Culturesportitza't
III Concurs Escolar sobre coneixements olímpics dirigit a alumnes de 6è de primària de la Comarca del Pla de l'Estany.
Anima't a descobrir els orígens, mites i valors olímpics en les següents preguntes. Del 4 d'octubre al 8 de novembre.
Informació i bases del concurs a: http://bit.ly/2nSlxQT
NOM I COGNOMS *
Your answer
EDAT *
Your answer
CENTRE EDUCATIU (ESCOLA) *
Required
CORREU ELECTRÒNIC DEL PARE/MARE/TUTOR *
Your answer
VALORS OLÍMPICS
El 4 d'agost de 1936 es disputava la classificació per accedir a la final de longitud dels JJOO de Berlin. Entre els participants hi havia un nord-americà de color, Jesse Owens, que havia gosat desafiar la supremacia de la raça ària davant del propi Hitler. Ara, però, estava a punt de ser desqualificat. S'havia col·locat amb dos nuls, a un de l'eliminació. En aquest moment es va produir un gest que va passar a la història. Un atleta alemany, el màxim favorit a la victòria final, amb una actitud lloable, es va apropar al nord-americà i va recomanar-li que saltés diversos centímetres per darrere del punt d’inici, perquè no li assenyalessin un altre nul. Owens li va fer cas, va arribar a la final, i va guanyar la medalla d'or, just per davant de l'atleta alemany.
Com es deia l'atleta alemany que va ajudar Jesse Owens a arribar a la final olímpica de salt de longitud? *
1 point
La cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Tòquio 1964 va passar a la història pel missatge de pau que es va voler fer arribar al món. Aquesta missiva s'envià a través l'elecció simbòlica del darrer rellevista de la torxa olímpica, encarregat d'encendre el peveter, trencant amb la tradició d'atorgar aquest honor a un esportista de renom.
Quina característica tenia el rellevista encarregat d'encendre el peveter per donar aquest missatge de pau?
1 point
En els jocs olímpics de Mèxic 1968, durant la cerimònia pel lliurament de medalles de la prova dels 200 metres llisos, els atletes americans Tommie Smith i John Carlos, primer i tercer classificats respectivament, varen baixar el cap i aixecaren el puny amb un guant negre mentre sonava l’himme del seu país, en protesta per les tensions racials que es vivien als Estats Units.
Quin nom va rebre aquest acte simbòlic? *
1 point
Amb la finalitat de saldar un deute històric i demanar perdó als aborigens per segles de menyspreu i segregació, els aussies varen escollir l'atleta Cathy Freeman per fer l'encesa del peveter dels Jocs Olímpics de Sydney 2000. Catherine Astrid Salome Freeman, era una atleta australiana d'ètnia aborigen, especialista en proves de velocitat, i que va acabar essent campiona olímpica dels 400 metres llisos en aquests mateixos jocs.
Freeman sempre va defensar els drets del seu poble, com ho demostra un tatuatge que llueix en el seu braç dret amb la inscripció:
1 point
El 24 de setembre de 1988 es va disputar la final dels 100m. llisos del Jocs Olímpics de Seül. Un atleta canadenc d'origen jamaicà, plusmarquista i campió mundial, s'enfrontava a l'heroi dels Jocs de los Angeles 1984, l'anomenat fill del vent. En una cursa espectacular, on fins a quatre atletes varen baixar dels 10", el canadenc va aconseguir la victòria amb una marca estratosfèrica de 9,79 segons, nou rècord del món. Malauradament, 48 hores més tard va sortir la notícia que el flamant campió olímpic havia donat positiu en un control antidopatge, perdent, així, la seva condició de guanyador i recordman mundial.
Com es deia l'atleta canadenc guanyador de la final dels 100m. llisos del Jocs Olímpics de Seül 1988, i posteriorment desqualificat per dopatge? *
1 point
HEROIS OLÍMPICS
Per trobar el primer campió olímpic català ens hem de remuntar a l’any 129, a la 227a Olimpíada de l'era antiga. El nostre heroi olímpic va guanyar la cursa de quadrigues i, per celebrar-ho, va fer aixecar, a prop de l’hipòdrom d’Olímpia, una estàtua de bronze que representava la seva gesta.
Com es deia el primer campió olímpic català?
1 point
Durant la celebració d'uns jocs olímpics de l'era moderna, 11 membres de l'equip de lluita d'Israel van ser presos com a ostatges per militants palestins de l'organització Setembre Negre. Un intent fallit d'alliberament va acabar amb la mort de tots els atletes, cinc palestins i un policia. En aquests mateixos jocs, un nedador estatunidenc d'origen jueu va guanyar set medalles d'or, establint un nou rècord que no fou batut fins a l'any 2008, quan el també nedador Michael Phelps en guanyà vuit.
Com es diu aquest nedador nord-americà?
1 point
Els jocs olímpics de Montreal de 1976 varen passar a la història pel boicot dels països africans en protesta per l'apartheid sud-africà, i per l'aparició d'un dels mites de l'esport, la gimnasta romanesa Nadia Comaneci. Aquesta jove esportista va assolir el primer 10 de la història de la gimnàstica esportiva, nota que va repetir més vegades en aquests mateixos jocs, erigint-se com "la reina de Montreal".
Quants anys tenia Nadia Comaneci quan va participar en els JJOO de Montreal?
1 point
OLIMPISME I ENTORN
A l'antiga Grècia, Heracles va superar amb èxit 12 proves, convertint-se en l'heroi de tots els grecs. Heracles, en agraïment al seu pare Zeus, va inventar una sèrie de fites esportives a la ciutat d'Olímpia, en la qual va construir el primer "estadi olímpic" per dur a terme el seu homenatge. Heracles, juntament amb Aquiles, Teseu i Perseu, són els més grans herois de la mitologia grega.
Saps quin d'aquests herois va haver de superar 6 proves i apareix representat en un gran mosaic que es troba exposat al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona? *
1 point
La Rita Xuclalletres, de nom científic Myrmecophaga tridactyla bibliotecarium, és un ésser fantàstic, creat per la il·lustradora Txell Darné, que viu a la Biblioteca Pública de Banyoles. La Rita està preparant la festa d'aniversari d'un bon amic que compleix 25 anys, el Cobi. La mascota del Jocs Olímpics de Barcelona 92 és un gos d'atura català, amb trets humans, que té el privilegi de representar un dels millors jocs de la història olímpica.
Qui va fer el disseny de la mascota olímpica de Barcelona 92?
1 point
L'any passat es varen complir 25 anys de la celebració dels Jocs Olímpics Barcelona 92, en els quals Banyoles va ser la subseu olímpica de rem. La inversió econòmica que es va destinar amb motius dels jocs va suposar una transformació urbanística i d'infraesctructures que han marcat un punt d'inflexió en la història de la ciutat. La Villa Olímpica, el pavelló de la Draga, l'avinguda Mossèn Constants, el parc de la Draga, i els passejos de la Puda i Dalmau són alguns dels llegats que Barcelona 92 ens ha deixat.
A la subseu olímpica de Banyoles va participar l'olímpic espanyol més jove de la història. Quin és el seu nom?
1 point
RECOMANACIÓ OLÍMPICA O ESPORTIVA
A la biblioteca de Banyoles tenim el fons bibliogràfic del Centre d'Estudis Olímpic, però a més, també hi ha una pila de llibres relacionats amb els Jocs Olímpics o l'esport. Hi pots trobar llibres científics, còmics, contes, novel·les... Ves a la biblioteca, busca i fulleja algun d'aquests llibres. Posteriorment, fes una recomanació breu del que més t'hagi agradat i el perquè, i envia-la juntament amb les teves dades personals (Nom i Cognoms i Escola), a l'e-mail dir.ceef@udg.edu (LA ORIGINALITAT COMPTA!)
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya. Report Abuse - Terms of Service