SMARTCHAIN - Унутрашње и спољашње покретачке снаге кратких ланаца снабдевања храном
ШТА ЈЕ “SMARTCHAIN”?

SMARTCHAIN (http://smartchain-h2020.eu/) је амбициозан, трогодишњи пројекат са 43 партнера из 11 европских земаља, укључујући кључне стејкхолдере (заинтересоване стране) из домена кратког ланца снабдевања храном као актере у пројекту. Централни циљ је да се подстакне и убрза прелазак на колабортивне кратке ланце снабдевања храном и, кроз конкретне акције и препоруке, да се уведу нови робусни пословни модели и иновативна практична решења која повећавају конкурентност и одрживост европског пољопривредно-прехрамбеног система.

Користећи истраживање вођена реалним потребама и одоздо према горе приступом, SMARTCHAIN конзорцијум:
и) изводи мулти-перспективне анализе 18 студија случаја кратких ланаца снабдевања храном у смислу технолошких, регулаторних, социјалних, економских и еколошких фактора,
ии) процењује веза и интеракција међу свим стејкхолдерима (заинтересованим странама) укљученим у кратке ланце снабдевања храном
иии) утврђује кључне параметре који утичу на одрживу производњу хране и рурални развој међу различитим регионима у Европи.

Пројекат је успоставио 9 националних центара кратких ланаца снабдевања храном (центри за иновације и сарадњу) у различитим партнерским земљама (Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Холандија, Србија, Шпанија и Швајцарска) и виртуални центар за иновације у циљу олакшавања укључивање заинтересованих страна, повезивање пољопривредника и потрошача у окружењу које повећава поверење, што им омогућава да генеришу иновације засноване на потражњи. Комбинација научног и практичног знања и организовање иновативних радионица омогућава развој практичних иновативних решења као и промоцију оквира за различите облике колаборативних кратких ланаца снабдевања храном у урбаним и руралним срединама. SMARTCHAIN ствара конкретне акције за трансфер знања, кроз организацију радионица са више заинтересованих страна и обуке за пољопривреднике и предузетнике у кратком ланцу снабдевања храном.


ШТА ЗНАЋИ ТЕРМИН “КРАТКИ ЛАНЦИ СНАБДЕВАЊА ХРАНОМ”?

Под термином "кратки ланца снабдевања храном" подразумева се смањење удаљености између произвођача и потрошача, са циљем да се побољша транспарентност, ефикасност и одрживост ланаца снабдевања храном, смањујући број посредника и оснажујући позицију произвођача у овом ланцу.


ЗАШТО ОВАЈ УПИТНИК?

Овим упитником желимо да откријемо главне унутрашње и спољашње позитивне и негативне факторе који утичу на развој кратких ланаца снабдевања храном, како бисмо знали где и како поступити како бисмо им олакшали развој.

Ако имате било какве сумње или питања у вези овог упитника или пројекта, не устручавајте се да нас контактирате: louisemehauden@gestionaglobal.es

Хвала Вам што попуњавате овај упитника! Ваше знање и искуство ће нам дати драгоцене информације о покретачким снагама ланаца снабдевања храном.

