CANARIS!! I altres SONES de zapateado
Campus de cultura popular 2018
DESCRIPCIÓ
Xuriach, companyia de música i dansa antiga i tradicional, dintre de la seva vessant pedagògica, ja fa uns anys que organitza campus de treball temàtics. Aquesta vegada ens endinsarem en el món dels Canaris i altres danses de l’exòtic. Sí, els Canaris no vénen de les Canàries ni s’hi ha de refilar millor que el veí, sinó que són danses (o balls) en què es fan cops de peu a terra amb la punta, amb el taló, fent un salt o una passa arrossegada… i patapam!

Viatjarem entre els Canaris descrits en els tractats italians de finals del segle XVI, la gran varietat de melodies i (poli)ritmes que s’han conservat sobre els que es ballaven a la Península Ibèrica o a França, i els sones i zapateados que s’estilen als fandangos mexicans, on han perviscut tradicions properes de ball.

Així doncs, prepareu-vos per ben repicar de peus i jugar amb les polirítmies!
CONTINGUT
Balls o danses? A la Península Ibèrica, antigament aquests dos termes es diferenciaven clarament per què en els balls es tocaven les castanyoles i a les danses, no. Els Canaris tant es podien fer amb castanyoles com sense, però el que és segur, és que s’hi repicava d’una manera o altra! Es pot dir que és l’essència d’aquest gènere.

Ja des de finals del segle XVI tenim descripcions provinents de tractats francesos (“Orchesographie”, Thoinot Arbeau, 1596) i italians (“Il Ballarino”, Fabritio Caroso, 1581; “Le Gratie d’Amore”, Cesare Negri, 1602) en els quals es descriuen tot de passos en què s’ha de fer sonar la tarima… o la taula. Segons el manuscrit de Noveli (Madrid, 1708) “suele danzarse sobre una mesa, y a falta de ella, donde esté enladrillado, pues en tierra o yeso no se ejecuta tan bien, por entraparse los pies, levantar polvo y llenarse de él”. També diu que s’hi han de fer rastrones, golpeados i moviments relliscats.

Caldran sabates de sola bona, doncs, que sonin. Inclús taló, però no d’agulla, que si caiem, no sigui de tan amunt.

I Mèxic? Allà, la tradició de picar de peus a terra encara és viva, i és curiosament (i no casualment) semblant als històrics “pedàlegs” europeus. Pedàlegs: diàlegs de peus. I és que el joc consisteix en repicar, callar, escoltar versos cantats, respondre, imitar… tant entre balladors com amb els músics.
DESTINATARIS
El curs està dirigit a músics i balladors, professionals o amateurs. Els alumnes es poden apuntar principalment com a músics o com a balladors, doncs, però seran convidats a experimentar en les dues disciplines per a tenir una comprensió global de la matèria. Es proposaran moments de treball conjunt, moments de treball de la música i la dansa per separat, i moments en què ens distribuïrem per nivells si és convenient

És un curs per a músics i balladors, doncs, pensat també per a mestres de dansa, d'esbarts, de colles, geganters, bastoners... que treballen amb danses en l'àmbit de la cultura popular o antiga o bé que venint d'altres camps hi estan interessats.
ITINERARIS i NIVELLS
Els matins començaran amb un treball conjunt de descobriment de la matèria del curs, tant dels Canaris històrics com dels zapateados mexicans, tant dels moviments com de les harmonies i les melodies que acompanyen aquests gèneres. Després es passarà a fer un treball per itineraris (música o dansa) i nivells separats, segons les possibilitats i les necessitats dels alumnes.

ITINERARI DE DANSA

Està pensat per a poder aprofundir (o descobrir, per als més principiants) en dues tècniques de zapateado diferents però prou semblants, arribant a percebre la col·locació corporal global que cal per a tenir un bon so i bona precisió en la manera de fer els ritmes amb els peus. A més del treball tècnic i rítmic (i per tant també musical), ens divertirem a entendre les dinàmiques dels diàlegs, dels desplaçaments, de les improvisacions… inclús a iniciar-se a tocar la jarana!

ITINERARI DE MÚSICA

Està pensat com un treball grupal que pretén reforçar i entendre el vincle natural entre la música i la dansa. És per això que se'ls convidarà a participar a algunes sessions de dansa, com a balladors. No es planteja com a classes individuals d’instrument encara que els professors poden oferir una atenció més personalitzada en funció del moment. És imprescindible tenir almenys un nivell elemental del/s instrument/s amb què es vulgui fer el curs. Diferenciarem les formacions de vent de les de corda polsada o fregada. Diapasó: la = 440.

PROFESSORAT
SIMAO HERNÁNDEZ: Antropòleg i músic d'ofici, ha après la música tradicional de Veracruz amb els músics i pagesos a la regió sud d'aquest estat. Ha participat en molts projectes de música d'arrel mexicana i tradicional llatinoamericana i ha estat presentat en més de 15 països.

ANNA ROMANÍ: ballarina, coreògrafa, pedagoga i música especialitzada en diferents estils de dansa antiga i contemporània. Fa recerca per la reconstrucció de la dansa d’escola ibèrica.

MARC RIERA: músic i pedagog de flabiol i tamborí i fagots històrics, títol superior en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador en la relació entre la música tradicional i antiga.

FRANCESC TOMÀS: músic que combina la seva trajectòria d'escola clàssica amb el folklore i l'etnomusicologia. Especialista en acompanyament per a dansa.

EDWIN GARCÍA : músic i pedagog de corda polsada històrica i clàssica, títol superior i màster en interpretació de música antiga per l’ESMUC. Investigador especialitzat en agrupacions de corda polsada del barroc peninsular i llatinoamericà.
LLOC, DATES i HORARIS
Escola Municipal de Música Can Ponsic de Barcelona (Av. de Josep Vicenç Foix, 51, 08034)

DATES: 15 i 16 desembre 2018

HORARI GENERAL
9:30 a 14:00 i 16:00 a 18:00
(darrer dia, ballada final a les 20:00 a la plaça del Consell de la Vila)

HORARI ESPECÍFIC

9:30 - 10:00 escalfament (tothom)
10:00-12:00 tallers conjunts de dansa

pausa

12:30-14:00 tallers per itineraris

dinar

16:00 - 18:00 sessió teòrico-pràctica (tothom)

(diumenge 16, ballada final a les 20:00 a la plaça del Consell de la Vila)
MOSTRA o FESTA FINAL del CAMPUS
16 de desembre de 2018 a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià, 20:00

Amb els professors i alumnes del curs es realitzarà una festa final que inclourà els balls que s'hagin treballat, a més d'un FANDANGO JAROCHO: festa participativa veracruzana (Mèxic) on es suma ball, menjar, música i versos cantats.

MATRICULACIÓ
Preu general: 45 €

El preu és únic per a tot el cap de setmana

Termini: fins a completar les places

Número màxim d'inscrits: 30 alumnes
NOM I COGNOM *
DATA DE NAIXEMENT *
TELÈFON *
MAIL *
ADREÇA *
EN QUIN ITINERARI ET MATRICULES? *
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en MÚSICA? (SI VAS SER ALUMNE D'ALGUNA EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016" o "2017") *
Fes una petita descripció dels estils i instruments que has treballat, els instruments que vols tocar i la seva afinació. Ets músic professional, estudiant o aficionat?
QUINA ÉS LA TEVA EXPERIÈNCIA en DANSA? (SI VAS SER ALUMNE D'ALGUNA EDICIÓ ANTERIOR, NOMÉS CAL INDICAR "CAMPUS 2016" o "2017") *
Fes una petita descripció dels estils de dansa que has treballat. Ets professional, estudiant o aficionat? Tens altres observacions que vulguis fer?
COM HAS REBUT la INFORMACIÓ del CURS? *
Required
ENS AUTORITZES A FER SERVIR LES FOTOS REALITZADES DURANT L'ACTIVITAT PER A PROMOCIÓ DE FUTURES EDICIONS? *
CONTACTE
Qualsevol dubte, consulta o suggeriment, poseu-vos en contacte amb nosaltres:
marc@xuriach.com
666 241 567

www.xuriach.cat
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy