Appèl van wetenschappers en studenten gericht aan de regeringsonderhandelaars
Beste regeringsonderhandelaars,

Jonge spijbelaars duwden begin dit jaar het klimaatvraagstuk naar het centrum van de politieke arena. De voorbije maanden raakten deze eisen ondergesneeuwd door allerlei polariserende reacties die wij ten zeerste betreuren en die de aandacht afleiden van de kern van de zaak. Enkel een duidelijk en richtinggevend klimaatbeleid kan verdere polarisatie voorkomen en mensen verbinden via een hoopvol toekomstbeeld.

Het momentum voor een toekomstgericht klimaatbeleid is er en het is duidelijker dan ooit. Nooit eerder was er zo een breed draagvlak. De jonge mensen op de straat hebben er voor gezorgd dat klimaat een centraal thema werd in alle partijprogramma’s. De recente verkiezingen maakten duidelijk dat de kiezer krachtige signalen van de politiek verwacht en geen halfslachtig werk. Deze regeringsonderhandelingen zijn een lakmoestest voor de democratie van de toekomst.
Nooit eerder waren er zo veel oplossingen aanwezig. De voorbije twintig jaar hebben zowel denkers als technici de kaarten grondig door elkaar geschud. Er worden vandaag de dag op verschillende niveaus nieuwe paradigma’s uitgetest om onze maatschappij te verduurzamen. En we beschikken over betaalbare en schaalbare technieken die de energiehuishouding CO2-neutraal kunnen maken. Kijk rondom je, de toekomst is er al. Aan jullie de uitdaging om de beloftevolle initiatieven te ondersteunen en te versnellen.

Nooit eerder was er zo veel rijkdom in onze maatschappij aanwezig. Het moet dan ook haalbaar zijn om de hefbomen te vinden die deze rijkdom inzet voor de klimaattransitie. ‘Climate justice’ wordt er terecht gescandeerd in de straten. De transitie zal door de sterkste schouders worden gedragen of ze wordt in de kiem gesmoord door sociaal protest. Op de lange termijn zijn deze investeringen verwaarloosbaar in vergelijking met de kostprijs van de schade toegebracht door een zwak beleid.

De klimaattransitie in een stroomversnelling brengen is jullie uitdaging. Het behoort tot het primaat van de politiek om de bakens te zetten. Deze bakens zijn voor alle betrokkenen noodzakelijk om echt aan de slag te gaan. De transitie is een opportuniteit om ons systeem eerlijker en duurzamer te maken. Iedereen is daar op de lange termijn bij gebaat.

Weet dat, als jullie er echt voor gaan, jullie er niet alleen voor staan. Ook wij blijven mee aan de kar trekken en stellen onze knowhow ter beschikking. Wetenschappers toonden al verschillende malen aan dat een klimaattransitie een haalbare kaart is en de dadendrang van onze studenten maakt duidelijk dat zij de fakkel willen overnemen. Nog recentelijk werd een studenteninitiatief gehonoreerd dat van de duurzaamheidsdoelen (de SDG’s) een fundamenteel onderdeel van elke cursus moet maken. De studenten willen klaar zijn om mee de maatschappij vorm te geven en zij beseffen als geen ander dat de toekomst duurzaam zal zijn, of niet zal zijn. Als de transitie echt start, staan zij klaar om de ideeën en technologie van de toekomst te leveren en jullie rol over te nemen. Hou hun toekomst in het achterhoofd als je de komende weken moeilijke beslissingen moet nemen.

We zijn er ons van bewust dat de uitdaging niet mis is. De klimaattransitie is geen geïsoleerd probleem dat met enkele beleidsmaatregelen en via enkele werkgroepen kan opgelost worden. Ons huidig economisch systeem is sterk verweven met de kern van het klimaatprobleem. Een sterk klimaatbeleid gaat het bestaande systeem dan ook moeten bijsturen. Hierdoor zal het beleid van elke minister beïnvloed worden. Het is belangrijk dat tijdens deze onderhandelingen de violen gelijk gestemd raken en dat de grote doelen voor deze legislatuur helder zijn en door iedereen gedragen worden.

Aan verandering zijn veel onzekerheden gekoppeld en het is een normale reflex van mensen om liever in de comfortzone te blijven. Evenwel is de tijd dat we ons uit angst verdere stilstand konden permitteren voorbij. De hoop dat het allemaal wel zal meevallen is vervlogen. De angst voor verandering wegnemen, is dan ook één jullie grootste uitdagingen. We gaan oude gewoontes moeten afleren, dat zeker, maar daar tegenover staat het potentieel van een verhoogde levenskwaliteit en een duurzame samenleving. Het is aan jullie om dat duidelijk te maken. Grote veranderingen worden gedragen door leiders die inspireren en die een groot verhaal brengen dat boven de politieke belangen staat. De campagne en de recente periode stonden jammer genoeg te veel in functie van de kleine politiek. Nu is het moment om grote politiek te schrijven en verder te kijken dan de volgende verkiezingen. We zijn er van overtuigd dat een ambitieus klimaatbeleid, mits goede communicatie, in staat is om mensen te verbinden en het vertrouwen in de politiek te herstellen.

We wensen jullie veel volharding en creativiteit en we hopen op een baanbrekend akkoord.
Email address *
Naam *
Your answer
Instelling
Your answer
Functie
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy