Enquête: jouw ideeën, wensen en ervaringen mbt. gegevenswoordenboeken in de NORA!
Geachte gebruikers en beheerders van publieke gegevenswoordenboeken ,

Graag vragen we 20 minuten van je tijd om jouw ideeën, inzichten, en ervaringen mbt. publieke gegevenswoordenboeken met ons te delen. Daarnaast horen we graag: welke informatie wil je graag kunnen vinden over gegevenswoordenboeken in de NORA?
Want daarmee kan dit onderdeel in de NORA (https://www.noraonline.nl/wiki/Gegevenswoordenboeken) verder worden verbeterd, te weten:
1. beter inspelen op jouw behoefte aan informatie hierover in de publieke sector
2. het delen van waardevolle kennis en learnings; het wiel niet opnieuw uitvinden; een kickstart kunnen maken als je met gegevenswoordenboeken aan de slag gaat

'Gegevenswoordenboeken' valt binnen het bredere thema 'gegevensmanagement', dat in 2018 in NORA-verband door een expertgroep aan wordt uitgewerkt.

We sturen je graag in augustus een samenvatting van de antwoorden en een voorstel voor de aanpak om hiermee de NORA-wiki verder te verbeteren. Succes met het beantwoorden, we ontvangen je respons graag uiterlijk op donderdag 5 juli a.s.

namens het 'team gegevenswoordenboeken', Marieke Vos (NORA Beheer) & Henk Nijstad (Kennisnet)
Email address *
Start enquête
1. Naam *
Your answer
2a. Organisatie en publieke domein (https://www.noraonline.nl/wiki/Domeinen) *
Your answer
2b. Functie
Your answer
2c. Korte toelichting: wat is precies je betrokkenheid bij gegevenswoordenboeken? *
Your answer
3a. NORA beschrijft circa 31 gegevenswoordenboeken en informatiemodellen op https://www.noraonline.nl/wiki/Gegevenswoordenboeken. De komende tijd willen we deze lijst schonen, verrijken en aanvullen. Welke gegevenswoordenboeken / informatiemodellen ken of gebruik je in je eigen domein?
Your answer
3b. Op welke manier raadpleeg je die? (pdf, telefoontje naar de beheerder, website, browser, linkeddata, ....)
Your answer
3c. Hoe tevreden ben je over die ontsluitingswijze? Ervaar je beperkingen, of werkt het naar tevredenheid?
Your answer
3d. Hoe tevreden ben je over de bruikbaarheid van deze woordenboeken/modellen?
Your answer
4a. Wie zie je als gebruiker van de gegevenswoordenboeken in jouw domein? Beleidsmaker, informatieanalist, ontwerper, architect…..?
Your answer
4b. Hoe worden gegevenswoordenboeken in jouw domein onder de aandacht van de afnemers gebracht? Is dat succesvol?
Your answer
5a. Is het voor jouw domein belangrijk dat gegevenswoordenboeken op orde zijn? Waarom wel / niet? En wat houdt 'op orde zijn' voor jouw in?
Your answer
5b. Heb je voorbeelden voor ons van wat er mis gaat als dat niet goed is geregeld, of van wat er goed gaat als het goed geregeld is?
Your answer
6. Veel gegevenswoordenboeken worden nu ontsloten als pdf, maar er zijn er ook die beschikbaar zijn als Linked Data. Voordelen van LinkedData die genoemd worden zijn het vastleggen van de oorspronkelijke context (betekenis, relaties met andere gegevens) in de data zelf, dynamische verwijzingen die altijd actueel zijn en de mogelijkheid om data rechtstreeks door een computersysteem te laten uitlezen en gebruiken. Zie jij meerwaarde in ontsluiting via LinkedData in de manier waarop jij gegevenswoordenboeken gebruikt of beheert? Ken jij voorbeelden waarbij het direct gebruiken van en gegevenswoordenboek door een machine meerwaarde heeft?
Your answer
7. Wat is er volgens jou minimaal nodig om te kunnen zeggen dat een domein haar gegevenswoordenboeken op orde heeft? Bijvoorbeeld op het gebied van volledigheid, correctheid, draagvlak, governance, overzicht en ontsluiting?
Your answer
8a. De termen gegevenswoordenboeken en informatiemodellen worden nogal eens verschillend gebruikt worden in verschillende organisaties. Wij zien bij NORA een spectrum dat in elkaar overloopt, met beschrijvingen van begrippen, van concepten, van gegevenstypes, van informatieobjecten, enz. Hoe zou je de inhoud van de 'gegevenswoordenboeken' in jouw domein typeren, dus wat staat er in?
Your answer
8b. Is het in jouw domein belangrijk dat er relaties zijn tussen verschillende gegevenswoordenboeken binnen of buiten jou domein? Kun je een voorbeeld geven hoe dat in jouw domein werkt? Heeft dit nog invloed op de manier van publiceren van de gegevenswoordenboeken?
Your answer
8c. Welke technieken en standaarden worden gebruikt (bijv. SKOS, OWL, SHACL)?
Your answer
9. Wat kun je delen aan mooie voorbeelden, ervaringen, best-practices ? Welke zaken uit jouw domein vind jij de moeite waard voor anderen ?
Your answer
10. Wil je verder betrokken zijn bij het werkgroepje gegevenswoordenboeken bij NORA?
11. Wil je verder nog iets kwijt over het het thema gegevenswoordenboek?
Your answer
Hartelijk dank voor het invullen van deze enquête. Je ontvangt in augustus een verslagje van deze enquête. Hou ook de betreffende NORA-pagina in de gaten! Heb je vragen of opmerkingen, graag naar h.nijstad@kennisnet.nl.
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This form was created inside of Kennisnet. Report Abuse