Teaser #2
Heb je de eerste teaser gemist? Klik dan hier! -> https://tinyurl.com/y59ytcdg
-----------
Wellicht heb je het weleens meegemaakt. Je probeert een antilope in de Diergaarde voor je lens te krijgen en vraagt je af: wie is zijn familie? Natuurlijk biedt het internet uitkomst, maar hoe kan je dit soort kwesties nu het beste aanpakken? Hier komen wetenschappelijke namen om de hoek kijken: deze volgen namelijk een systeem, de zogenaamde nomenclatuur, dat een hint geeft over de verwantschappen van de soort in kwestie.

We nemen de grote koedoe als voorbeeld: zijn wetenschappelijke naam luidt 'Tragelaphus strepsiceros'. Zoals je ziet, bestaat het uit twee delen. Dat eerste gedeelte, Tragelaphus, noem je de geslachtsnaam. In dit geval zou strepsiceros de soortnaam zijn. Als je wilt weten aan welke dieren deze soort verwant is, kijk je naar de geslachtsnaam. De grote koedoe is dus onderdeel van het geslacht Tragelaphus. De term 'geslacht' verwijst naar een van de laagste rangen die een groep dieren kan krijgen: zo vormen mensen en hun uitgestorven familie het geslacht Homo en vormen alle giraffensoorten samen het geslacht Giraffa. Als twee dieren dezelfde geslachtsnaam delen, zijn ze dus erg nauw verwant.

We vragen ons af aan wie de grote koedoe nauwer verwant is: de Mhorr-gazelle of de bongo. De geslachtsnaam van de Mhorr-gazelle is Nanger, terwijl die van de bongo Tragelaphus is - aha! De bongo en de grote koedoe zijn dus nauwer verwant aan elkaar dan de grote koedoe en de Mhorr-gazelle.

Er bestaat overigens ook zoiets als ondersoorten: de volledige naam van de Mhorr-gazelle (een ondersoort van de damagazelle) luidt immers Nanger dama mhorr. Ook hier geldt gewoon dat het eerste woord de geslachtsnaam is en het tweede woord de soortnaam. Het derde woord dient simpelweg om onderscheid te maken tussen de Mhorr-gazelle en andere ondersoorten, waaronder de addragazelle (Nanger dama ruficollis).

Nu een kleine quiz: we nemen de soort Panthera tigris sumatrae. Kan jij deze onderstaande dieren correct ordenen op volgorde van de meest nauwe verwante soort naar de minst nauw verwante soort?
Meest nauw verwant
-
Minst nauw verwant
Panthera tigris bengalensis
Hystrix sumatrae
Panthera pardus orientalis
Clear selection
Ga naar de volgende pagina en ontdek of je het goed hebt!
Next
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy