Minnesmärket över Örkeneds bränning 1678
Snapphanarna utgjorde en speciell börda för försörjningslinjerna genom Örkeneds socken eftersom terrängen där var tätt skogbevuxen och svårnavigerbar för främlingar och icke-inhemska soldater. Befolkningen bedömdes dessutom som svenskfientlig och misstänktes beskydda snapphanar eller friskyttar, speciellt efter en order från den svenske kungen om godtyckliga avrättningar av befolkningen, vilket innebar att invånarnas liv stod på spel oavsett om de agerade för eller emot de svenska trupperna.

I april 1678 brändes Örkeneds socken av svensk militär. De hade order att döda allt manfolk i vapenför ålder och därefter plundra och bränna gårdarna. Ordern var undertecknad av Karl XI som han kallade ”Snapphanars änteliga utrotande…” Invånarna blev förvarnade och det planerade folkmordet misslyckades, men följderna av militärernas insatser var förödande.

Befolkningen flydde till skogs där de tvingades att gömma sig i åratal innan de vågade återvända. Från att ha varit en folkrik socken med mer än 700 invånare sjönk antalet örkenedsbor till ca 360, en halvering. Svensk historia har ingen motsvarighet till detta grova övergrepp, noga planlagt av en svensk kung och genomfört av svenska trupper. Svenska historieskrivare har undvikit att skildra händelsen och dådet har sakta sjunkit undan och glömts bort.

Lönsboda Samhällsförening vill därför skapa ett minnesmärke i centrala Lönsboda som ständigt påminner om det skedda. Invigning planeras ske i april 2018, 340 år efter bränningen.

Välj produkt: *
Ditt namn *
Your answer
Gatuadress *
Your answer
Postnummer *
Your answer
Postadress *
Your answer
Epostadress *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms