Politike svakodnevnice - Modul: Rad i odmor 05. - 09. 04. 2021. u 11:00 - online

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena je u septembru 2019. godine pokrenulo obrazovni program pod imenom Politike svakodnevnice, posvećen kritičkom, feminističkom, teorijskom i praktičnom ispitivanju izazova savremenog društva i svakodnevnog života. Program čine četiri povezana modula: Grad i priroda; Rad i odmor; Žene i društvo; Umjetnost i feminizam.

Prošle smo godine iskusili promjene u svim domenama života. Jedna od najdublje pogođenih je domena radnih odnosa. Prema procjenama Međunarodne organizacije rada, ako se računaju sati rada tokom 2020. godine, na globalnom nivou je izgubljeno 255 miliona poslova na puno radno vrijeme. Pošto je značajan dio ljudi radilo povremene ili poslove na kraće radno vrijeme, broj stvarnih osoba koje su pogođene još veći. Na nivou domaćinstava, efekti se umnožavaju. U našem regionu broj izgubljenih poslova broji se u desetinama hiljada. U zoni sa ionako niskim stopama zaposlenosti ovakva situacija prijeti produbljivanju siromaštva radništva i njihovih porodica. Ovo bi, nekadašnjim riječnikom rečeno, moglo voditi „zaoštravanju klasne borbe“, a različite aktivnosti i potezi radništva posljednjih mjeseci i odgovor vlasnika i vlasti sugerišu da se nešto tako zaista i dešava.

Sa onu stranu ovih podataka i najrecentnijeg razvoja događaja, stoji činjenica da kapitalizam (i bilo koji drugi sistem proizvodnje) počiva na određenom sistemu proizvodnih odosa koje politički utvrđuje, brani, održava i mijenja s ciljem reprodukcije tih istih odnosa. Zbog toga ga je potrebno analizirati kao istorijski sistem i formu. Tamo gdje se kapitalizam uvodi mora se proizvesti i kapitalističko radništvo tj. subjekt koji „pristaje“ na kapitalistički oblik proizvodnje i ponaša se u skladu sa „klasnim kompromisom“. Kompromis se utvrđuje u pravno-političkoj sferi i kroz borbu koju odlučuju različiti fakori, od ljudskih, organizacionih do tehničkih. Tamo gdje kapitalizam mijenja strukturu proizvodnje mijenja se i struktura radništva, a to ne prolazi bez posljedica.
Ovo su pretpostavke od kojih Modul polazi.

Prvi dio programa će se fokusirati na komplikovane lokalne istorijske procese i reći nešto o tome kako smo se zatekli u današnjoj situaciji. Kroz različite slučajeve program razmatra kako je postavljena osnova za savremeni razvoj proizvodnih odnosa. Predavanja u drugom dijelu analiziraju savremene, globalizovane okvire organizovanja proizvodnje u pojedinim sektorima, posljedice ove organizacije, te stvarne i potencijalne efekte tehnološkog razvoja i automatizacije u polju radnih odnosa i subjektivnih formi.


***Predavanja počinju u 11:00 sati i biće održana online***

Program se realizira uz podršku Olof Palme international Centra
Email address *
Ime i prezime *
Godina rođenja *
Šta ste po zanimanju i čime se trenutno bavite? *
Kojim predavanjima želite prisustvovati? Možete odabrati jedno ili više predavanja *
Required
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy