Lezing 'Sneuvelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een kentering in de omgang met gesneuvelden‘
Na een lange periode van vrede keek België op 4 augustus 1914 de oorlog in de ogen. Op dat moment besefte niemand wat voor verschrikkelijke gevolgen deze strijd zou hebben.
Pas na 30 september 1919, het officiële einde van de oorlog, kon men de vreselijke balans opmaken. Van Liège tot De Panne werd er gezocht naar de tienduizenden doden die geen rustplaats hadden. De gesneuvelden werden geïnventariseerd en de rechtbanken verklaarden hen als overleden. Er werden militaire begraafplaatsen en ereperken aangelegd en vele gesneuvelden werden overgebracht naar hun woonplaats.

Op 5 september heeft Willem Segers een antwoord op de vragen rond de gesneuvelden en de vermisten in en buiten België.

Willem Segers is als militair verbonden aan de dienst Herinnering van het ‘War Heritage Institute’. Als bestuurslid van de heemkundige kring Oelegem, bracht hij enkele streekgebonden uitgaves over de oorlogsimpact in zijn geboortedorp uit. Zijn onderzoek naar gegevens over gesneuvelden, resulteerde in de website wardeadregister.be.

Willem is ook de bezieler van het project ‘Onze Vergeten Helden’. Met dit project werden de graven van Belgische gesneuvelden op gemeentelijke begraafplaatsen gemarkeerd met een herinneringsplaatje.


Praktisch:

- Donderdag 5 september 2019
- Start om 19u45
- Kenniscentrum, Ieperstraat 1 B-8980 Zonnebeke
- €5,00/persoon, incl. drankje
- Inschrijvingen beperkt tot 40 personen
- Betaling cash bij aankomst

Naam *
Your answer
E-mail *
Your answer
Aantal personen *
Ik wens me te abonneren op de nieuwsbrief *
De bovenstaande gegevens worden enkel bewaard in het kader van organisatorische redenen met betrekking tot de lezing. Indien u hiermee akkoord was, worden uw gegevens bewaard om u te informeren via de nieuwsbrief. Deze gegevens worden niet gebruikt voor andere commerciële doeleinden. De persoonsgegevens zijn enkel toegankelijk voor het MMP1917 en worden niet doorgegeven aan externe partijen. *
Required
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service