Pénz nélkül élni
A német nemzetiségű Heidemarie Schwermer 54 évesen döntött úgy, hogy elhagyja a pénz használatát az életében, és húsz évig, a haláláig tartotta fogadalmához magát.
Heidemarie Schwermer előbb húsz évig tanárként, majd pszichoterapeutaként dolgozott. Életében akkor állt be komoly változás, amikor rosszul sikerült házasságából kilépve két gyermekével a Ruhr-vidékre, Dortmundba költözött, és ott szembesült a szegénységgel. Miközben gyermekeit próbálta eltartani, látta mások anyagi nehézségeit is. Látta, mennyi gondot okoz a pénz hiánya - tehát lényegében maga a pénz.
Elhatározta, hogy egyrészt segíteni fogja a rászorultakat, másrészt mindent megtesz a saját életében annak érdekében, hogy az uralkodó anyagiasságot megszüntesse.
Kezébe vette az élete alakítását, és egy üzletet nyitott, ahova bárki - ő maga is - bevihette megunt, használt, de használható dolgait, vagy felajánlhatta szolgáltatásait, szigorúan más holmikért vagy szolgáltatásokért cserébe. A cserebolt nagy sikert aratott a környékbeli munkanélküliek, kisnyugdíjasok és nagycsaládosok körében, akik azon kívül, hogy így segíthettek egymáson, kiváló közösséggé is kovácsolódtak.
Heidemarie ráadásul továbbgondolta saját kezdeményezését, és teljesen kivonta az életéből a pénzt. Először ő maga is a felesleges dolgait bocsátotta áruba, majd felmondott munkahelyén, és minden idejét a cserebere "bizniszbe" fektette. Eleinte egy étteremben mosogatást vállalt, hogy legyen némi készpénze, de 1995 óta semmire sem kellett költenie, hiszen az üzletén keresztül megkapott mindent, amire csak szüksége volt. Schwermer asszony egy évvel később ennél is tovább ment: eladta dortmundi lakását, hogy nomád életet élhessen - ettől kezdve takarítást, főzést, házimunkát végzett szállásért és kosztért cserébe szerte Németországban, minden vagyona elfért két táskában. És élvezte élete minden percét!
Heidemarie Schwermer életéről, tapasztalatairól és világnézetéről két könyvet is írt, amelyek nem csekély bevételét jótékony célokra ajánlotta fel, sőt még film is készült kalandjairól. Az asszony a biztonság kedvéért fenntartott magának 200 eurónyi, azaz alig 60 ezer forintnyi vésztartalékot, de ebből 2016-ban bekövetkezett haláláig egyetlen eurocentet sem költött.
A német hölgy sokak számára bebizonyította, hogy érdemes lemondani az anyagiakról. Úgy tűnik, hogy a komoly próbatétel, miszerint valaki megpróbál pénz nélkül élni, nemcsak az életet magát, de az embernek az élethez való hozzáállását, gondolkodását és saját jellemét is megváltoztathatja pozitív irányban.
De nem a német Heidemarie Schwermer az egyetlen, aki kivonta a pénzt az életéből! Az írországi Mark Boyle is hasonló életet él, sőt egy népszerű mozgalmat alapított a készpénz nélküli életre vágyók számára.
"Az első és legfontosabb lecke, amit a pénz nélküli életről megtanultam, hogy bízni kell!" - mondja Mark. És az ír férfi bízott is a szerencséjében és az emberi jóságban egyaránt. Mark Boyle 2008 óta él pénz használata nélkül, ha nem is fényűzően, de kényelemben, hiszen megvan mindene, amit ő szükségesnek vél. A fiatal férfi a fogyasztói társadalom pocsékolását unta meg, és emiatt vált önellátóvá. Magának termeli az élelmiszert, maga varrja a ruháit. Hogy ihasson, házilag vizet tisztít, és egy lakókocsiban lakik, amit ő maga tett a lehető legkomfortosabbá. Igyekszik mindent önállóan előállítani, és ha valamit mégsem tud elkészíteni, azért a két keze munkájával fizet.
"Manapság az emberek a pénztől remélik a biztonságot, azt a biztonságot, amelyet korábban a közösség nyújtott a tagjainak" - folytatja a fiatalember pénzügyi gondolatait, amelyeket a különleges életmódhoz kapcsolódó kézikönyvében is megoszt olvasóival. Boyle a neves The Guardian c. lapnak is publikál tapasztalatairól. Emellett ő a Freeconomy irányzat kitalálója: ez a mozgalom ma több mint 25 ezer főt számlál.
Mark és kezdeményezése különösen Nagy-Britanniában népszerű, több ezren követték nyomon a férfi első évét, amit pénz nélkül élt le. Boyle-nak világszerte rengeteg követője akadt, ő pedig annyira rákapott a "pénztelenségre", hogy azóta sincs egy vasa sem.

Források: http://www.life.hu/csalad/20120918-17-eve-el-penz-nelkul-heidemarie-schwerme-egy-nemet-asszony.html és
https://femina.hu/terasz/penz-nelkul-elni/
Add meg a jeligédet! (Ugye nem felejtettél el regisztrálni? http://nlgverseny.blogspot.com/p/regisztracio.html) *
Your answer
Szövegértési kérdések
Mikor született Heidemarie Schwemmer?
1 point
A cikkben szereplő két ember pénz nélkül élt vagy él. Ki hogyan tesz szert az élethez fontos tárgyakra?
8 points
Heidemarie Schwemmer
Mark Boyle
Cseréli
Házilag készíti el
Vásárolja
Megdolgozik érte
"Kezébe vette az élete alakítását, és egy üzletet nyitott, ahova bárki - ő maga is - bevihette megunt, használt, de használható dolgait, vagy felajánlhatta szolgáltatásait, szigorúan más holmikért vagy szolgáltatásokért cserébe." - Mit jelent itt a "szigorúan" szó?
1 point
Melyik állítás igaz? Kire igaz? Pipáld ki az igaz állításokat a megfelelő névnél! Ha egyikükre sem igaz, ne tegyél semmilyen jelet!
12 points
Heidemarie Schwermer
Mark Boyle
Közösséget teremtett
Könyvet írt
A szegénység leküzdése volt a célja
A túlzott pazarlás, az anyagias életmód ellen akart tenni
A barátainál lakott
Tevékenységének szerves része a jótékonykodás
Melyiküket vette / veszi körül online közösség?
0 points
Mit jelentett a nomád élet Heidemarie Schwemmer számára, és mit jelent Mark Boyle számára?
Your answer
Melyiküknek lehet nagyobb tapasztalata a pénz nélküli életben?
0 points
Jónak tartod-e a két ember életmódját? Ha igen, melyiküké áll hozzád közelebb? Miért?
Your answer
Nyelvtani kérdések
A következő szavakban egy-egy hangtörvény érvényesül. Melyik szóban melyiket fedezed fel?
4 points
teljes hasonulás
részleges hasonulás
rövidülés
összeolvadás
kalandjairól
varrja
élvezte
szegénységgel
"Emellett ő a Freeconomy irányzat kitalálója" -Milyen az állítmánya ennek a mondatnak?
1 point
A következő toldalékos szavakban más és más a képzők száma. Melyik szóban hány képző van?
4 points
0
1
2
3
kovácsolódtak
komfortosabbá
haláláig
nemzetiségű
A pénzzel kapcsolatos szólások és közmondások
Mit ver a zsugori ember a fogához?
1 point
Csalánba nem üt a mennykő! - Fejezd ki ugyanezt a gondolatot olyan közmondással, amiben szerepel a "pénz" szó!
1 point
Your answer
"Pénz beszél, kutya ugat." - Írj egy rövid (4-5 mondatos) történetet, amivel megmagyarázod ezt a közmondást!
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google.