Een koekje van eigen taal
Lees eerst de korte case, beantwoord daarna de vragen. Over 5 minuten weet u wat waard bent als vertaalprofessional.

-- Case --

Proficiat met uw promotie. U bent nu binnen uw uitgeverij (een grote uitgeverij met vestiging in Nederland en België) verantwoordelijk voor het culinaire fonds, zeg maar de kookboeken. En, ook goed nieuws, uw uitgeverij is sinds gisteren in het bezit van de exclusieve rechten op de exploitatie van de Nederlandse vertaling van de fameuze "Grand atlas de la pâtisserie française". Vandaag al een bestseller in Frankrijk en nog een paar landen, morgen ongetwijfeld ook in het Nederlandse taalgebied, als u het goed aanpakt.

Belgen en Nederlanders praten anders over patisserie, laat uw vertaler al meteen weten. En dus moet u beslissen hoe u met dit boek naar de markt gaat. Met één editie voor het hele Nederlandse taalgebied? Zoals Dagelijkse Kost van Jeroen Meus (Van Halewyck)? Of met twee edities, zoals de Atlas van de Nederlandse taal (Lannoo): een voor Nederland en een voor België?

Komaan zeg, is dat nu echt zo'n probleem? U slaat er voor de zekerheid wat recensies op na. Oei, de culinair journalist van De Volkskrant vond Dagelijkse Kost "zo goed als onbruikbaar" voor Nederlanders. Anderzijds, de recensent van De Taalsector vond het feit dat de Atlas van de Nederlands taal in twee edities werd uitgebracht "te betreuren".

Oké, hier moet u goed over nadenken. Terug naar de vertaler. Of die nog meer advies heeft? Ja dus. Hier is het advies van de vertaler aan de uitgever. Niet in de vorm van een A4'tje met aanbevelingen, maar – hé dat is leuk – in de vorm van een quiz.

-- Einde case --

Beantwoord nu de vragen. Over 5 minuten weet u of u een goede vertaler zou zijn.

Na de quiz kunt u ook nog de case oplossen. U gaat in bespreking met uw collega's en u beslist over uw aanpak voor de Nederlandse vertaling van de “Grand atlas de la pâtisserie française”. Eén editie? Twee edities? Of ...?

Veel plezier met de quiz intussen!
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy