Vertikal ruttprognos
Hej och tack för att du vill hjälpa mig att utvärdera denna vertikala ruttprognos för flygverksamhet!

Den här typen av prognos är inte helt ny utan grundar sig på det som kallas GRAMET. Orginalprodukten finns på http://www.ogimet.com/gramet_aero.phtml.en och en nyare version kan hittas på https://www.autorouter.eu/gramet. Dessa är dock inriktade på linjetrafik och inte till så stor nytta för oss småflygare eftersom de sträcker sig ända upp till FL 600 med otillräckliga detaljer för låga och korta flygturer. Därför har jag med hjälp av SMHIs detaljerade prognosmodell Arome tagit fram en ny prognos som lämpar sig bättre för allmänflyget.

I dagsläget är prognosen inte tillgänglig för användare, det gäller att det finns intresse från pilotvärlden och en ekonomisk lösning. Min tanke är att man som användare enkelt ska komma åt prognosen på internet eller via en app. Där får man sedan skriva in den flygrutt man planerar att flyga, vilken tid, samt vilken maximal höjd man vill se prognosen för. Om det är möjligt vill jag även att man ska kunna ha lite valfrihet över vad som visas i prognosen, till exempel om man vill ha fot istället för flygnivå eller om man vill ta bort viss information för att göra det enklare att se.

Vad jag vill veta är dina tankar och åsikter om prognosen. Är det något du skulle vilja använda om den fanns tillgänglig? Sedan behöver jag även veta om du skulle vara villig att betala för att kunna använda en sådan här produkt och i så fall hur mycket. Nedan följer en instruktion på hur man läser av prognosen, några exempel samt en enkät att fylla i. Hör av dig till mig på ingela.leffler@hotmail.com om du har några frågor eller funderingar.

Tack!
Ingela Leffler
Meteorologstudent på Uppsala Universitet
Pilot i Frivilliga Flygkåren Stockholms län

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms