Kalendáriumunk lapjaiból - Enyészet hava

Kalendáriumunk lapjaiból –Enyészet hava címmel egy játékos feladatlap várja a rejtvényeket, böngészni szerető olvasóinkat könyvtárunkban és a honlapunkon is. Most a novemberi évfordulókkal, népszokásokkal, világnapokkal, híres emberekkel lesznek kapcsolatosak kérdéseink.
A feladatlapot 2018. november 30-ig kérjük kitölteni! A helyes megoldásokat ezután tesszük közzé könyvtárunk honlapján, hogy mindenki ellenőrizhesse válaszait. A legjobb válaszadó 1 hónap AV tagságot kap ajándékba. Aki egész évben kitart velünk, külön jutalomban fog részesülni.
Email address *
1. A népi kalendárium szerint hogy nevezzük november havát?
2 points
2. „Halottak napján jöttem én a földre a szép hajóval. Izgatottan-félve várom mindegyik év télfordulóján, hogy visszajön értem." Kinek a verséből idéztünk?
2 points
3. November 1-je Mindszenszentek ünnepe. Kinek a döntése volt, hogy november 1-jére kerüljön ez az ünnep?
2 points
4. November 2-a Halottak Napja. Ezen a napon a sírokat virágokkal, koszorúkkal díszítjük fel. Jellegzetes virág ezen a napon a krizantém. Egy híres császár címerében is látható, őt nevezik a krizantém trón urának is. Kire gondoltunk?
2 points
5. November 11-e Márton napja. A néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka a természet számára. Milyen állat kapcsolódik ehhez a naphoz?
2 points
6. 2011 óta november 13-án ünnepeljük a Magyar Nyelv Napját annak emlékére, hogy ezen a napon az 1844-i törvénycikkben mondták ki, hogy hazánkban a hivatalos nyelv a magyar legyen. Hol található a Magyar Nyelv Múzeuma?
2 points
7. „Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni.” E sorok írója idén 50 éve halt meg novemberben, könyvtáros is volt. Ki ő?
2 points
8. November nevezetes névnapok hónapja is. November 19-e Erzsébet napja. Az egyik leghíresebb Erzsébet, Árpád-házi Szent Erzsébet - Magyarország szép nemes csillaga - a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt nemcsak Magyarországon. Édesanyja egyik leghíresebb irodalmi alkotásunk főszereplője. Melyik ez a mű?
2 points
9. A világ egyik legismerteb rajzfigurája idén novemberben lesz 90 éves. Eredeti neve Mortimer volt. Először a Bolond repülő és Willie a gőzhajó című filmekben bukkant fel. Mára már reklámipar épül rá. Mi a neve a híres rajzfilm figurának?
2 points
10. Novemberben köszöntjük a Katalinokat is. A név egyik híres viselője volt Alexandriai Szent Katalin. A bölcselők, könyvtárak, nyomdászok, ügyvédek, teológusok, filozófusok, diákok, tudósok, egyetemek védőszentje is. A világ egyik híres egyetemének pecsétjébe is őt vésték bele. Melyik egyetemről van szó?
2 points
11. Gyermekkorunk kedvenc meseregényét Szobotka Tibor fordításában 1958 óta olvashatjuk a mai napig ismert címen. Szereplői: Kalapos, Fehér Nyúl, Hernyó és Szív Királynő és még sokan mások. Melyik meseregényre gondoltunk?
2 points
12. November vége András ünnepe. Sok hiedelem, népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Novembert Szent András havának is nevezik. Az András körüli napokra esik advent első vasárnapja, a karácsonyi négyhetes előkészület kezdőnapja. Szent András életéről roppant keveset tudunk, biztosnak látszik, hogy Petra városában keresztre feszítették. Hol találkozhatunk az András-kereszttel?
2 points
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. - Terms of Service