Заштита приватности и података *
Овде можете наћи информативни лист испитаника: https://drive.google.com/file/d/10NmBbXi4NOaj3_zpC7unxucL1mugxiTv/view?usp=sharing - Потребна нам је ваша сагласност да бисмо могли да обрађујемо ваше податке. Молимо Вас да, ако се слажете, означите сва следећа поља након читања наше политике приватности и заштите података.
Required
У којој земљи/земљама се спроводи ваша активност? *
Каква је ваша позиција у ланцу снабдевања храном? *
Молимо вас да означите све послове који постоје у вашем ентитету
Required
Која је врста ваше организације? *
Колико људи представља ваш ентитет? *
Са којом врстом производа радите? *
Required
Који канал или канале користите за продају ваших производа? *
Под "индивидуалном продајом" мисли се на "продају само једне врсте производа" - Под "колективном продајом" мисли се на "комбиновану продају најмање две врсте производа" - "сопственом" мисли се на "интерни део, део ваше организације и управљања "- под" спољном" мисли се на "одвојени дeо, део друге организације и управљања "
Required
Са којим баријерама се суочавају стручњаци (практичари) који раде у кратким ланацима снабдевања храном?
Реците нам у ком степену се доле наведене ставке односе на баријере са којима се кратки ланци снабдевања храном суочавају у свом развоју (0 = није битно и 5 = врло битно). Молимо вас да нам дате више детаље о најрелевантнијим баријерама у следећем пољу.
0 (Није битно)
1
2
3
4
5 (Врло битно)
Не знам
Национална правила о обавезним законским захтевима за квалитет (у погледу хигијене, транспорта на хладно, инфраструктуре, стандарда, ...)
Национална правила о следљивости (обавезно означавање порекла неких прехрамбених производа)
Остала национална правила
Регулатива ЕУ о праћењу и сигурности хране
Остала ЕУ регулатива
Регионална или локална регулатива
Захтеви за печат, сертификацију или етикетирање
Трошкови законски прописаних мера и инфраструктуре
Секторске политике
Конфликти и контрадикције између нехармонизованих правила
Недостатак регулаторних инструмената за подршку, диференцирање и заштиту кратких ланаца снабдевања храном (нпр. да би се избегли „лажни произвођачи“ или преваре)
Непоштене трговачке праксе (непрописне или неоправедне промене цена, једностране и / или ретроактивне промене уговора, непоштени прекид уговорног односа, итд.)
Ограничења територијалне понуде
Варијабилност капацитета добављача
Варијабилност потражње
Варијабилност цена
Разлика између понуде и потражње
Тешкоће да се буде конкурентан са конвенционалним великим дистрибутерима (притисак на цене, агресивни маркетинг, ексклузивни уговори,…)
Притисак да се смање цене од стране купаца
Притисак да се повећају цене од стране (пре)продавача
Управљање токовима и залихама
Трошкови транспорта и логистике
Ограничења или потребе производа (пример: кварљивост, крхкост,…)
Недостатак индустријске инфраструктуре
Недостатак времена да се посвети комуникацији, маркетингу и продаји
Недостатак знања и вештина у комуникацији, маркетингу и продаји
Недостатак информација и подршке за развој нових кратких ланаца снабдевања храном, посебно у фази покретања бизниса
Недовољан приступ производима или релевантним информацијама релевантним за тржиште
Захтеви купаца
Недостатак свести потрошача
Потрошачка негативна перцепција кратких ланаца снабдевања храном (локална храна је прескупа, локална храна није увек доступна, недостатак времена да се нађе,…)
Недостатак дигитализације и технолошке подршке
Трошкови дигитализације и технолошке подршке
Clear selection
Можете ли детаљније описати најрелевантније препреке?
На пример, именовање неких конкретних правила која су тешка / скупа да се испуне за оне који раде у кратким ланцима за снабдевања храном (на нивоу ЕУ, на националном, регионалном или локалном нивоу), или именовањем конкретних стандарда за сертификацију које је тешко / скупо испунити, или именовањем различитих конфликтних правила са којима се они који раде у кратки ланци снабдевања храном сусрећу....
Има ли још релевантних препрека или потешкоћа које се не спомињу на горе наведеној листи?
Да ли имате неке идеје за решење неке од ових баријера?
Које подстицаје или подршку стручњаци (практичари) који раде у кратким ланцима снабдевања храном могу да пронађу у свом окружењу?
Може бити било који/а: правна, инфраструктурна, фискална, социјална, финансијска, логистичка, ...
Шта би било потребно стручњацима (практичарима) који раде у кратким ланцима снабдевања храном како би могли да повећају своју активност?
Може бити било која врста подршке: правна, инфраструктурна, фискална, социјална, финансијска, логистичка, ... (Молимо вас да их набројите по важности)
Коментари
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy