Ártatlanság vélelme, a látszat fontossága - hogyan jelennek meg a terheltek a bíróságon és a médiában?
Az Európai Parlament 2016 januárjában fogadta el a büntetőeljárás során az ártatlanság vélelme egyes vonatkozásainak és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló 2016/343 számú irányelvet. Az irányelv hazai átültetésének határideje 2018. április 1. volt. Az irányelv 4. és 5. cikke foglalkozik az ártatlanság vélelmével, így szabályozza a „bűnösségre történő nyilvános utalásokat” (4. cikk), illetve „a gyanúsítottak és vádlottak megjelenését” (5. cikk), előírja a tagállamok számára, hogy a terhelteket fizikai kényszerítő intézkedések alkalmazása révén ne tüntessék fel bűnösként a bíróságon vagy a nyilvánosság előtt.

A Magyar Helsinki Bizottság az Európai Unió támogatásával öt tagállamban vizsgálja az irányelv átültetését, illetve érvényesülését, különös tekintettel a kényszerítő eszközök alkalmazására. A projekt során igyekszünk feltárni a gyakorlati szakemberek tapasztalatait, álláspontját, ezért fordulunk Önhöz.

Kérjük, segítse munkánkat a kérdőív kiöltésével, amely hozzávetőlegesen 15 percét veszi igénybe.

A kérdőív kitöltésének határideje: 2018. szeptember 10.
Melyik megyében van az irodája székhelye? *
Mióta dolgozik ügyvédként? *
Az ügyvédjelöltként, illetve bíróként, ügyészként eltöltött időszakot is beleszámítva.
Your answer
Ügyvédi tevékenységén belül milyen arányában lát el védelmet büntetőügyekben? *
Véleménye szerint a kényszerítő eszközök alkalmazása hogyan befolyásolja a nyilvánosság véleményét a terhelt ártatlanságáról?
1, ha a kényszerítő eszközök alkalmazásának egyáltalán nincs hatása, 5, amennyiben a kényszerítő eszközök alkalmazásának jelentős befolyással bír.
Az Ön tapasztalatai szerint tipikusan milyen kényszerítő eszközt alkalmaznak az otthonukban vagy nyilvános helyen előállított terheltekkel szemben?
Your answer
Tapasztalatai szerint milyen kényszerítő eszközt alkalmaznak a fogva lévő, bíróságra kísért terheltekkel szemben?
Your answer
Tapasztalatai alapján milyen gyakran merülnek fel az alábbi problémák a gyakorlatban a fogva lévő terheltek kísérése során?
Kérjük, 1-5-ig terjedő skálán határozza meg álláspontját, a skálán 1 jelenti, hogy az adott probléma szinte sosem fordul elő, míg 5 jelenti azt, hogy szinte minden alkalommal felmerül.
1 - szinte soha
2
3
4
5 - szinte mindig
A bilincshasználat automatikus
A terhelteket a média a beleegyezésük nélkül megbilincselve mutatja
A kényszerítő eszközök alkalmazása ellen a jogorvoslat eredménytelen vagy nem létezik
Sérülékeny csoporthoz tartozó terheltekkel (kiskorúak, fogyatékossággal élők, terhes nők, időskorúak, betegségben szenvedők) szemben is rendszeres a kényszerítő eszközök alkalmazása
Nincs olyan utasítás vagy szabályzat, amely kijelölné az irányvonalakat a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban.
Van-e bármilyen hozzáfűznivalója a fenti listához?
Your answer
Van-e bármilyen probléma, ami Ön szerint még a kísérés során alkalmazott kényszerítő eszközökkel kapcsolatban felmerülhet?
Your answer
A hatóságok hogyan állapítják meg, hogy egy terhelt sérülékeny csoporthoz tartozik (pl. fiatalkorú, terhes, idős, beteg, fogyatékossággal él)?
Your answer
Előfordul-e, hogy a bíró a tárgyaláson leveteti a bilincset a terheltről?
Mi játszik szerepet abban, hogy a bíró levetesse a bilincset a terheltről a tárgyalóteremben?
Mit tesz akkor, ha a kényszerítő eszközökkel kapcsolatos indítványát elutasítják?
Your answer
Önnek van bármilyen hatása arra, hogy a védencét hogyan mutatja be a média? Amennyiben igen, hogyan tudja befolyásolni a terheltről alkotott képet?
Your answer
Mit gondol, a terhelt médiaszereplésének van bármilyen jelentősége az ártatlanság vélelme szempontjából?
Your answer
Tudna néhány példát felhozni olyan esetekről, amikor terheltekről olyan módon tudósított a média, amely Ön szerint árthatott a védencének?
Your answer
Ön szerint az újságírók jó / szakmailag kifogástalan munkát végeznek, amikor büntetőügyekről tudósítanak?
Your answer
Mit tartana megfelelő szankciónak az újságírókkal/médiával szemben, ha a terheltekről nem megfelelően tudósítanak?
Your answer
Pályafutása során találkozott már a témához kapcsolódó szélsőséges esettel, illetve hallott ilyen esetről? Amennyiben igen, kérjük, röviden ismertesse az ügyet.
Your answer
Ön szerint hiányoznak a szabályozásból lényeges kérdések a kényszerítő eszközök alkalmazhatóságáról, különös tekintettel az ártatlanság vélelmére? Amennyiben igen, melyek ezek?
Your answer
Van bármilyen más javaslata a témával kapcsolatban, amit fontosnak tart és meg kívánja osztani velünk?
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service