Nutrigenetika i status vitamina D, cinka i selena u srpskoj populaciji: da li smo spremni za COVID-19?
Poštovani ispitanici,

Ovaj Upitnik se sprovodi radi prikupljanja informacija i regrutovanja potencijalnih ispitanika za potrebe nekomercijalne, naučne studije.

Sa preko tri hiljade preminulih u Srbiji i dva miliona u svetu, bolest COVID-19 koju izaziva virus SARS-CoV-2 predstavlja značajnu pretnju po zdravlje stanovništva. Za sada nije dostupna specifična terapija za ovu bolest, a vakcina će u Srbiji u narednom periodu biti dostupna samo za najugroženije grupe. U takvim okolnostima, od presudnog su značaja adekvatne strategije prevencije. U stručnoj i naučnoj javnosti, vitamin D, cink i selen su prepoznati kao nutrijenti koji potencijalno mogu doprineti jačanju otpornosti stanovništva na SARS-CoV-2 virus i uticati na ozbiljnost kliničke slike, u slučaju zaražavanja.

Studija će ispitivati na koji način status vitamina D, cinka i selena, kao i nasledna osnova koja određuje njihovu biološku raspoloživost, utiču na težinu kliničke slike COVID-19.

Ukoliko ste preležali COVID-19, imate između 18 i 65 godina, živite u Beogradu ili okolini i voljni ste da učestvujete u studiji, zamolićemo Vas da popunite ovaj Upitnik i ostavite Vaše podatke kako bismo Vas kontaktirali kada se studija bude realizovala.

Učešće u studiji će podrazumevati posetu definisanoj biohemijskoj laboratoriji radi davanja uzorka krvi kako bismo odredili nivo vitamina D, cinka i selena, i sproveli genetičke analize povezane sa statusom ovih mikronutrijenata. Neposredno pre vađenja krvi, bićete zamoljeni da popunite upitnik o Vašim nutritivnim navikama. Ukoliko budete učestvovali u studiji, podaci o urađenim analizama će Vam biti dostavljeni na uvid po Vašem zahtevu i imaćete prilike da saznate kakav je Vaš status vezan za ove mikronutrijenate. Sve analize biće sprovedene u martu i aprilu 2021. godine. Ukoliko Vam to deluje predaleko za planiranje, ne brinite, možete uvek odustati od učešća. Mi ćemo Vas kontaktirati na vreme kako bismo potvrdili da li želite da nastavite saradnju sa našim naučnim timom.

Sve laboratorijske i genetičke analize, predviđene planom studije, biće finansirane iz sredstava projekta, a učesnici neće imati nikakve lične troškove.

Vaše učešće u ovoj studiji daće značajan doprinos razumevanju podložnosti na COVID-19 i unapređenju pristupa za prevenciju i lečenje ove bolesti u našoj populaciji.

Istraživanje je odobreno od strane Etičkog odbora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu. Svi podaci koje ćete nam ostaviti u Upitniku, kao i rezultati dobijeni predloženim istraživanjem biće na uvidu isključivo članovima naučnoistraživačkog tima koji sprovodi studiju i biće tretirani po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Popunjavanje Upitnika traje manje od 5 minuta.
Popunjavanje Upitnika Vas ne obavezuje da učestvujete u daljem istraživanju.

S poštovanjem,
Naučno-istraživački tim
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu
Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu
Без наслова
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy