Ομιλία του Νίκου Ανδριώτη «Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα» 11.5.2022
Νίκος Ανδριώτης (εκπαιδευτικός, PhD)  γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.

Η ομιλία θα αναφέρεται στην άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά, στην πρόχειρη “τακτοποίησή” τους, στις ενέργειες των Αρχών, κράτους και δήμου, ιδιωτικών φορέων και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους (κατάλυμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη). Θα γίνει επίσης αναφορά σε υγειονομικά μέτρα που λήφθηκαν (απολυμάνσεις, εμβολιασμοί), στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά και στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά και της Αθήνας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η οριστικότερη στέγασή τους από κρατικούς φορείς και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, οπότε θα λάβει και τη μορφή της γενικότερης αποκατάστασης. Θα γίνει μνεία των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς της διαφοροποίησης της προσφυγικής στέγης ανά περιοχή. Καθώς όμως η αστική αποκατάσταση θα καθυστερήσει αρκετά καλύπτοντας μικρό μέρος των προσφύγων κατά τη δεκαετία του 1920, θα γίνει σύντομη αναφορά στις μεταγενέστερες φάσεις της απόδοσης κατοικίας στους πρόσφυγες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η ομιλία εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κράτησης μέσω της φόρμας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Όνομα/Επίθετο *
Αν είστε εκπαιδευτικός δηλώστε το σχολείο στο οποίο διδάσκετε *
E-mail* *
Τηλέφωνο
Θέλω να παρακολουθήσω την ομιλία:
Clear selection
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy