Отворено писмо до Организационния комитет на София прайд:Относно подкрепата на Уолтопия за София прайд ирозовото изпиране на публичния им образ
Ние се обявяваме срещу решението на Организационния комитет (ОК) на София прайд не просто да приеме, но и да търси подкрепата на Уолтопия в лицето на нейния собственик и управител Ивайло Пенчев. Не бива да се забравя нашумялата му обява за лична асистентка, която, освен всички унизителни патриархални изисквания, съдържа и очакване жената (експлицитно) да не е активистка за социална справедливост. Не бива да се забравя и скандалът, предизвикан от мнението на Пенчев, че в България никой вече не работи за 700-800 лева, докато работниците в собствената му компания често получават по-малко от това (да не говорим за хилядите, живеещи под прага на бедността).
Смятаме, че ОК на София Прайд е допуснал грешка, която може да бъде поправена. Призоваваме ОК на София прайд да се разграничи от Уолтопия, да възстанови финансовото дарение направено към бюджета на събитието и да не допуска сред поддръжниците на това така важно за гражданското общество в България събитие открито сексистки компании и личности, които изпират публичния си образ в розово, така че да продават още по-добре своята продукция; както и компании, чиято продукция е доказано резултат на тежки и нагли експлоататорски трудови практики.
Съдбата на ЛГБТИ движенията по целия свят и тяхната популяризация винаги ги води до компромиса да балансират между подкрепа от държавата и частния сектор. За добро или зло, това е моделът който трябва да следваме, тъй като идеологическата борба на тези движения по принцип, въпреки че често клони по-скоро вляво, се бори с идеологията на патриархата, женомразството и хомофобията, а не с комунизма, капитализма, анархизма и т.н. - поради простата причина, че изброените фобии са присъщи в една или друга степен на всички тези политически идеологии и режими. Ето затова подобен компромис винаги е добра рецепта за социалния успех на тези движения.
В същото време обаче тези компромиси не следва да поставят под въпрос същите тези движения, които идеологически търсят баланса, разпнати между признанието на държавата и това на пазара. Нужно е да се търси все пак някаква състоятелност в и на идентичностите, които пазарът предлага в подкрепа на популяризирането каузата на ЛГБТИ движенията, включително и т.нар. паради на гордостта.
Надяваме се на спешен и своевременен отговор и реакция от страна на ОК на София прайд, който да вземе предвид обстоятелствата около Уолтопия - обстоятелства, които на практика уронват именно образа на София прайд.
Подкрепям призива на писмото: *
Изпишете двете си имена.
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms