόμισμα, ομόλογα κλπ, αλλά το πιο διαδεδομένο είναι το LETS (Local Exchange Trading System – Σύστημα Τοπικών Ανταλλαγών).
Τι είναι το LETS; Είναι μια μορφή συναλλαγής κι ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τόκο και κέρδος, που βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα.
Τα LETS στηρίζονται στην αυτοοργάνωση των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο (γειτονιά, μικρή πόλη, χωριό), οι οποίοι, αφού καταγράψουν τις ανάγκες και τις ειδικότητες του καθενός που συμμετέχει, ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα ή υπηρεσίες ανεξαρτητοποιημένοι από το χρήμα και τις τιμές της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς, φτιάχνοντας έτσι ένα τοπικό δίκτυο. Σ’ αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή κάτι ανάγκη. Δεν αγοράζουν όμως, ούτε πουλούν, μόνο ανταλλάσσουν. Οι συναλλαγές γίνονται με τον τρόπο που κάθε Σύστημα αποφασίζει με ισότιμες συλλογικές διαδικασίες. Συνήθως, η διαμόρφωση των τιμών είναι ελεύθερη μεταξύ των μελών και χρησιμοποιείται μια συμβολική μονάδα..."
Περισσότερες πληροφορίες στο ίντερνετ και πιο ολοκληρωμένες στις ιστοσελίδες: http://apatris.info/2010/07/%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/ και www.peliti.gr (για την πιο οργανωμένη Εναλλακτική κοινότητα).

ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ.
-Υπάρχουν Κατάλογοι Σταθερών Τηλεφώνων, Κινητών, Ταχυδρομικών Κωδικών, Φαρμακείων, Ξενοδοχείων, Ιστοσελίδων κλπ κλπ, αλλά δεν υπάρχει Κατάλογος με emails.
-Βέβαια υπάρχουν, τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες Διευθύνσεις Emails, δημοσιευμένες στο internet, αλλά είναι τόσο σκόρπιες, ώστε είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν πρακτικά, για κάλυψη των καθημερινών αναγκών ιδιωτών, εταιρειών, υπηρεσιών κλπ.
Έτσι, αν χρειαστεί κάποιος πολίτης, να τηλεφωνήσει π.χ. στο Συνήγορο του Πολίτη ή σε κάποια Εταιρεία ή σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή στον Πρωθυπουργό ή σε οποιονδήποτε άλλον, θα αναζητήσει το σχετικό τηλέφωνο σε έναν Τηλεφωνικό Κατάλογο ή θα πληρώσει (αδρά) σε κάποιο 11.8** και θα κάνει τη δουλειά του, εκτός αν το σχετικό τηλέφωνο είναι ΜΗ ανακοινώσιμο.
Αν όμως χρειαστεί να στείλει Email αντίστοιχα στους ανωτέρω, θα "πιάσει" το νήμα της Αριάδνης, ψάχνοντας "βελόνα στα άχυρα", μέσα στον μεγαλύτερο Λαβύρινθο που λέγεται internet και ΑΝ σταθεί τυχερός (μετά από πολύωρη αναζήτηση), θα κάνει τη δουλειά του.
Γιατί λοιπόν, να μην υπάρχει ένας Κατάλογος με τα ούτως ή άλλως Ανακοινώσιμα ή Δημοσιευμένα στο internet Emails;
-Ακούγονται διάφορες αιτιολογίες επικινδυνότητας, αλλά όταν πονάει το κεφάλι δεν το κόβουμε, γιατί παίρνουμε παυσίπονο.
-Ένας βασικός λόγος λοιπόν της έλλειψης Λίστας με Emails είναι, ότι αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που θέλουν να κοινοποιήσουν το Email τους, (όπως εκατομμύρια άνθρωποι στο facebook και αλλού κοινοποιούν πολύ περισσότερα και μοναδικά ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα).
Επίσης υπάρχουν οι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πελάτες τους το Email τους, για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου.
Τέλος υπάρχουν και οι πάμπολλες Υπηρεσίες, που υποχρεούνται ή όχι, αλλά τελικά έχουν δημοσιοποιείσει το Email τους σε κάποια "σκοτεινή" πλευρά του αχανούς internet.
-Δεύτερος λόγος της έλλειψης Λίστας με Emails είναι, ότι η δημοσίευσή τους, θα προκαλέσει πολλαπλά ανεπιθύμητα (Spam) Emails.
Όλοι όμως έχουν ή μπορούν να φτιάξουν εύκολα & ΔΩΡΕΑΝ ένα 2ο Εφεδρικό-Κοινόχρηστο-Ανακοινώσιμο λογαριασμό email, (π.χ. free_onoma@gmail.com).
Επίσης ΔΩΡΕΑΝ μπορούν να φτιάξουν ένα λογαριασμό Email για το Κινητό τους τηλέφωνο. Έτσι όσοι π.χ. έχουν σύνδεση ή κάρτα CosmOTE, στέλνοντας με SMS ένα Έψιλον Ελληνικό Κεφαλαίο (E) στον αριθμό 54000, ενεργοποιούν ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό Email της μορφής 697.......@mycosmos.gr που έχει τη δυνατότητα προώθησης περίληψης των εισερχόμενων Emails στο Κινητό τους.
Κατόπιν μπορούν να ρυθμίσουν τον Εφεδρικό-Ανακοινώσιμο λογαριασμό Email, να θεωρεί όλα τα εισερχόμενα emails ανεπιθύμητα & να προσθέτουν όποιον θέλουν στους ασφαλείς αποστολείς.
Τέλος, μπορούν να προγραμματίσουν τον Εφεδρικό-Ανακοινώσιμο λογαριασμό Email, να προωθεί τα εισερχόμενα (επιθυμητά πλέον) Emails, στον βασικό και ΜΗ Ανακοινώσιμο λογαριασμό τους Email.
-Έτσι, (μετά από 25 χρόνια ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τους ΗΥ), αποφάσισα να φτιάξω τον Κατάλογο-Λίστα Ανακοινώσιμων (Ελληνικών κυρίως) Emails http://lista-email.blogspot.com, αλιεύοντας κατ' αρχήν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που περιέχουν δημοσιευμένα στο internet Emails. Επίσης έφτιαξα την πιο πετυχημένη Λίστα: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgleIJMZAspidFM2Q1kxaFI1OG9wcUdUNE41bGJfMWc&hl=el που χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΦΤΑΣΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ, ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ, ΟΠΟΤΕ:
-Αν θέλετε να συμμετέχετε στη χρήση του Λ.Α.Ν., συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα συμπεριληφθούν αυτόματα, στον Κατάλογο-Λίστα Μελών του Λαυρεωτικού Ανταλλακτικού Νομίσματος.
-Ελάχιστα υποχρεωτικά στοιχεία, ένα Όνομα ή Ψευδώνυμο τουλάχιστον και τα στοιχεία Προσφοράς Προϊόντων ή Υπηρεσιών, (χρήσιμο-επιθυμητό κάποιο Ανακοινώσιμο Email) και η επιλογή ότι ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ να δημοσιευτούν στο internet τα Προσωπικά σας Στοιχεία (όσα καταχωρίσετε παρακάτω) και ειδικά το Email σας.
-Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα στη διεύθυνση Email που (εάν) καταχωρίσατε, για να κάνετε Επιβεβαίωση και να ολοκληρωθεί η Εγγραφή σας στον Ιντερνετικό Κατάλογο Μελών Λ.Α.Ν.
-Μπορείτε να συμπληρώσετε, όσες φορές θέλετε τη φόρμα, αν γνωρίζετε και άλλους ενδιαφερόμενους για το ΛΑΝ, που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.
-Σε περίπτωση που δεν καταχωρίσετε Email, συμπληρώστε άλλα στοιχεία επικοινωνίας (Τηλέφωνο, Διεύθυνση κλπ) και ένα @ αντί για Email.
-Με την Υποβολή της κατωτέρω Φόρμας, ΔΗΛΩΝΕΤΕ ότι τα στοιχεία είναι δικά σας και επιθυμείτε να Δημοσιοποιηθούν στο internet ή είναι ξένα αλλά Ανακοινώσιμα.
-Παρακαλώ αποφύγετε (αν είναι δυνατόν), τους Λατινικούς Χαρακτήρες και τα Κεφαλαία (εκτός από το Άρχικό γράμμα).
-Μπορείτε να δείτε τον Κατάλογο με όλα τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες που Προσφέρουν και Ζητάνε τα ήδη εγγεγραμμένα Μέλη, εδώ: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuwBPlVJlWridE1PRnp6VWlfaDZwQUcySENLWlNzS0E&pli=1#gid=0
-Όπως φαίνεται στον Κατάλογο των Μελών (σε προβολή Λίστας), μπορείτε να κάνετε ταξινόμηση ως προς οποιαδήποτε στήλη, (π.χ. Επώνυμο, Προσφορά, Ημερομηνία κλπ) ή να χρησιμοποιήσετε φίλτρα, για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

-Τέλος, όποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο και έχουν χρόνο, μπορούν να γίνουν Διαχειριστές του Καταλόγου Μελών του ΛΑΝ και σύντομα και του "Ταμείου" χρεωπιστώσεων ΛΑΝ μεταξύ των Μελών, στέλνοντας ένα μήνυμα στο: lavreotikis@gmail.com .

  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question
  This is a required question