Έκκληση προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: για ένα Καθολικό Βασικό Εισόδημα, την Παγκόσμια Κατάπαυση του Πυρός και μια Συνάντηση των Λαών
Ο κόσμος έχει αλλάξει. Πρώτη φορά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ανάγκη νέων μοντέλων στην οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φύλο, την ειρήνη και το περιβάλλον είναι τόσο επιτακτική. Το γενικό πρότυπο με βάση το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί αυτός ο καινούριος κόσμος πρέπει να είναι «η ανθρώπινη ζωή ως κεντρική αξία σε ισορροπία με τη φύση και το περιβάλλον». Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να είναι βιώσιμο για αυτήν τη γενιά και για τις μελλοντικές.

Αυτή η επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι ανοιχτή για υπογραφή από όλους τους θεσμούς, οργανώσεις, ομάδες και άτομα που συμπίπτουν με τις επιδιώξεις που περιγράφονται σ’ αυτήν.

Παρακαλούμε. διαβάστε αυτήν την επιστολή, υπογράψτε την και κυκλοφορήστε την σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπογράψτε το γράμμα σε άλλη γλώσσα:
Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα:
Απευθυνόμαστε σε σας παίρνοντας θάρρος από τις καίριες διακηρύξεις σας για τη θέσπιση ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, την παγκόσμια κατάπαυση τού πυρός, την Καθολική Κάλυψη Υγείας, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, θεωρώντας ότι θα μπορούσατε να προάγετε και να προωθήσετε μια παγκόσμια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Η τρέχουσα κατάσταση
-------------------------------------
Η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 έχει καταδείξει για μια ακόμα φορά, ότι το σημερινό σύστημα τής παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Σήμερα υπάρχουν ποικίλα προβλήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό τους:

• Ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε λιγότερα χέρια. Μια έκθεση της Oxfam του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους εκτιμά ότι 2.153 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από τα 4.600 εκατομμύρια πιο φτωχά άτομα του κόσμου. Αυτή η συγκέντρωση δημιουργεί τις συνθήκες για την αύξηση των θανάτων, των ασθενειών, της άγνοιας και της βίας σε όλες τις μορφές της. Καταδικάζει χώρες ολόκληρες να ζητιανεύουν τη βοήθεια των πλουσίων και είναι εξευτελιστικό για έναν πολιτισμό που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο απόγειο της διανοητικής, επιστημονικής και τεχνολογικής του εξέλιξης.
• Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, μετά από μια μικρή μείωση στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, αυξάνονται τώρα για μία ακόμα φορά, με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν δαπανηθεί στις ένοπλες δυνάμεις εντός του 2019. Πρόκειται για χρήματα που τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να διοχετευθούν στη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας.
• Στο πεδίο των αυξανόμενων στρατιωτικών εντάσεων, ο πολιτισμός μας απειλείται από τον αφανισμό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου, σε περίπτωση ενός «περιορισμένου» πυρηνικού πολέμου, που μόνο 100 από τα 14.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο θα εκραγούν σε αστικά κέντρα, θα μπορούσαν να πεθάνουν 2.000 εκατομμύρια άνθρωποι από τις ίδιες τις εκρήξεις, από τη ραδιενέργεια και από την πείνα, καθώς θα μειωθεί η αγροτική παραγωγή λόγω της ψύξης που θα προκύψει από τα απόβλητα που θα απορριφθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
• Η αναγκαστική μετανάστευση που οφείλεται στο διωγμό, τη γενικευμένη βία των συρράξεων και των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανερχόταν σε 68,5 εκατομμύρια άτομα το 2017. Χιλιάδες από αυτά πεθαίνουν στη Μεσόγειο, στην έρημο της Σαχάρας, στην Κεντρική Αμερική, στην Ασία και σε άλλες περιοχές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και ασφάλεια.
• Οι επιδιώξεις που εκφράζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων απέχουν πολύ ακόμη από το να είναι μια πλήρης πραγματικότητα για τον παγκόσμιο πληθυσμό.
• Τα εκατομμύρια των γυναικών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, αγωνίζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη για να υπερνικήσουν τη βία την οποία υφίστανται –σε όλους τους τομείς– από το κυρίαρχο πατριαρχικό σύστημα. Είναι επιτακτικό να ενεργοποιήσουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και εκπαίδευσης για να εκριζώσουμε την έμφυλη βία σε όλο τον κόσμο, καθώς και να διασφαλίσουμε για τις γυναίκες ισότητα μισθολογικών, επαγγελματικών και προσωπικών ευκαιριών και επίσης το δικαίωμα στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και εκπαίδευση .
• Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο άτομο, αλλά σήμερα υφίστανται βία σε όλο τον κόσμο. Την τελευταία φορά που συντάχθηκε μια έκθεση το 2015 το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προέτρεψε «τα Κράτη να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βάλουν τέλος στη βία και τη διάκριση ενάντια στους/τις λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, διαφυλικούς και ιντερσέξ (ΛΟΑΤΚΙ) ενήλικες, έφηβους/ες και παιδιά, και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια.”
• Όσον αφορά στα παιδιά, παραθέτοντας μόνο ένα δείκτη από την τελευταία έκθεση της UNICEF, “τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά κάτω των 5 ετών δεν αναπτύσσεται σωστά λόγω του υποσιτισμού.”
• Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, παρά την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε ευρείας αναγνώρισης διεθνείς πράξεις, διακρίνονται, εκτοπίζονται, καταδιώκονται και δολοφονούνται για να εξασφαλιστεί η αρπαγή και η εκμετάλλευση των εδαφών τους. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους και στερεί από το κοινωνικό σύνολο τη συνεισφορά τους τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην υπεράσπιση μιας ισορροπημένης σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να διασφαλίσει την επιβίωσή μας ως είδος.
• Σύμφωνα με την Διακυβερνητική πλατφόρμα επιστήμης-πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μια περιβαλλοντικής καταστροφής σε τομείς όπως η μείωση της βιοποικιλότητας, η παραγωγή τροφίμων, η θαλάσσια ρύπανση, η μείωση των δασικών περιοχών και η αύξηση της αστικοποίησης. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
• Ειδικότερα όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο κόσμος αγωνίζεται για να ανακόψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, και εσείς ο ίδιος έχετε εκφράσει την απογοήτευσή σας για την έλλειψη αποτελεσμάτων στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων της COP στη Μαδρίτη.

Χωρίς να προσθέσουμε άλλους δείκτες, όσοι παραθέτονται εδώ είναι παραπάνω από επαρκείς για να δείξουν ότι ο τρόπος με τον οποίον είναι οργανωμένος ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών ούτε και στις επιδιώξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα:

• “Τη διαφύλαξη των μελλοντικών γενεών από τη μάστιγα του πολέμου που δύο φορές προκάλεσε στην Ανθρωπότητα ανείπωτη οδύνη”.
• “Τη διακήρυξη της πίστης στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, στην ισότητα των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών και μεγάλων και μικρών εθνών.”
• “Τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διατήρηση της δικαιοσύνης και του σεβασμού των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες και από άλλες πηγές του διεθνούς δικαίου.”
• “Την προαγωγή της κοινωνικής προόδου και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου εντός μιας πιο ευρείας αντίληψης της ελευθερίας.”

Πώς φτάσαμε εδώ;
------------------------------
Τα Ηνωμένα Έθνη αναδύθηκαν από τα συντρίμμια που απέμειναν μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η Διάσκεψη του Bretton Woods, που συγκλήθηκε από τους νικητές αυτού του πολέμου έθεσε σε κίνηση μια χρηματοοικονομική τάξη πραγμάτων που δεν κατόρθωσε να φέρει οικονομική ευημερία στη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίθετα, αύξησε τις ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους και ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία.

Το χρήμα, ως εργαλείο για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, “έχει αποκτήσει δική του ζωή” μέσω της τοκογλυφίας και της κερδοσκοπίας. Επανειλημμένα η παγκόσμια οικονομία έχει δημιουργήσει τεχνητές φούσκες πλούτου που στη συνέχεια σκάνε, καταστρέφοντας τη ζωή των απλών και καθημερινών ανθρώπων που τα μέσα επιβίωσής τους υποχωρούν κάτω από τα πόδια τους χάρη στις αποφάσεις που λαμβάνονται στη Wall Street, στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Τόκιο, κ.λπ. Ακόμη υφιστάμεθα τις συνέπειες της κρίσης του 2008 και τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο έχουν εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα πολλών χωρών τόσο να αναπτυχθούν όσο και να αντιμετωπίσουν την τωρινή πανδημία του Covid-19.

Το να μετράμε την πρόοδο αποκλειστικά με όρους οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι ακριβώς ο λόγος που βρισκόμαστε στην τωρινή κατάσταση που μας απειλεί όλους.

Ποια είναι η λύση;
----------------------------
Είναι αναγκαία η κατασκευή ενός καινούριου μοντέλου κοινωνίας βασισμένου σε μια συλλογική συμφωνία συμπεριληπτική κάθε διαφορετικότητας (γυναικών, παιδιών, αυτόχθονων πληθυσμών, σεξουαλικών διαφορετικοτήτων, νέων, κ.λ.π.), ευρείας λαϊκής συμμετοχής, που θέτει την αξία της ανθρώπινης ζωής και τη ζωή στον πλανήτη πάνω από κάθε άλλο συμφέρον. Η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της την απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία για να σχεδιάσει ένα καινούριο σύστημα ευνοϊκό για όλα τα ανθρώπινα όντα και τη βιοποικιλότητα που πρέπει να σεβαστούμε.

Επείγοντα μέτρα:
---------------------------
1. Εφαρμογή ενός Βασικού Εισοδήματος, που να θεσπιστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, με τα εξής χαρακτηριστικά:
 ○ Καθολικό: για όλο τον πληθυσμό του κόσμου.
 ○ Άνευ όρων: είτε εργάζεται είτε όχι ο αποδέκτης, και ανεξάρτητα αν έχει άλλες πηγές εσόδων.
 ○ Ατομικό: για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το με ποιον ζει.
 ○ Επαρκές: που επιτρέπει να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες διαβίωσης (τροφή, στέγη, κ.λπ.) και συνθήκες μιας αξιοπρεπούς ζωής.
 ○ Μόνιμο: πέραν της διάρκειας της πανδημίας του covid-19.
 Αυτό το βασικό εισόδημα θα είναι συμπληρωματικό και ποτέ σε αντικατάσταση δικαιωμάτων που έχουν ήδη αποκτηθεί σε κάποιες χώρες, όπως είναι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, οι συντάξεις γήρατος και άλλες συντάξεις, επιδόματα αναπηρίας, κ.λπ.
2. Εφαρμογή και εγγύηση καθολικής κάλυψης υγείας για κάθε άνθρωπο.
3. Κατάπαυση πυρός όλων των πολέμων σε μόνιμη βάση.
4. Διοχέτευση των κεφαλαίων από τους εξοπλισμούς στα παραπάνω σημεία 1 και 2.

Κατασκευή ενός καινούριου κοινωνικού μοντέλου
-------------------------------------------------------------------------------
Γενικό Γραμματέα: σας προτείνουμε να συγκαλέσετε μια Συνέλευση των Λαών για να σχεδιάσουν ένα καινούριο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης του πλανήτη που να σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα και ταυτόχρονα να είναι ικανό να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή σε ισορροπία με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον.

Το κύριο πρότυπο θα είναι η τοποθέτηση του ανθρώπινου όντος ως κεντρικής αξίας, έτσι που αυτή η καινούρια οργανωτική μορφή να περιλαμβάνει:

1. Ένα καινούριο αλληλέγγυο οικονομικό σύστημα που βρίσκεται στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι αντίστροφα. Θα χρειαστεί να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία, η τοκογλυφία και κάθε είδος οικονομικών παραδείσων, να επαναπροσδιοριστεί η αξία των αγαθών, της εργασίας (αμειβόμενης ή μη) καθώς και η έννοια και η αξία του χρήματος.
2. Ένα Καθολικό και Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα με τους όρους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Προτείνουμε επίσης το ποσό να είναι ίδιο για όλη την ανθρωπότητα.
3. Να προχωρήσουμε στη διαδικασία μιας Πραγματικής Δημοκρατίας που να επιτρέπει όλες οι αποφάσεις οι σχετικές με την ανθρώπινη ευημερία να περάσουν στα χέρια του πληθυσμού: η τροφή, η υγεία, η στέγη, η εκπαίδευση, το νερό, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι μεταφορές, το προνοιακό σύστημα, η πρόσβαση στην επιστήμη και την τεχνολογία, κ.λπ.
4. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων και προοδευτικός και αναλογικός αφοπλισμός κάθε είδους εξοπλισμού.
5. Εξάλειψη όλων των ρυπαντικών μορφών παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.
6. Πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών του κόσμους, οδηγώντας τις στις καλύτερες διαθέσιμες συνθήκες ζωής του πλανήτη, καθώς και εξάλειψη άνισων εμπορικών συμφωνιών.
7. Να γίνουν προσβάσιμες σε όλο τον πλανήτη οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
8. Ανεξαρτησία και κυριαρχία όλων των «μη αυτόνομων» εδαφών, ως προκαταρκτικό βήμα για την κατάργηση των συνόρων και των εκδόσεων βίζας που βλάπτουν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
9. Την πλήρη εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και επικαιροποίηση της σε συνάρτηση με τις τεχνολογικές αλλαγές.
10. Μια επανίδρυση των Ηνωμένων Εθνών που να ανταποκρίνεται στις αρχές που οδήγησαν στην ίδρυσή τους. Που να εγγυάται σε όλες τις χώρες δίκαιες διαδικασίες, που δεν υπόκεινται σε εκβιασμούς ή ιδιαίτερα συμφέροντα, που να είναι μια πραγματική δημοκρατική οργάνωση στην οποία τα μέλη έχουν ίση δύναμη ψήφου, καταργώντας για όλους τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

Ως εδώ, εκφράζουμε τα οράματά μας. Μια σφαιρική πρόταση που προτείνουμε να τεθεί σε διαβούλευση και συζήτηση με όλους εκείνους που συμμερίζονται την ανάγκη μας για την κατασκευή ενός καινούριου κόσμου. Επομένως, τα σημεία αυτά δεν είναι περιοριστικά αλλά ανοιχτά στη συνεισφορά άλλων ατόμων και συλλογικοτήτων.

Οι παρακάτω υπογράφοντες, προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε ενεργά και να παροτρύνουμε άλλους να συνεισφέρουν σε αυτήν την κοινή κατασκευή. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε στη θέση σε κίνηση αυτών των δράσεων. Αναμένουμε με ενθουσιασμό την άμεση απάντησή σας.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Ανθρωπιστικό Δίκτυο για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα
(Red Humanista por la Renta Básica Universal)

Όνομα: *
Επώνυμο: *
Θεσμός, οργάνωση ή ομάδα (προαιρετικός):
Ηλεκτρονική διεύθυνση: *
Δες τη λίστα των υπογραφόντων:
Κατεβάστε το γράμμα σε μορφή pdf:
Προστασία δεδομένων:
Υπογράφοντας αυτήν την επιστολή, δέχομαι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου να αποθηκευτεί σε μια βάση δεδομένων. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη λήψη πληροφόρησης σε σχέση με την πρόοδο αυτής της καμπάνιας. Τα δεδομένα δε θα χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο σκοπό και δε θα δοθούν ποτέ σε τρίτους.

Ανά πάσα στιγμή, μπορείς να γράψεις στο info@redhumanistarbu.org για να ζητήσεις τη διαγραφή των στοιχείων σου.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy