Oproep: praktijken zorgzame buurten
Neem jij initiatief in jouw omgeving om de zorg voor elkaar te versterken? Ben jij initiatiefnemer of actieve speler in een zorgzame buurt? Bouw je als vrijwilliger of professional mee aan een zorgzame buurt die inclusief en duurzaam wil zijn?

Wil je meewerken aan een onderzoek om in de toekomst zorgzame buurten verder uit te bouwen en te versterken? Geef je voor 30 november op als praktijkcase voor het praktijkonderzoek ‘Zorgzame buurten’ van hogeschool UC Leuven-Limburg.

Wil je gewoon op de hoogte blijven? Dat kan ook, vul dan enkel onderaan je contactgegevens in.

Alvast bedankt voor je medewerking

Saskia De Bruyn, Sam Pless en Elke Plovie


Enkele vragen over jouw praktijk
Naam zorgzame buurt *
Your answer
Geef een korte beschrijving van jouw initiatief of van jouw zorgzame buurt *
Your answer
Zorgzame buurten hebben verschillende functies. Op welke zetten jullie in? *
Required
Wie is/was initiatiefnemer?
Your answer
Op wie richt jouw zorgzame buurt zich? *
Required
In welk jaar zijn jullie gestart?
Your answer
Wie is trekker in jouw zorgzame buurt?
Your answer
Welke actoren zijn betrokken in jouw zorgzame buurt? *
Required
Medewerking aan onderzoek
Wil je je eigen initiatief versterken en heb je zin om de uitdagingen die zich stellen aan te pakken en te bespreken met andere praktijken? Zowel betaalde krachten als vrijwilligers van zorgzame buurten zijn welkom.

Geef je voor 30 november op als praktijkcase voor het praktijkonderzoek ‘Zorgzame buurten’ van UC Leuven-Limburg.

Als je gewoon op de hoogte wil blijven, kan je dat ook gewoon aangeven.
Hoe wil je in dit onderzoek betrokken worden? *
Required
Motiveer (kort) je interesse in het onderzoek
Your answer
Contactgegevens
Voornaam en naam *
Your answer
Naam van de organisatie
Your answer
Adres *
Your answer
E-mailadres *
Your answer
Telefoonnummer *
Your answer
Achtergrond van onderzoek
‘Zorgzame buurten’ is een praktijkgericht onderzoek dat een model ontwikkelt voor het uitbouwen van een zorgzame buurt als inclusieve en duurzame burgerschapspraktijk. Dit model bevat acties, strategieën en tools die ingezet kunnen worden om een zorgzame buurt uit te bouwen en laat zien welke rol(len) professionals hier in spelen en welke randvoorwaarden daarvoor vervuld moeten zijn.

Onder impuls van recente beleidsontwikkelingen in zorg en welzijn (o.a. woonzorgdecreet, decreet eerstelijnszorg, decreet lokaal sociaal beleid) zien we een dynamiek op gang komen rond zorgzame buurten. In veel Vlaamse steden en gemeenten lopen er projecten en experimenten van diverse aard. Beleid en onderzoek ondersteunen deze projecten voornamelijk door visie-ontwikkeling, conceptuele verkenning en door ruimte te maken voor uitwisseling van praktijken en ervaring.

Dit praktijkgericht onderzoek wil daar verder aan bijdragen. Het vertrekt vanuit een concrete vraag uit het werkveld: hoe kunnen wij als professionals een zorgzame buurt uitbouwen? Deze professionals zijn actief in diverse contexten: stad of gemeente, welzijnsorganisatie, vereniging, lokaal dienstencentrum of een OCMW. Ze zijn op zoek naar concrete tools, acties en strategieën om buurtbewoners te betrekken in dit proces. We benaderen deze vraag vanuit een burgerschapsperspectief. We zoeken samen met het werkveld hoe we een zorgzame buurt kunnen uitbouwen als een burgerschapspraktijk en op welke manier professionals dit proces kunnen ondersteunen. Daarvoor brengen we onze expertise op vlak van vrijwilligerswerk, burgerinitiatieven en participatie in.

In dit praktijkonderzoek werken we toe naar een hands-on praktijkboek. Doelgroep van dit praktijkboek zijn professionals die in hun praktijk mee vorm geven aan zorgzame buurt. Maar de uiteindelijke doelgroep van dit project zijn de burgers uit de buurt die, in partnerschap met die professionals, samen vorm geven aan een zorgzame samenleving.
Voor dit praktijkonderzoek zijn we op zoek naar organisaties die vandaag al ervaring hebben met kwetsbare vrijwilligers en een inclusieve vrijwilligerswerking.

Meer weten? Contacteert onderzoeker Elke Plovie via elke.plovie@ucll.be
Meer info op https://www.ucll.be/zorgzamebuurten
Verdere vragen?
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy