Teken de solidariteitsverklaring onafhankelijkheidsstrijd Free West Papua
Wij, Extinction Rebellion Nederland, spreken ons uit over en roepen op tot solidariteit met de onafhankelijkheidsstrijd van Free West Papua. Er vinden al jaren mensenrechtenschendigen plaats in West Papoea, waar geen media of waarnemers worden toegelaten. We spreken ons uit over het recht op zelfbeschikking van alle inheemse volken en vandaag in het bijzonder voor West Papoea.

Sta je achter deze oproep? Onderteken dan de onderstaande verklaring.

Op 25 mei demonstreren wij in Den Haag voor de erkenning van het perspectief en de soevereiniteit van inheemse volken wereldwijd, en de vrijheidsstrijd van Free West Papua in het bijzonder. Kom naar Den Haag om je steun te laten zien. Leer over inheemse perspectieven door verschillende sprekers. Meer informatie hierover volgt.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Solidariteitsverklaring aan de onafhankelijkheidsstrijd van Free West Papua
Klimaat- en ecologische crisis als symptoom van een giftig systeem

Het IPCC stelt vast dat het behoud van bossen en biodiversiteit een cruciaal ingrediënt is in de strijd tegen de klimaat- en ecologische crisis. Al vormen Inheemse volken slechts 5% van de wereldbevolking, zij beschermen 80% van alle biodiversiteit op aarde. Daarbij vindt bijna alle boskap plaats in hun gebieden, wat deze biodiversiteit ernstig bedreigd. Dit maakt het beschermen van de rechten en erkenning van de soevereiniteit van Inheemse volken, zoals vastgelegd in de Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken van de Verenigde Naties, één van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering.

Met het derde grootste regenwoud ter wereld is het eiland Nieuw-Guinea cruciaal in de strijd tegen de klimaat- en ecologische crisis. Maar al decennia lang wordt hier ecocide gepleegd door mijnbouw, vervuiling, (illegale) boskap en palmolieplantages.

In 1962 droeg Nederland de soevereiniteit van West Papoea over aan Indonesië. Dit gebeurde tegen gemaakte afspraken en de wens van de Papoea’s in. Sindsdien hebben er grove mensenrechtenschendingen plaatsgevonden tegen de Inheemse Papoea’s en zijn ruim 500.000 Papoea’s slachtoffer geworden van dodelijk geweld door de Indonesische staat.


Mensenrechtenschendigen vandaag

De pro-onafhankelijkheidsbeweging van West Papoea wordt systematisch onderdrukt, beschoten en aangevallen. Een recent rapport van Greenpeace beschrijft hoe bedrijven intimidatie gebruiken en dreigen met geweld om de Papoea’s van hun land te verdrijven. Moord en verdwijningen zijn aan de orde van de dag.

De laatste maanden is de strijd heviger geworden, met vele slachtoffers tot gevolg. De Indonesische regering heeft de internettoegang voor de Papoea’s afgesloten, de onafhankelijkheidsbeweging aangemerkt als terroristische organisatie en hun militaire aanwezigheid in het gebied vergroot. Terwijl de misstanden toenemen, ontzegt de Indonesische regering internationale waarnemers, waaronder NGO's en journalisten, de vrije toegang tot West Papoea.

Het Nederlandse koloniale verleden is zonder twijfel één van de redenen dat West Papoea in handen is van Indonesië. Voor dat verleden kunnen we niet weglopen. De Nederlandse regering heeft historische fouten gemaakt omtrent de mensenrechten en het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea’s, zoals beschreven in het Drooglever rapport An Act of Free Choice. Terwijl Nederland beweert dat de bescherming van mensenrechten de hoeksteen van het buitenlands beleid vormt, en bovendien nog tot 2022 lid is van de VN-Mensenrechtenraad, blijft de politiek stil rondom de voortdurende mensenrechtenschendingen die de Indonesische staat begaat in West-Papoea.

Wij, ondergetekenden, ondersteunen de campagne van Free West Papua en onderschrijven de oproep tot vrijheid en zelfbeschikkingsrecht voor de Papoea’s. Van de Nederlandse regering vragen wij het volgende:

1) Erken de soevereiniteit van West Papua.
2) Faciliteer ‘The United Liberations Movement for West Papua' in hun internationale  lobby. Zet alle diplomatieke middelen in om Indonesië ertoe te zetten de soevereiniteit van West Papua te erkennen.
3) Agendeer lokale misstanden en mensenrechtenschendingen van de Indonesische regering in de Verenigde Naties (VN)-mensenrechtenraad en andere relevante instituties.
4) Roep Indonesië, in een hechte samenwerking met de African, Caribian and Pacific (ACP) Group of States op een VN-mensenrechtenmissie toe te laten in West-Papoea.


Ondergetekenden:

Anak2 Maluku Wormerveer
ASEED
BIJ1
BIJ1 Rotterdam
Het Actiefonds
Care 4 Maluku
Change The Future Of Maluku
Code Rood
Comité 21 Maart
DWARS, GroenLinkse Jongeren
Extinction Rebellion NL
Fossielvrij NL
Free Maluku Foundation
Fridays For Future Nederland
Internationale Socialisten
Jongeren Milieu Actief
Partij voor de Dieren
Perintis Aksi Kilat
Stichting Utopie
Stop Ecocide Foundation
S.P.E.A.K
ONGEKEND ONRECHT! GERECHTIGHEID NU!
Pink!
Radicaal
Reclame Fossielvrij


* Email adressen worden alleen gebruikt in het kader van de solidariteitscampagne rondom Free West Papua en indien gewenst ter informatie van volgende Inheemse solidariteitsverklaringen.

Mijn organisatie/groep ondersteunt de solidariteitsverklaring aan Free West Papua
Naam contactpersoon (eventueel)
Email adres contactpersoon/organisatie
Mogen we jullie op de e-mail lijst voor volgende acties rondom solidariteit met inheemse gemeenschappen zetten?
Clear selection
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy