O dupa-amiaza de tango. Miscare, emotie, cuvant
Dincolo de granițele dansului, am găsit cuvintele care să exprime ce am simțit. Așa cum atunci când dansăm, mișcările noastre sunt cele care exprimă emoția.

Așa a fost experiența noastră din 11 decembrie – ziua internațională a tango-ului argentinian. Si ca o recunoaștere pentru Argentina și valorile ei, pe lânga tango, am adus și experieța grupului operativo, inventat de psihanalistul Enrique Pichon Riviere. Este, la originea ei, o tehnică grupală de învățare dar în sensul larg al învățării, ca achiziție a ceva nou pe care să-l putem ulterior utiliza. Este în fapt, o punere în cuvinte, în grup, a ceea ce am simțit în timpul unei experiențe (de psihodramă și de dans, în situația noastră), o asociere liberă cu propriile amintiri, temeri, sentimente, dorințe, evenimente, care distruge rigiditatea atât de comună învățării și îi redă flexibilitatea, așa cum face și dansul cu corpul nostru.

Am păstrat cuvantul rostire din această experiență comună, atât ca punere în cuvinte cât și ca găsire a unui rost, sens pentru ceea ce am trăit, simțit. Am constatat împreună că este tare greu să traduci în cuvinte trăirile și că sunt în fiecare dintre noi multe lucruri ne-spuse, poate pentru că nu am avut ocazia să le spunem, pentru că nu am avut cui , pentru că nu am avut curaj, pentru că nici măcar nu le-am gândit vreodată.

Așa că pe 11 decembrie 2016, a fost ceva nou pentru fiecare dintre noi căci am contribuit împreună la a găsi profunzimea trăirilor din timpul dansului și a cuvintelor de după. Samuel Becket ne sfătuiește la fel : « Dansează întâi. Gândește pe urmă. Asta este ordinea naturală. »

Pe 29 ianuarie 2017, vă invităm la o nouă sesiune, în care vom încerca să aflăm care sunt granițele noastre, ale corpului nostru, ale capacității de a exprima sentimentele, de a le transforma în cuvinte, care sunt granițele amintirilor și cum le putem depăși pentru a cunoaște un tărâm nou.

Dacă sunteți profesori, indiferent ce încercați să-i învățați pe elevii voștri, poate dans, poate franceză, poate matematică, poate desen, puteți descoperi alături de noi cum reușim să transmitem ceva din noi celuilalt, câtă implicare, emoție sau reținere este în a te întîlni cu ceva nou, ce simți când reușești să captezi și ce poți face cu ce ai dobândit.

Dacă sunteți dansatori, veniți să aflați cuvintele în care se exprimă emoția din timpul dansului, așa cum spunea Mata Hari : «Dansul este un poem în care fiecare mișcare este un cuvânt. »

Dacă sunteți psihologi, infinitele trăiri, suferințe, plăceri, ambiții, temeri, rivalitatea, gelozia, timiditatea, imaginația, cu care vă întâlniți mereu, le veți regăsi în grup, în forma mișcărilor, cuvintelor, amintirilor.

Iar dacă sunteți doar curioși, toți am vrea să vă întâlnim și să ne amintim de întrebările care perindă copilăria, indiferent de vârstă : Cum ? De ce ? Cui ? Unde ? De când ? ….
Prenume *
Nume *
Gen *
Telefon *
Adresa de e-mail *
Ce așteptări ai de la acest atelier? *
Cum dorești să plătești? Te vom contacta noi pentru detaliile referitoare la plată. *
De unde ai aflat de acest atelier? *
Required
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of A.C.T.. Report Abuse