ELTE ÁJK Hallgatóinak nyílt levele az Ombudsmanhoz
Tisztelt Székely László!

A Köztársasági Elnök - minden akadémiai (szakmai), társadalmi és civil megmozdulás és állásfoglalás ellenére – április 10-én aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosítását.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatóiként megdöbbenéssel fogadtuk, hogy gyorsított eljárásban sikerült elfogadni egy, a jogbiztonságot sértő - de legalábbis súlyosan veszélyeztető - törvényt, amely nem egyeztethető össze a jogállamiság és a demokrácia értékeivel.

Demokráciában nőttünk fel és demokráciában tanultunk. Az egyetemre különféle háttérrel érkeztünk, más-más értékrenddel, de a Kar hallgatóiként azt tanultuk, hogy a demokratikus értékek és a jogállamiság egy olyan minimum, amelyből egy európai ország felelős polgáraiként semmilyen esetben sem engedhetünk. Kötelességünknek érezzük, hogy jövendőbeli értelmiségi generációként kiálljunk minden olyan ügyben, amely sérti vagy veszélyezteti ezeket az értékeket.

A tudományos élet szabadsága, az egyetemi autonómia, a jogbiztonság, a jogalkotás garanciális szabályai olyan elvek és értékek, amelyek érvényesülése elengedhetetlen egy jogállamban. Nem elég, ha a tantermeken belül elhangzanak, a gyakorlatban is kell, hogy érvényesüljenek. A CEU melletti kiállást ezért nem csupán állampolgári feladatunknak, de egyenesen kötelességünknek is érezzük.

Büszkék vagyunk az oktatóinkra, akik kiálltak az egyetemi autonómia mellett, megtiszteltetés volt hallani az előadásaikat. Csatlakozni szeretnénk hozzájuk, és arra kérjük Önt, hogy Egyetemünk oktatójaként és az Alapvető Jogok Biztosaként éljen a 2011. évi CXI. törvény 2. § (3) bekezdésében foglalt jogkörével: kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a lex CEU Alaptörvénnyel való összhangjának utólagos normakontroll eljárásban történő vizsgálatát.

Kelt: Budapest, 2017. április 14.

Tisztelettel:
Eötvös Loránd Tudományegyetem

Állam és- Jogtudományi Kar

Hallgatói és Alumnusai


Név:
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service