Játékos farsangi kvíz
Email address *
1. Mi a farsang szó eredeti jelentése? *
2 points
2. A vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a farsang, az európai kultúrkörben tradicionálisan a vidám mulatságok és lakomák időszaka. Ebben az időszakban szokták megrendezni a Busójárást is. Idén mikorra esik a Busójárás?
2 points
3.Melyik évben lett hungaricum a Busójárás?
2 points
4. A farsangi lakomák elmaradhatatlan süteménye a fánk. A három elnevezés közül melyik nem fánk?
2 points
5. A magyar farsangi szokások a középkorban (XV-XVI. században) honosodtak meg. A királyi udvarban olasz és francia hatás érvényesült, a polgárság és a falusi lakosság körében pedig német. Melyik magyar király idejében rendeztek először álarcos mulatságokat?
2 points
6. A három utolsó farsangi napot (farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd) „farsang farkának” is nevezik. Mi a „farsang farka”?
2 points
7. A farsangot nem csak Európában ünneplik. Az amerikai földrész ünnepei közül, a legjelentősebb a riói karnevál. A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. A parádén a legjobb táncosok mérik össze tudásukat a brazil farsang főutcáján. Milyen táncverseny zajlik a riói karneválon?
2 points
8. A farsang igazi hazája Itália. Írásos emlékek bizonyítják, hogy a velencei karnevál 1094 óta rendelkezik hagyományokkal. A 18. századra Velence megkapta a karneválok városa címet. Az 1700-as évek végére a karneválok szokása hanyatlani kezdett, majd újraélesztették. Mikor éledt újjá a velencei karnevál?
2 points
9. Tiltakozás a rövidre nyúlt farsang ellen és egy mulatságos küzdelem a témája annak a szatirikus vígeposznak, melyből most idézünk:„Miért nem táncol magyart az ánglus, francia?/ Csak a magyarnak kell más nemzet módija?/ Így vesztjük hazánkat a magunk kárával,/ Külső tánccal, nyelvvel, szokással, ruhával.” Kinek, melyik művet keressük?
2 points
10. „Mint a szélvész, repűl a szánka/ A csillogó fehér havon;/ Virgonc ifjakkal ülve rajta/ Sok szép menyecske s hajadon./ Farsangol a világ! kinek nincs:/ Feleséget keresni jő;/ Mellőle megszökik, kinek van.../ Oh boldog farsangi idő...!” Kitől idéztünk?
2 points
11. Több időjósló nap esik farsang idejére. Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ezen az ünnepen a katolikus hívők arra emlékeznek, amikor Szűz Mária, negyven nappal születése után, bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. Melyik állathoz kötődik időjóslás ezen a napon?
2 points
12. A farsang témája egy híres német-alföldi festőt is megihletett. Híres festménye a bécsi Kunsthistorisches Múzeumban található. Kire gondoltunk?
2 points
13. Az izlandiak egyik kedvenc fánkja egy, a mi csörögénkéhez hasonló, de zsírosabb, morzsalékos állagú, érdekes formájú fánkocska, a tésztájában sok-sok natúr joghurttal vagy kefirrel. Különlegességét a tésztához adott kardamom adja. Mi a neve ennek a különleges fánknak?
2 points
+1. A farsang a bálok időszaka is. A „bálok bálját” Bécsben rendezik, ez a híres Bécsi Operabál. 2019-ben az Operabál a Bécsi Állami Operaház 150. jubileumának jegyében zajlik. Hagyományosan mikor rendezik meg a Bécsi Operabált?
2 points
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. - Terms of Service