Lovasíjászok Budapest múltjából a szkítáktól az oszmánokig
A BTM Vármúzeum és a Magyar Történelmi Íjász Társaság 2020. augusztus 1-től megtekinthető kiállítása a sztyeppei népek lóhátról használt fegyverének, a reflexíjnak a történetét, ennek készítési technikáit mutatja be, s röviden áttekinti 7, a nagy sztyeppei országúton kalandozó, majd a Kárpát-medencébe megérkező és letelepedő nép (a szkíták, hunok, avarok, magyarok, kunok, mongolok, oszmánok) íjászati stílusát a Kr. e. 8. századtól a Kr. u. 17. századig.
A főváros területén - az ókortól a kora újkorig tartó szakaszban hosszabb-rövidebb időre - megtelepedett lovasnomád népek egyik leghatékonyabb fegyvere az íj volt. A régészek ásója viszonylag gyakran fordít ki a földből hajdani íjászathoz kötődő emlékeket. Kőből pattintott, őskori nyílhegyek; szkíta sírból előkerült bronz eszközök; a római hadsereg keleti típusú íjászatának nyomai; avar, majd magyar íjcsontok, tegezmerevítő lemezek és vasalások a temetkezésekből; mongol nyílvessző csonthegye a budai várból; használat közben eltört oszmán íjászgyűrűk a 17. századi ostromok törmelékéből… megannyi apró jelként idézik fel a hajdani gazdag íjászkultúrát.
A tárlat az információk és érdekességek mellett interaktív állomásokkal is szolgál, melyeken a bátor, kísérletező kedvű látogatók kipróbálhatják a különböző íjfogásokat, az íjászatot „lóhátról” is, valamint egy 17.századi oszmán „edzőgépet” is.

Ez a program történelem szakos tanároknak szól. A részvétel ingyenes, de az alábbi regisztrációs ív kitöltése kötelező.

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, 1014 Budapest, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület
Email *
név: *
intézmény neve: *
időpont: *
Feliratkozik hírlevelünkre? *
Feliratkozóinknak havonta egy-két alkalommal küldünk hírlevelet programjainkról és kiállításainkról.
Elfogadja az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat? *
Az Adatkezelési tájékoztató itt olvasható: http://www.varmuzeum.hu/adatkezelesi-szabalyzat.html
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy