ÍTACA. Índex de transformació [digital] d'alts càrrecs per autodiagnosi
L’objectiu d’ÍTACA és avaluar l’evolució del nivell de transformació [digital] d’un alt càrrec per autodiagnosi virtual. Parteixo de la idea bàsica que per transformar una organització, cal canviar les persones.

Per dirigir una organització, a més d’actualitzar-se tecnològicament a cada moment, cal integrar valors propis del segle vint-i-un, com ara els basats en la diversitat (de gènere, de capacitats, d’orientació sexual...) i també alguns provinents de l’esfera femenina (com l’empatia, la flexibilitat, la tolerància). Però, de totes aquestes capacitats, la transformació digital és la que pot fer més mandra d’afrontar, perquè comporta l’assumpció i la pràctica de nous coneixements i habilitats.

Si tens aportacions i idees que puguin millorar l’ÍTACA, no dubtis a proposar-me-les a: https://bit.ly/ITACA-CAT-BLOG. Versió en castellà disponible a https://bit.ly/ITACA-ESP.

Jordi Graells i Costa
graells.cat
Què és ÍTACA?
Els alts càrrecs han d’acreditar el domini d’habilitats digitals de desenvolupament professional. Aquest requisit obre la possibilitat de posar en marxa sistemes de capacitació i desenvolupament per als comandaments que hagin d’exercir en institucions públiques i també privades.
Les persones que actualment ocupen càrrecs d’alta direcció han d’actuar com a nodes d’unes organitzacions que estan mutant de meres organitzacions verticalitzades i poc connectades a unes altres de base reticular. Aquestes organitzacions xarxa s’han de basar, a més de la lògica competició, en la cooperació amb els altres actors sobretot del seu àmbit o sistema.
Quan les habilitats digitals s’integren de manera adequada a l’entorn professional de les persones que ocupen llocs d'alts càrrecs, la seva activitat professional es transforma en més efectiva i eficient.
En aquest trajecte cap a la societat xarxa, ÍTACA vol ser un instrument simple i eficaç per mesurar les competències digitals en què ha d’estar format un alt càrrec el segle vint-i-un. L’enquesta es basa en un senzill formulari de Google que es pot autoadministrar sense cap dificultat.
Les preguntes es refereixen a les distintes identitats digitals de l'alt càrrec i dels seus hàbits digitals personals i els que té en l’exercici del seu càrrec. S’han utilitzat altres fonts com el ‘Diagnòstic competències digitals’ per a les empreses de Roca Salvatella.
L’aplicació de la diagnosi no és fixa ni rígida. Es pot anar fent progressivament i pot permetre percebre l’evolució de l’alt càrrec que se l’autoadministra.
L’objectiu és, doncs, mitjançant aquesta senzilla aplicació, l’autodiagnosi i l’observació de com evoluciona el procés de digitalització que viu la seva empresa o organització. Esperem que et sigui de molta utilitat ;).
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy