Jubilejno leto Kristine Brenk
V Knjižnici Makse Samsa smo pripravili spletni kviz za osnovnošolce ob jubilejnem letu Kristine Brenkove ter mednarodnem dnevu knjig za otroke.
Kristina Brenk - jubilejno leto
"Za otroke knjigice zbiramo s pinceto ne z lopato," je rekla legendarna knjižna urednica in pisateljica Kristina Brenkova. Naj gre za prve kartonke in mehke knjige, slikanice ali poučne knjige, pravljice, pesmice ali uganke, otroci si zaslužijo najboljše, ko v naročju svojih staršev rastejo v bralce.

Letos obeležujemo 110. let od rojstva KRISTINE BRENK, urednice, mladinske pisateljice, pesnice, dramatičarke, prevajalke...
Njena najbolj znana dela so Deklica Delfina in Lisica Zvitorepka.

Bila je prva urednica knjižne zbirke "ČEBELICA" in je zbirki izbrala tudi ime.
Prevedla je tudi najbolj priljubljeno mladinsko knjigo "PIKA NOGAVIČKA".

Kristina Brenkova je s svojim delom veliko prispevala k razvoju mladinske književnosti v Sloveniji ter pripomogla k ugledu slovenske slikanice v svetu. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.
Bila je soustanoviteljica in prva urednica Mladinske knjige. Zasnovala je knjižne zbirke za otroke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanova knjižica, Zlata ptica, Zvezdica, Mladi oder, Lutkovni oder. Bila je med ustanovitelji tekmovanja za Bralno značko.

NAGRADA KRISTINE BRENKOVE je nagrada, ki jo vsako leto 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove, za najboljšo izvirno slikanico podeli Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije.
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy