Temă proiect încălzire în pardoseală (în șapă)
Vă rugăm: 
NU completați formularul acesta pentru ofertă, ci accesați Formular ofertă
NU completați și formularul pentru pompă de căldură, este pentru cei care n-au proiect de î.p. de la noi. Proiectul de î.p. deja conține și dimensionarea pompei de căldură. 

Vă rugăm, nu fușeriți răspunsurile, sau încă nu trimiteți formularul. 

Știm că vă răpim din timp și chiar îl apreciem. Ne-ar ajuta să știm mărcile și modelele de cărămizi, izolații, geamuri, parchet ș.a. Ne-ar fi de folos linkuri cu fișe tehnice. Frecvent, nu se respectă proiectul de c-ții; vă rugăm, puneți datele reale. 

Case vechi: e mai util să proiectăm după noua anvelopă - îmbunătățire izolație, termopane, pod etc. - din viitorul apropiat. 

Multe info utile găsiți în Întrebări frecvente despre proiect

Conectați cu un cont Google, puteți reveni oricând asupra formularului = completare, modificare.  Atenție la reCAPTCHA!
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Adresa de e-mail *
A. CLARIFICĂRI
Pentru a fi foarte clar despre ce e vorba, atât pentru dvs cât și pentru noi, urmează câteva întrebări nu relevante pentru breviar. 
Cerem scuze pentru timpul pierdut. Mai nou, ∃ clienți ce nu par convinși de ceea ce propunem - după predare, însă, sau chiar după execuția lucrării. Numărul mare de recomandări (din partea celor care deja se bucură de sistem) e pentru că nu suntem de acord cu clientul nostru = stăpânul nostru, ci partenerul/colaboratorul nostru. În limite rezonabile, am putea ajusta după spusele clientului. 
1. Am deja un calcul de necesar de căldură.

Sibo versus auditor energetic și Radia3 - info primite de la 5 clienți/ian.-febr. 2022. 
*
2. Un amic mi-a recomandat sibotherm, are deja sistemul în funcțiune *
3. Am citit cap-coadă și am înțeles textul din pagina Temă proiect î.p.  *
4. Înțeleg că:
Proiectul se referă la 
① instalații de încălzire prin radiație de pardoseală cu agent termic apă caldă, sistem umed [în șapă];
② recomandarea puterii sursei de căldură pentru încălzire;
③ descrierea de funcționare a instalației, automatizarea propusă [nu proiect propriu-zis de instalații de automatizare].
Proiectul nu cuprinde 
④ instalații în camera tehnică [proiect tehnic pentru CTh];
⑤ instalații sanitare [apă rece, caldă menajeră (acm), recirculare acm, canalizare];
⑥ instalații electrice, de gaz, de ventilare, de răcire, de frig; 
⑦ alte sisteme de automatizare, diferite de cele descrise la punctul ③.
*
Grup pompare amestec, GPA = temperatură fierbinte 75° (20%) de la sursă + retur rece de la țevile din șapă 25° (80%) = 35°C amestec, temperatură joasă 
5. Am citit articolul Grup pompare amestec de evitat
Vă rugăm, interesați-vă despre GPA înainte ca noi să fi terminat, predat proiectul. N-ar fi corect să proiectăm, apoi să ne spuneți că nu se poate fără GPA, dlor = nu apelați la proiectul nostru, simplu & just pentru dvs & noi. 

Vă rugăm mult, nu doar-bifați, citiți. 
*
6. Pompa de circulație din PdC aer-apă, CT gaz ș.a. *
7. Detalii de așternere a țevilor pe planuri circuite nu vom desena din cauză că țevile registre de î.p. (bucle) nu pot fi așezate pe șantier întocmai cu planșele PDF, deci aceste detalii pe planuri sunt de cele mai multe ori inutile. 

În imaginea de mai jos (nu proiectul nostru) sunt detaliile buclelor pe plan circuite. Însă dp-nostru-dv, proiectantul propune o amplasare total neinspirată a distribuitorului unic, nu în centrul de greutate termică, foarte multă țeavă inutilă pe mijloc (ultimele bucle au mai puțină țeavă de încălzit față de lungimea de țeavă care străbate), un covor de țevi în fața distribuitorului. 
Noi am fi dispus 2 distribuitoare, egal încărcate termic, în centrele de greutate termică, arii obținute prin tăiere transversală. 
Plan circuite fără detaliu așternere în proiectele noastre

Alegem amplasarea optimă a distribuitoarelor: încărcare termică egală, evităm străbateri lungi ale țevilor de la distribuitor la o încăpere, evităm distribuitoare cu multe căi în fața cărora va exista un covor de țevi tur+retur (2 × 9..14 căi). 
Exemple cu detalii de registre în formă de melc există în dosarul „Utile - execuție, exploatare” din proiect
7. Veți avea nevoie de detalii de așternere a buclelor pe planuri circuite? *
8. Vor fi pași între 5 și 25 cm, bucle de la 18 m/baie mică până la 120..130+ m/sufragerie. De acord?

Vă rugăm, nu ne transmiteți ulterior predării proiectului: „Instalatorul spune că pașii de 20..22,5..25 cm nu fac față, se va încălzi prea încet” = nu proiectăm. Nu coborâm masteratul sub instalator.
*
9. Temperaturi-de-calcul aer maxime în nomogramele de proiectare = 22° încăperi obișnuite; 24° în băi. În calcule, păstrăm obligatoriu această diferență de 2°C. În realitate, utilizatorul poate beneficia de temperaturi mai mari în funcție de cum reglează instalația.

Vă rugăm, nu ne cereți să calculăm pentru temperaturi mai mari decât cele spuse mai sus, nu avem nomograme de proiectare. 
*
B. TEMĂ PROIECTARE
Mulțumim pentru străbaterea întrebărilor de mai sus. 
1. Utilizator & clădire
1.1. Trimit copie de buletin pe mail (dataprotection.ro) *
1.2. Nume *
1.3. Telefon *
1.4. Adresă șantier, cod poștal  *
1.5. Clădire - regim înălțime *
1.6. Clădire veche *
Required
1.7. Clădire - structură *
1.8. Orientare puncte cardinale

Puteți scrie la Altele, de pildă: geamul bucătăriei este la est. 
*
2. Sursa de căldură
Despre: șemineu, ventilare cu recuperare căldură, μ-ventilare în tâmplărie, solare apă, fotovoltaice, aspirator centralizat, pardoseală vs calorifere, înălțime î.p., recirculare acm ș.a. în Faza ½ ° instalații

Propunerea noastră după scumpirea energiei: PdC aer-apă (mai ales dacă încă nu există branșamentul de gaz); sau, pentru buget mai mare, deja ∃ gaz în casă = PdC aer-apă + CT gaz.

PdC aer-apă estimare preț
2.1. Sursa de căldură

Aleg altă sursă decât cea menționată inițial?
Instalația va fi pregătiră hidraulic pentru orice sursă: CT gaz, PdC aer-apă etc., fără a fi nevoie de alți pași, alte circuite, GPA șamd. Am aprecia dacă nu re-puneți întrebarea pe acest subiect. 

Faza 2 - sursa (despre CT gaz, PdC ș.a.)

PdC aer-apă încălzire/răcire + boiler cu PdC proprie (info utile pentru cei în caz; vă rugăm nu completați în formularul pentru PdC instalații existente)
*
Required
2.2 Șemineu

Am sugera șemineu cu rolul său de bază, nu termo-șemineu. Energia sa rămâne în casă. Fără termostat în camera ce îl găzduiește (sufragerie), încălzire în pardoseală neoprită = caldă și podeaua, consumul/sufragerie devine foarte mic, spre neglijabil.

Aria șemineului ar trebui marcată fizic pe șantier = evitare neatenție de a așterne țevi sub el.
*
Recuperator căldură local (ventilare) = în bucătărie, dormitor matrimonial; control pe fiecare unitate de pe telefon; nu tubulatură, nu mentenanță; nu „înalț” casa sau „cobor” tavanul; nu pierd energie cu circulația prin tuburi; investiție mică, montare oricând și probabilă, în anul 4 doar dacă observ că ar fi util. Spre deosebire de moluri sau clădiri de birouri, casele de locuit au ∼toate încăperile cu pereți exteriori (geamuri).
μVentilare Salamander
2.3. Ventilare cu recuperare de căldură centralizată / locală_o descriu la Altele *
3. Calorifere
Calorifere în băi, în alte zone, încălzire în viitor, arii neîncălzite deloc

Oriunde ar fi, oricând s-ar monta, vom propune aceeași temperatură joasă, egală cu cea din î.p. Așa, evităm folosirea GPA-ului/-urilor. De banii pentru GPA-uri pot fi cumpărate calorifere mult-supradimensionate. 
Din calcule aport de calorifer = când î.p. nu asigură necesarul - de pildă doi/trei pereți exteriori, puțini m² radianți/baie mică, parchet masiv/gros; (poză client)
3.1. Calorifere scăriță în băi (doar băi, nu garaj sau alte încăperi) *
3.2. Calorifere vor fi în... (nu va fi î.p.);
Propunem radiatoare de tip IrsapCordivari, sau de fontă, nu convectoare din tablă (cele știute de toată lumea). Le vom dimensiona pentru temperatura joasă = cu cea din î.p.; deci, nu va trebui GPA. 
*
Required
3.3. Încăperi fără căldură ° nici î.p., nici calorifere (garaj, camera tehnică, debara, cămară, sub scări etc. la Altele) *
3.4. Încăperi cu temperatură mai mică sau „de gardă”, 7..21°C (garaj, hol acces, terasă închisă, atelier etc.) *
3.5. Voi amenaja doar în viitor ° demisol, etaj, mansardă, pod

În caz de calorifere, vor fi alese pentru temperatura joasă din î.p. 

Menționați dacă va fi vorba de o temperatură interioară mai mică, sau folosire doar pe perioade mai calde, nu ger. Descrieți la Altele pentru alte situații.
*
4. Închidere terasă, extindere (nu prevăzute în planșele de arhitectură)
Foarte mulți clienți se hotărăsc după predare proiect î.p. imediat sau chiar revin după 3 luni: voi închide terasa / voi face o încăpere în spatele casei
4.1. Terasa va fi închisă (sau altă zonă) și încălzită

Descrieți la Altele
*
Required
5. Distribuție (țevi de la sursa de căldură la distribuitoare)
5.1. Amplasare sursă căldură


ℹ️ PdC aer-apă monobloc (1 unitate) ⇒ nu e nevoie de nicio cameră tehnică
ℹ️ PdC aer-apă split (2 unități) ⇒ unitatea interioară va fi pe perete ca o CT gaz
ℹ️ În garaj nu se poate monta CT gaz! Ar trebui ca firma de gaz să facă un „artificiu” de compartimentare. 

Trebuie să știm punctul în care se va afla sursa: 
- marcat pe planșele de arhitectură; sau
- marcat pe un desen făcut de client; sau
- text cu descriere: „bucătărie între geam și peretele cu chiuveta” sau „cameră tehnică perete exterior stânga geamului”. 
*
5D. Amplasare distribuitoare (ideal: în centre de greutate termică)
° nu se aud defel, sunt ca mobilierul; 
° pot fi mascate de/în mobilă; 
° pot fi cu tapet, vopsite, placate. 

Notă
Rar, dar am avut clienți care impuneau amplasarea distribuitorului în colțul camerei tehnice aflate pe colțul casei; distribuitor cu 11..14 căi. Trebuia să străbatem toată casa cu țevi inutile să ajungem în încăperile diagonal opuse. Ne-am retras. Cu scuzele de rigoare, nu vom proiecta astfel de configurații. 
Amplasare bună/optimă distribuitoare
5.2. Amplasare distribuitor demisol *
5.3. Amplasare distribuitor parter *
5.4. Amplasare distribuitor parter 2 (când S > 100..120 m²) *
5.5. Amplasare distribuitor etaj 1/mansardă *
5.6. Amplasare distribuitor etaj 2/mansardă *
5.7. Trasee țevi distribuție de la CT la distribuitoare, poziții coloane verticale (ex. există goluri în planșeu în camera tehnică și baie parter) *
5.8. Țevile de distribuție vor fi PPR sau PEX 32 mm (frecvent în proiectele noastre; nu PPR/PEX 25 mm)

Distribuția va fi de tip bitubular (tur+retur), ramificat (cu teuri); nu va fi cu distribuitor unic în camera tehnică, nici 2..4 trasee diferite pentru 2..4 distribuitoare. Vor fi planșe cu distribuția. 
*
6. Finisaje
Pentru atipice: parchet laminat, dublu/triplustrat, dușumea, LVT, SPC etc. trebuie să avem denumirile sau fișele/linkurile produselor. 

despre Finisaje
Finisaj podea „caldă” 🌡️🦶♨️ Dacă se va schimba finisajul în ani, nu va fi o problemă termică, ci reglajele hidraulice vor trebui refăcute, probabil. Tendința = cât mai potrivite pentru î.p.
6.1. Finisaje podea ° parchet, LVT (luxury vinyl tile), SPC (stone plastic composite), gresie, epoxidică, μciment  *
Required
7. Anvelopă 
- izolații sub placa peste sol și sub țevi = bază/suport; 
- pereți; 
- acoperiș; 
- vitrate (geamuri, uși exterioare). 
Pentru materiale atipice pe piață, ne-ar ajuta enorm să avem linkurile produselor. 
Grosime sistem î.p. în mod obișnuit = XPS 3 cm + țeavă 1,7 cm + șapă peste țeavă 4,5 cm = 9,2 cm + finisaj = 10..12 cm total

Tabel înălțimi sistem din pagina Temă proiect

Placa de rezistență poate fi beton armat, lemn ș.a.
7.1. Înălțime disponibilă de la placa de rezistență la finisaj (sub talpă)
De pildă:  XPS 3 cm + șapă ce conține țevile de 6..7 cm = ±9..10 cm + finisaj

Șapă î.p. sau direct spre paragraf Grosimi șapă
*
Required
Bază prindere țevi; poate fi din: 
- polistiren extrudat XPS (obișnuit), sau 
- polistiren expandat EPS cu plasă și folie aluminiu tacker, sau 
polistiren expandat EPS cu nuturi și folie plastic. 

Pentru planeitate, v. mai jos. 
7.2. Suport registre țevi î.p. (XPS, EPS-tacker, EPS-nuturi) 


Propunerea noastră: 
- 3 cm pe placa peste sol, pierderile spre sol sunt foarte mici, 2..3 W/m²-util; 
- 3 cm și la demisol/etaj/mansardă pentru a putea folosi agrafele 2D 4 mm, net superioare agrafelor 3D 35 mm. 
*
Required
Planeitate, aducere la aceeași cotă pe larg

Suprafață ideală
Suprafață care impune al 2-lea strat de polistiren sau o pre-șapă
7.3. Polistiren planeitate (între cabluri, țevi apă) în plus față de punctul anterior *
7.4. Polistiren sub placa pe sol (în pământ, nu peste sau sub țevi) *
Izolații termice ° pereți, acoperiș (materiale relevante termic; nu folii, membrane, faianță). Atenție! 

Pentru case slab sau neizolate, ar fi mai relevant să proiectăm cu izolația care se va monta/schimba/adăuga în viitorul apropiat.
7.5. Clarificări
Rezistența termică (pereți, acoperiș) o am deja de la un auditor energetic sau din Radia3
*
7.6. Pereți = tip, grosime cărămidă + tip, grosime izolație termică + orice alt strat relevant termic_de pildă rigips + vată minerală de 5 cm la interior (sau descriere pereți sandwich)

Exemplu de straturi interior → exterior = tencuială 2 cm, cărămidă Porotherm Robust 30 cm, polistiren Hirsch EPS80 15 cm, decorativă. Descrieți la Altele.
*
7.7. Pereți demisol în aer

Ex. straturi interior → exterior = tencuială 0 cm, beton armat 20 cm, EPS80 15 cm, decorativă. Descrieți la Altele.
*
7.8. Pereți demisol în pământ 

Ex. straturi interior → exterior = tencuială 0 cm, beton armat 20 cm, XPS 10 cm.  Descrieți la Altele.
*
7.9. Tencuiala va fi... Pentru alte sau mai multe tipuri, descrieți la Altele. *
7.10. Acoperiș pod (∃ placă beton/lemn peste ultim nivel)

Ex. straturi interior → exterior = tencuială 1 cm, placă beton 15 cm, EPS80 30 cm, șapă suport 5 cm + sub țigle: scândură 2,5 cm, spumă PUR 10 cm, scândură 2,5 cm, învelitoare țiglă/tablă. Descrieți la Altele.
*
7.11. Mansardă

Ex. straturi interior → exterior = rigips, vată 30 cm, scândură 2,5+2,5 cm, învelitoare. Descrieți la Altele.
*
7.12. Acoperiș terasă

Ex. straturi interior → exterior = tencuială 1 cm, placă beton 15 cm, EPS 30 cm, șapă perlitică suport 5 cm. Descrieți la Altele.
*
Vitrate (termopane)

Majoritatea clienților au oferta de termopane, acolo sunt trecute rezistențele fiecărui geam/ușă în parte = optim pentru breviar. 
7.13. Geamuri, uși exterioare 

Ex.1 Salamander Bluevolution 92, 3 sticle, 7 camere
Ex.2 Veka, 3 sticle, ramă 82 mm
Ex.3 Rehau, 3 sticle, ramă 80 mm
Ex.4: ușă acces lemn - link fișă tehnică

Descrieți la Altele.
*
8. Desene
Vă rugăm, evitați desene 3D cu mobilier, sau 2D cu hașuri care acoperă cotele (fațade 3D = ok).
Desene obligatoriu PDF; opțional în format dwg (CAD) dacă aveți. 
8.1. Voi trimite (am trimis) la proiectare@sibotherm.com: planuri D, P, E, M (caz) și secțiuni verticale (amplasament, situație, fațade, poze, video - opțional). 
Dacă există deja o discuție de mail (proiectare sau mail@sibotherm.com), vă rugăm să trimiteți în discuția veche. 
*
Exemplu de plan parțial ok
- cote interioare 5,20×5,25/living; 
- cote goluri 1,10×1,40/bucătărie - doar latura de jos le are, avem nevoie de cotele tuturor geamurilor/ușilor exterioare; 
- cote geodezice [-1,65]/garaj (precizați dacă există cote diferite pentru același nivel - de pildă, parter); 
- finisaje pardoseală gresie/baie (nu obligatoriu, le-ați descris mai sus). 
8.2. Descriu mai jos modificările față de planuri și cotele care lipsesc; 
sau 
Nu e cazul
*
Exemplu de secțiune A-A transversală, B-B longitudinală (obligatoriu cel puțin una, poate fi desen de mână); fără secțiune sau punctul de mai jos nu putem face proiectul
8.3. Nu am nicio secțiune verticală; așa că, scriu aici:
- Hu demisol;
- Hu parter; 
- Hu etaj / 
- Hmin mansardă și Hmax mansardă
Hu = de la gresie/parchet la tavan/sub tavan fals (aproximativ, nu farmacie); 
sau 
Nu e cazul, trimit secțiunile
*
Automatizare obligatorie = adaptare meteo
🌷primăvara
🌻vara (răcire)
🍁toamna
⛄iarna
= modulare temperatură agent termic în funcție de temperatura exterioară
= variază temperatura apei, implicit a șapei continuu, în timp real, în fiecare minut, pentru ca cea a aerului interior să fie constantă

Atenție inerție termică mare & termostate on/off (non-modulante)!
Iarna, casa pierde 1°C în 2..3 zile, depinde de izolația termică, masivitatea construcției; adică în 8 ore cât nu e familia acasă, casa pierde ±0,1°C.
---
Știm, toți am vrea să gestionăm instalația din iPhone. Însă, nu e cazul încălzirii în pardoseală, tonele de structură nu reacționează atât de rapid ca iOS-ul, Android-ul, Windows-ul. Nu putem comanda rapid-rapid triada sursă de căldură + î.p. + clădire. Ar trebui să ne instruim pentru exploatarea încălzirii (răcirii), deloc dificil + cu plăcere vă sprijinim.
Simplu în 2024: CT gaz au softul propriu de modulare și termostat cu wifi = senzor interior + temperatura exterioară citită de pe net; PdC aer-apă au termostat cu wifi (senzorul interior) + senzor în unitatea exterioară = adaptare iarna, adaptare vara (răcire).
9.1. Automatizare - instalația va fi hidraulic pregătită pentru orice automatizare (am fi recunoscători dacă nu ați re-pune întrebarea pe acest subiect). 

Propunem: un singur senzor modulant, propriu sursei de căldură, pe toată zona locuită a casei (bucătărie, sufragerie, dormitoare, băi, parter+etaj) și termostate de câmp, nelegate cu centrala, în dormitorul de oaspeți/birou/orice-rar-folosit. 

Confortul și economiile se obțin adaptând toată instalația la condițiile meteo 24/7; de fapt, în fiecare minut al zilei. 

Pentru orice altă variantă, încercăm să ajutăm tehnic cu info, schițe ș.a. Pe site, aflați 10 dintre variantele de automatizări.

CABLURI de pre-tras
*
Required
Primim formularul automat, vă rugăm să nu-l redirecționați din mailul dvs, nici cu copy-paste, mulțumim.

Următorul pas? 
Vă va răspunde manual un om (nu robot) pe mail, după ce vom fi primit formularul și desenele (amintim de copie buletin). Atenție! Răspundem cel târziu a 2-a zi lucrătoare; dacă nu primiți mail de la noi, nu am primit nici formularul, nici planșele! În mailul respectiv vom estima termenul de predare. 

În proiect va fi o listă de materiale și cât ar costa manopera noastră. Apoi, veți alege (nu obligatoriu; nu instantaneu = puteți reveni după luni/ani): 
A. comandați materialele
B. comandați lucrarea, materiale + montaj. 
De asemenea, proiectul cuprinde o propunere pentru pompă de căldură aer-apă încălzire/răcire și boiler cu PdC proprie. La fel, ați putea opta: A sau B. 
Nu lucrăm cu materialele clientului. 

Materiale urgent? 
Dacă vreți să cumpărați materialele (nu obligatoriu de la noi) repede-repede-că-vine-instalatorul, trimiteți mail cu data când veți începe lucrarea. Vom răspunde dacă am putea face breviarul de calcul și lista materialelor pe-repede-înainte, apoi (±3 zile) să facem și partea desenată. Vă rugăm, nu completați formularul înainte să confirmăm că ne încadrăm în acel timp. 
---
Multe-multe întrebări frecvente (izolații, surse de căldură, pregătire șantier, cabluri automatizare, parchet, recirculare acm🚿 ș.m.a.)  în pagina extrem de utilă Asistență.
*
Aș vrea o ofertă și pentru lucrarea de instalațiile sanitare interioare (IS) apă rece, caldă, recirculare, canal. Nu pentru apartamente din blocuri vechi.  *
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of sibotherm.com. Report Abuse