17 mei: Designing a Community of Care
Email address *
uw naam: *
Your answer
uw organisatie *
kies uw deelsessie
Hieronder kunt u per ronde één sessie kiezen:
(korte beschrijvingen van de sessies vindt u onderaan het formulier)
Ronde 1: 15.00u-16.00u
Sessie 1: collectief wonen is helaas vol!
Sessie 6: gezonde stadsinitiatieven is helaas vol!
Ronde 2: 16.15u-17.15u
Ronde 1: korte beschrijvingen sessies

Sessie 1: collectief wonen
Gesprekleider: Daniëlle Harkes (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg)

Collectief wonen hoeft echt niet voor iedereen, maar ouderen willen er ook niet helemaal alleen voor staan. Zelfstandig wonen met een aantal gedeelde ruimtes en diensten en ‘naoberschap’ spreekt velen aan. Door ruimtelijke ingrepen te combineren met een sociaal programma ontstaan nieuwe vormen van samenleven. In deze sessie verkennen we de mogelijkheden aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden.

Sessie 2: zorgzame netwerken
Gesprekleider: Floor Ziegler

Mensen met een zorgvraag wonen langer thuis en zijn voor lichte zorg steeds meer aangewezen op hun lokale netwerk. Naast de huisarts hebben vrijwilligers en mantelzorgers hier een belangrijke functie. Tijdens deze interactieve sessie verkennen we de rol van de eerstelijns zorg, gemeenten en bewoners bij organiseren van lichte zorg in de wijk. Met welke sociale, ruimtelijke en economische strategieën kan het (in)formele netwerk van zorg worden versterkt?

Sessie 3: wijkgedachte 2.0
Gesprekleider: Otto Trienekens (Veldacademie)

De bevolkingssamenstelling strookt niet meer met de wijkgedachte van net na de oorlog. Destijds werd er vooral gebouwd voor gezinnen; nu vind je in deze wijken vooral eenpersoonshuishoudens met een steeds hogere leeftijd. De wederopbouwwijken zijn inmiddels toe aan vernieuwing. Dat biedt kansen voor de vergrijzende bevolking. Hoe maak je de oude gezinswoningen geschikt voor alleenstaande ouderen met een zorgvraag?

Sessie 4: gezonde geldstromen
Gesprekleiders: Matthijs van Dijk/ Beatrijs Voorneman (Reframing Studio)

Tijdens deze sessie verkennen we de nieuwe zorgeconomie. Er vindt een waardeverschuiving plaats van pure medische zorg naar preventie en de kwaliteit van leven. Maar wat is eigenlijk de behoefte van de lokale gemeenschap – nu en in de toekomst? Hoe kunnen we samen bouwen aan een systeemverandering waarin de zorgvraag en het zorgaanbod elkaar vinden? En hoe kunnen we de geldstromen zo inrichten dat innovatieve cross-overs een kans krijgen?


Ronde 2: korte beschrijvingen sessies
Sessie 5: integraal aanpakken
Gesprekleider: Reimar von Meding (KAW)

Het creëren van een prettige en zorgzame woonwijk is niet alleen een ruimtelijk vraagstuk, maar ook een sociale en economische opgave. Aan de hand van drie casussen bespreken we de kansen en hobbels van een écht integrale benadering. Hoe werkt ontschotten in de praktijk? Kan geld dat voor de zorg bestemd is bijvoorbeeld in stenen worden geïnvesteerd – en vice versa? De ins en outs van de projecten, maar ook de methodiek waarmee gewerkt is komen aan de orde.

Sessie 6: gezonde stadsinitiatieven - Deze sessie is helaas vol!
Gesprekleider: Sabine Wildevuur (Creative Care Lab, Waag)

Er ontstaan steeds meer bottom-up initiatieven waarin verschillende groepen en disciplines zich samen inzetten voor een gemeenschappelijk belang. Aan de hand van de stadsinitiatieven ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’ en ‘The Masters – Maastricht’ onderzoeken we wat die samenwerkingen kunnen opleveren. Waar lopen de nieuwe initiatiefnemers in de zorg tegenaan? Wat zijn de do’s en dont’s?

Sessie 7: naar buiten met dementie
Gesprekleiders: Wies Arts (Zet) / Helma van Rijn (Muzus)

Aan de hand van inspirerende best practices onderzoeken we hoe de openbare ruimte in de wijk toegankelijker kan worden gemaakt voor mensen met dementie. Wat kun je doen tegen de angst om te verdwalen? Kan de wijk rollator-vriendelijker? Waar kan iemand met dementie veilig boodschappen doen of een kop koffie drinken? Een workshop voor iedereen die mee wil puzzelen op slimme ingrepen in de openbare ruimte.

Sessie 8: intramurale zorg in de wijk
Gesprekleider: Erik Mooij (UCREATE)

In deze sessie gaat het over de nieuwe rol van de intramurale zorgaanbieders. Hoewel de trend is dat verantwoordelijkheid voor welzijn in de wijk ligt bij de welzijnsorganisaties en bij de bewoners zelf, denken sommige zorgaanbieders andersom. Wat kunnen zij doen voor een veel bredere groep ouderen in de wijk, die niet meteen in het verzorgingshuis thuishoren, maar wel behoefte hebben aan contact en lichte zorg? Wat kunnen zij betekenen voor de integrale keten van welzijn, wonen en zorg?


Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service