16 h. Marta Oliveres: Una mirada antropológica al teatre visual i d’objectes contemporani anys 80-90-00
Zotal Semola, Teatre La FdBaus, Comediants, Albert Vidal, Royal de Luxe, Nico Baixas- Xavier Bobes, David Espinosa, Carbonne14, Arena Teatro, Escarlata Circus, Carles Santos, entre d’altres.
Marta Oliveres i Tortosa (Barcelona, 1960). Emprenedora de les arts escèniques no convencionals. Impulsora i creadora de MOM- EL VIVERO (1991-2016), un model de gestió i divulgació d'artistes de diferents disciplines i llenguatges. El Vivero ha estat pioner i únic a Espanya durant els seus 25 anys d'existència. El VIVERO va editar la revista ARTRIBUTOS, dedicada a la difusió de les arts escèniques.
El gener del 2019 impulsa i crea EL ÁLAMO, un entorn generador de creativitat per a treballar i col·laborar en projectes culturals, així com per desenvolupar les relacions internacionals.
https://momelvivero.org
17 h. Óscar Cornago: Teatro (de objetos) de miradas, objetos sagrados e imágenes transparentes
Óscar Cornago (Madrid, 196AS9) és pensador i assagista especialitzat en arts escèniques, estètica i teoria de la cultura. Ha publicat múltiples articles i llibres sobre la teatralitat, el públic, la performance o la comunitat. A part, col·labora amb nombrosos projectes artístics, teatres, museus i festivals.
18 h. Taula rodona: Una tríada entre el teatre visual, de titelles i d’objectes. Amb Joan Baixas, Jordi Palet i Neus Masdeu (modera i participa).
Joan Baixas (Barcelona, 1946) es defineix com a gaudidor de la vida. Baixas és un dels grans noms que han acompanyat l'IF Barcelona des del començament. Des de ben jove, trobem en Baixas un interès i una mirada summament fèrtil en el món dels titelles. Transitant el frec de les arts escèniques i plàstiques, el seu univers és un dels referents indiscutibles del teatre visual. Per veure la seva trajectòria extensa: https://www.joanbaixas-teatredelbosc.cat/
“Ara m’adono de la gran sort que he tingut sent titellaire. És una de les millors professions del món. La raó és la llibertat que et dona, ja que es tracta d’un gènere generalment poc considerat, marginal, i això jo sempre ho he aprofitat. Jo en aquesta professió he descobert el plaer de la bellesa, m’interessa el silenci, l’atenció màxima del públic. la poesia és un antídot al patiment, ho vaig veure a Sarajevo durant la guerra” (diàleg entre Joan Baixas i Jacques Trudeau: https://www.putxinelli.cat/2012/06/15/joan-baixas-un-vida-de-titellaire)
Neus Masdeu és artista pluridisciplinària. Es mou habitualment entre la performance i la instal·lació activant el material que té a l'abast, els objectes domèstics o prenent el carrer com a espai de joc. Als seus projectes no hi falten mai ni l'humor ni l'enginy. Per veure els nombrosos projectes i la seva mirada: https://neusmasdeu.com/
Jordi Palet és barrejador d’imatges i paraules. Llicenciat en Belles arts i graduat en Dramatúrgia i direcció, combina la direcció d’escena amb la dramatúrgia i, de tant en tant, amb la narració, la interpretació, el dibuix i el disseny gràfic. L’artista recalca a la seva biografia com l’any 2020, inexplicablement, no va agafar la Covid, però sí la sarna. I, malgrat ser molt mal any, també va guanyar el premi ASSITEJ. Des del 2012 és professor de Teatre Visual a l'Institut del Teatre. I anar fent, diu.
* Imatge de fons de la capçalera: procés de creació de 'De punta en blanco' de la cia. El Canto de la Cabra