ÖNÉRTÉKELŐ (IKER-2)
A digitális világban való boldogulásnak különféle részterületei vannak. Lehet, hogy valaki egyes részterületeken egészen magas szinten áll, míg másokon kevésbé előrehaladott (pl.: van aki mesterfokon Facebook-ozik, de nem tudna beüzemelni egy nyomtatót). Az önértékelő öt fő kérdéscsoportja a digitális írástudás öt részterületét jeleníti meg.
Nem számít az, hogy hol tartunk, csak az, hogy merre megyünk és mindegy az, ki mit tud, azzal már egy pozitív döntést hozott, hogy jelentkezett a képzésre.
Ez csak egy tudásszint felmérés saját jelenlegi tudásunk feltérképezésére. Így jó képet kap az oktató arról, hogy mely területeket kell fejleszteni az egyéneknél!
1) INFORMÁCIÓ GYŰJTÉSE, FELHASZNÁLÁSA, TÁROLÁSA
Adatok, információk keresése a digitális eszközön vagy az interneten, az eredmények közül a megfelelő(k) kiválasztása és feldolgozása útmutatás alapján.
1.1) Annak tudatában, hogy nem minden információ megbízható, le tudom ellenőrizni a közösségi oldalakon megjelenő gyanús hirdetések valóságtartalmát.
1.2.) A számítógép merevlemezén az intéző használatával meg tudok keresni egy korábban lementett képet.
1.3.) Meg tudom keresni üzleti partnereim (ismerőseim) naprakész elérhetőségét az interneten.
1.4.) Le tudom menteni a számítógépen elérhető felhő alapú tárhelyre a dokumentumaimat, mert tudom, hogy így internet kapcsolattal rendelkező bármelyik eszközről elérhetem őket.
1.5.) A nagy helyet foglaló fájlokat be tudom tömöríteni úgy, hogy a fájlnév utaljon a tömörített mappa tartalmára.
1.6.) Fájljaimat úgy tárolom, hogy azok között könnyen eligazodjak.
1.7.) Az ár-összehasonlító honlapon megjelenő listából tudok szűrni (pl. ki tudom választani azokat az okostelefonokat, melyek 30.000 Ft-nál nem kerülnek többe).
2) DIGITÁLIS, INTERNET ALAPÚ KOMMUNIKÁCIÓ
Információk megosztása, kommunikáció kezdeményezése és fogadása akár több lépésből álló műveletsor végrehajtásával, a netikett egyszerű szabályainak betartásával.
2.1.) A telefonommal készített képet multimédiás üzenetként el tudom küldeni bármelyik ismerősömnek.
2.2.) Távolban élő rokonomnak írt e-mailemhez tudok csatolni bármilyen fotót.
2.3.) Elektronikus levél készítésekor ellenőrzöm, hogy a címzettek címei helyesen lettek-e beírva, a tárgy mezőt úgy töltöm ki, hogy az utaljon a levél tartalmára.
2.4.) Törekszem arra, hogy családomról készült fényképeimet csak megbízható ismerőseimmel osszam meg.
2.5.) Hivatalos e-mailjeimben nem használok szleng kifejezéseket, küldés előtt az üzenetet átolvasva ellenőrzöm a helyesírást.
2.6.) Át tudom küldeni egy barátomnak az általam kedvelt étterem honlapjának címét.
2.7.) Közösségi oldalakon nem helyezek el társadalmi csoport ellen uszító tartalmat, betartva ezzel Magyarország törvényeit és a netikett szabályait.
3) DIGITÁLIS TARTALMAK LÉTREHOZÁSA
Digitális tartalmak létrehozása, átalakítása, formázása, szerkesztése a szerzői jogok figyelembevételével.
3.1.) Az okostelefonomban már létező névjegyet a híváslistában szereplő telefonszámmal és becenévvel ki tudom egészíteni.
3.2.) Munkatársaim elérhetőségét táblázatba tudom gyűjtöm, azok érvényességét velük tudom egyeztetni.
3.3.) Táblagépemmel tudok úgy fényképet készíteni, hogy a vakut is bekapcsolom.
3.4.) Önéletrajzomban a legfontosabb információkat ki tudom emelni a szöveg aláhúzásával, vagy a betűk vastagításával.
3.5.) Csak olyan weboldalakról töltök le zenét, mozifilmet, ahol tudom, hogy ezt legálisan (a szerzői jogi szabályok betartása mellett) megtehetem.
3.6.) A laptopomhoz tudok pendrive-ot csatlakoztatni, arra másolni.
4) PROBLÉMAMEGOLDÁS, GYAKORLATI ALKALMAZÁS
Digitális eszköz(ök) összekapcsolódó funkcióinak működtetése, gyakran előforduló, több lépést igénylő probléma-helyzetek kiküszöbölése.
4.1.) El tudom indítani egy e-mailben érkezett dokumentum nyomtatását.
4.2.) Okostévémen le tudok játszani egy, a táblagépemen tárolt videót.
4.3.) A vírusirtó frissítését kérő rendszerüzenetet tudom értelmezni, a képernyőn megjelenő egyszerű lépéssor végrehajtásával tudom frissíteni a programot.
4.4.) Felismerem, ha az okostelefonom jelzi, hogy e-mail üzenetem érkezett, és a levelet meg is tudom nyitni.
4.5.) A számítógép egy programjának lefagyása esetén azt elsődlegesen a feladatkezelő segítségével próbálom meg bezárni.
4.6.) Felismerem, ha e-mail fiókom a csatolmányt annak mérete miatt nem tudja elküldeni, és ekkor nagy fájlok küldésére, megosztására alkalmas felületet használok.
4.7.) A jelszó ismeretében tudok csatlakozni új vezeték nélküli hálózathoz.
4.8.) Felismerem, ha táblagépemen kevés a tárhely, a szükségtelen fájlokat törlöm.
4.9.) A mindennapi élet során felmerülő problémákra videó megosztó portálokon keresek megoldási ötleteket.
5) IKT BIZTONSÁG
Biztonságos jelszavak megválasztása, előre megfelelően beállított szoftverek, eszközök használata az IKT biztonság növelése céljából.
5.1.) Tudom értelmezni a levelezőrendszer jelzését, a lejáró jelszó helyett egyedül választok új, biztonságos, de megjegyezhető jelszót.
5.2.) Mérlegelést követően döntöm el, hogy telepítek-e olyan alkalmazást, ami hozzáférést kér a fényképeimhez vagy használni kívánja földrajzi helyzetem.
5.3.) Tudom használni a számítógépemen lévő vírusirtót, tűzfalat, tudok gondoskodni azok néhány lépésből álló frissítéséről.
5.4.) A bankszámlámon végrehajtott tranzakciókról bankomtól sms értesítést kérek.
5.5) Internetes vásárlás esetén, mielőtt rendelek elolvasom és figyelembe veszem az adott eladóról, webshopról a többi felhasználó által írt bejegyzéseket, visszajelzéseket.
Submit
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service