Szent László Matematikaverseny 5-6. évfolyam, 1. forduló (határidő: 2017. október 13.)
Előfordulhat, hogy egy feladatban több válasz is helyes.
Email address
Évfolyam
Név
Your answer
Iskola
Your answer
Település
Your answer
1. Egy fehér papírra leírtuk az összes olyan háromjegyű számot, amelyeket közvetlenül egymást követő számjegyek alkotnak balról jobbra növekvő sorrendben. Egy sárga papírra pedig leírtuk az összes olyan háromjegyű számot, amelyben a számjegyek balról jobbra növekednek. Melyik állítás igaz?
2. Igazságos Ignác vagyonát három fia között 8 : 7 : 6 arányban kívánta szétosztani. Igazságos Ilona megváltoztatta férje akaratát, és a vagyont végül 7 : 6 : 5 arányban osztotta szét fiaik között. Az egyik fiú megsértődött, mert így ő 100 arannyal kevesebbet kapott. Hány aranyat kaphatott volna eredetileg az egyik fiú, ha mindkét szétosztásnál a legidősebbnek jutott a legtöbb, és a legfiatalabbnak a legkevesebb arany?
3. Leírtuk a kétjegyű számokat egymás mellé növekvő sorrendben. Az egyes számjegyeket folyamatosan ismételve kék, piros és zöld tollal írtuk egymás után. Az alábbiak közül melyik szám tartalmaz zöld hetest?
4. Egy hónap első napján, ami éppen vasárnapra esett, összeadtuk az előző hónap utolsó 4 napjának dátumát kifejező számokat, és 114-et kaptunk. Melyik napra eshetett ebben az évben január elseje?
5. Balázsnak 11 fiú osztálytársa van, és osztályában a lányok száma másfélszer annyi, mint a fiúké. Egy szombati napon Balázs dinnyeárusításban segített nagyapjának. Nyolc és tíz óra között eladták a dinnyék felét és még 3 darabot, tíz órától délig a megmaradtak harmadát és még két darabot. Ekkor Balázs azt mondta, hogy több dinnyét már ne adjanak el, mert éppen annyi maradt, hogy a délutáni klubdélutánon az osztály minden tagja 1/3 dinnyét kaphat. Hány dinnyéjük volt Balázséknak 8 órakor?
6. Egy 10 cm hosszú giliszta percenként fél métert tesz meg. Hány másodperc telik el addig, amíg egy 3 m hosszú járaton áthalad?
7. Egy téglalap alakú tábla 3x5 kisebb négyzetből áll. Az alábbiak közül pontosan hány kis négyzetet vághat ketté ezekből egy táblára rajzolt egyenes?
8. Egy papírra három számot írtunk le egymás után. A harmadik számot az első kettő összegéből kivonva 2000-et kapunk. A második számot az első és a harmadik összegéből kivonva 1990-et kapunk, az elsőt a második és a harmadik összegéből kivonva pedig az eredmény -1976. A három számot egymás után írva, melyik számot kaphatjuk?
9. Egy akadálypályán egymás után mennek végig a lovasok. A tévés közvetítés során, amint a versenyző célba ér, rögtön kiírják a képernyőre, hogy hányadik leggyorsabb volt az addig célba értek közül. A döntőbe nyolcan jutottak és a beérkezésük sorrendjében a következő nevek és helyezések jelentek meg a képernyőn:
Captionless Image
10. Három különböző mérősúly segítségével, 1, 3 és 9 kg, hány kg tömegű testek mérhetők meg egy karosmérleg segítségével?
11. Töltsd ki a következő keresztrejtvényt!
1. A háromszögben a róla elnevezett kör kilenc pontra illeszkedik.
Your answer
2. Olyan függvény, amelynek a képe egyenes.
Your answer
3. Mérlegelvvel is megoldható.
Your answer
4. A 2k+1 alakú számokat így hívjuk, ha k egész szám.
Your answer
5. Ha szabályos, akkor kocka.
Your answer
6. Olyan egyenlőség, amely minden számra igaz.
Your answer
7. A háromszög egyik nevezetes pontja.
Your answer
8. Az egyik számhalmaz.
Your answer
9. A tört függvény grafikonja.
Your answer
10. Az egyik halmazművelet.
Your answer
11. Minden pontjához tartozik egy valós szám.
Your answer
Megfejtés
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms