Scriptlezing feedback
Nadat iedereen het formulier heeft ingevuld, gaan we de vragen gebruiken als springplank voor de discussie.
Naam *
Your answer
Het idee - Vrijheid is een keuze
In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren is het belangrijk om ons te realiseren dat vrijheid echt een keuze is. Elke keuze die we maken heeft een uitvloeisel: welke politieke partij stemmen we; draagt ons gedrag en onze houding bij aan een betere wereld; blijft het bij woorden of gaan we over tot daden? Hoever ben jij bereid te gaan voor je overtuigingen? Wat zou jij doen als de vrijheid onder druk komt te staan? En hoe vrij zijn wij eigenlijk in Nederland?
In welke mate komt dit idee achter FRITZ tot zijn recht? *
De premisse - Overtuiging maakt vrij
Fritz’ overtuigingen: een sterk moreel kompas en een goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel dat gevoed wordt door een levende geloofsbelijdenis, leiden tot zijn persoonlijke vrij (willen) ‘zijn’. Hij streeft naar bevrijding van bezetting en onderdrukking en wil kunnen leven in vrijheid. Voor zijn idealen leert hij dat hij in staat is tot geweld en zelfs het om het leven brengen van tegenstanders. Noodlottigerwijs vindt hij zijn vrijheid in de dood.
In welke mate is de premisse van FRITZ aan het eind van het stuk bewezen? *
LOGLINE en subline
FRITZ IS HET VERHAAL VAN EEN ZEVENTIENJARIGE JONGEN DIE ZICH ONTPOPT ALS “DE ZIEL VAN HET NOORD-HOLLANDS VERZET.”

Een confronterend stuk over onwaarschijnlijke keuzes, breekbare vrijheid en de kracht van je overtuigingen in een wereld die in brand staat.
In welke mate komt de Logline tot zijn recht? *
In welke mate komt de subline tot zijn recht? *
De artistieke pijlers
1 - Tijdsbeeld is hedendaags
2 - Verbeelding aanspreken door hedendaagse vormgeving Tot de verbeelding sprekende eenvoud
3 - Regionaal karakter Wat is er waar gebeurt in de regio Alkmaar? Eventueel audio-visueel ondersteund
4 - Realistisch confronterend De werkelijkheid niet romantiseren
5 - Humor geef humor een plek in een verder spannend en serieus stuk
1 - Tijdsbeeld is hedendaags *
In welke mate komt dit tot zijn recht?
2 - Tot de verbeelding sprekende eenvoud *
In welke mate komt dit tot zijn recht?
3 - Regionaal karakter *
In welke mate komt dit tot zijn recht?
4 - Realistisch en confronterend *
In welke mate komt dit tot zijn recht?
5 - Geef humor een plek *
In welke mate komt dit tot zijn recht?
Dramatische boog van Fritz
In de dramatische boog van Fritz leert hij zijn tekortkomingen / beperkende overtuigingen te overwinnen: Fritz is een goed Katholiek, maar de omstandigheden vragen van hem dat hij overgaat tot geweld en moord. Dit zorgt voor een innerlijk conflict bij hem. In zijn jeugdige onbezonnenheid wil hij dikwijls te snel actie ondernemen, wat uiteindelijk leidt tot zijn arrestatie. Kortom, het een overwint hij (met behoorlijke reservering), het ander wordt zijn dood.
In welke mate komt Fritz' dramatische boog tot zijn recht? *
Krachten en tegenkrachten
De scènes laten continu zien welke keuzes karakters maken (en soms ook het waarom). De krachten en tegenkrachten worden duidelijk gemaakt aan de hand van actie-reactie tussen bezetter en verzet; antagonist (Emil Ruhl) en protagonist (Fritz Conijn). Deze dynamiek tussen de hoofdrolspelers in het klein is de oorlog in het groot.
In welke mate komt deze dynamiek uit de verf? *
Plot gedreven
FRITZ is plot gedreven geschreven. Dat wil zeggen dat de ontwikkeling van het verhaal - het spannende 'wat zal er nu gebueren' - primair aanwezig is. Om dit kracht bij te zetten zijn een aantal trucs gebruikt. Zo vallen we vaak middenin een dialoog of scene en is het even raden waar het om gaat. Soms wordt ook niet alle informatie direct duidelijk en moet je als publiek zelf de verbindingen leggen (niet alles wordt expliciet uitgelegd). Ook springen we tussen drie verhaallijnen om de aandacht van het publiek vast te houden: Fritz en het verzet, Emil en de bezetter, en Francine en haar eigen hachje.

De opzet is dus om het vooral interessant te houden, spanning op te bouwen en het publiek zijn eigen conclusies en verbindingen te laten leggen.
In welke mate is het script hierin geslaagd? *
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service