Obrazec za vnos dogodka "Slovenija pod skupnim nebom 2019"
Skupno javno opazovanje neba in planetov konec prvega tedna v septembru!


Ob praznovanju 100. obletnice Mednarodne astronomske zveze in 70. obletnice DMFA Slovenije si nadejamo, da bi čimveč šol in astronomskih društev izvedlo skupno javno opazovanje neba in planetov. Kot primeren datum je bil izbran PETEK, 6. SEPTEMBRA 2019.

Vse šole, astronomska društva in posameznike, ki boste organizirali dogodek vabimo, da nam preko spodnjega obrazca posredujete podatke o dogodku. Na Portalu v vesolje bomo objavili zemljevid dogajanja in opise dogodkov.

"Večina šol lahko, zaradi astronomske opreme, teleskopov in izkušenj iz leta 2009 (tudi poznejših), tokrat povabi praktično vso Slovenijo (vsaka svoj šolski okoliš) na astronomska opazovanja na šolsko dvorišče, šolski vrt, teraso, observatorij (če ga že ima). Izvajala bi se zgolj osnovna Galilejeva opazovanja nebesnih objektov (Luna, Saturn, Jupiter in morebiti se obiskovalcem pokaže še kakšna dvojna zvezda, kopica, galaksija – odvisno od opreme, časa, števila obiskovalcev, izkušenj), ki jih zmore poiskati praktično vsak pedagog naravoslovnih predmetov (ali pa se lahko te veščine hitro nauči)."
"S to akcijo, na katero vabimo vse generacije iz šolskih okolišev na ponovitev Galilejevih astronomskih opazovanj, bi radi naredili dodaten korak k še boljši povezanosti šol z okoljem, med samimi ljudmi, z naravo, tudi z zvezdnim nebom. Taka druženja po pravilu pomagajo k boljšemu razumevanju v lokalni skupnosti, k povečanju zanimanja za astronomijo, tudi k razumevanju krhkosti ravnovesja v naravi, pomena temnega nočnega neba. Velikokrat podobna druženja tudi spremenijo način in fokus razmišljanja, način samega bivanja in to na bolje."
Zorko Vičar

(* V skladu z GDPR uredbo zbiramo podatke za namen oglaševanja dogodka Slovenija pod skupnim nebom, zapis omenjenih dogodkov bo ostal v arhivih, osebni podatki pa bodo odstranjeni po izvedbi dogodka. Za izbris ali spremembo podatkov lahko pišete na info@portalvvesolje.si. )
Ime društva ali šole *
Your answer
Ime organizatorja *
Your answer
Email odgovorne osebe (polnoletna oseba) *
Your answer
Lokacija dogodka *
Your answer
Kratek opis dogodka (datum, kraj, ura, kaj si boste ogledali, itd) *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy