12. Assessorentraining - Scholing Beroepsbekwaam Beoordelen Expert Assessor VO en PO
Het is een ‘kunde’ om in korte tijd tijdens het eindassessment te beslissen of een student startbekwaam is om als docent te gaan werken. Daarom vindt de HvA het belangrijk om assessoren op te leiden tot expert assessoren. In de training komen de vaardigheden en het gedrag aan de orde dat van assessoren wordt verwacht en dat is vastgelegd in het assessorenprofiel. De onderwerpen zijn: een goed assessmentgesprek voeren, werken met de assessmentdriehoek, kernvragen formuleren en via de STARRT- methodiek tijdens het Criteriumgericht Interview (CGI) gestructureerd uit te vragen. Aan de hand van de beoordelingsstandaard oefen je samen met je mede-assessoren om te verantwoorden en te beargumenteren wat het actuele denk- en handelingsniveau is van een student en welke volgende ontwikkelstappen nodig zijn.
Doel Scholing Beroepsbekwaam Beoordelen Expert Assessor
► Kwaliteit van de assessoren tijdens de assessments verhogen en op het niveau van landelijk assessoren-profiel brengen.
► Daarmee recht doen aan studenten tijdens het assessment: door eruit te halen wat erin zit.
► Kwaliteit van de rapportage (zowel mondeling als schriftelijk) verhogen, zodat de beoordeling transparant en beargumenteerd is.
► Kwaliteit van de assessoren inzichtelijk maken en borgen voor de direct betrokkenen (student, opleiding, scholenveld) en aan derden (examencommissie, accreditatie, inspectie).
Via certificering wordt vastgesteld of de assessor zich het niveau expert assessor heeft eigen gemaakt.
Werkwijze & opzet
In de scholing wordt op basis van de theorie en methodiek van het beroepsbekwaam beoordelen de verschillende vaardigheden die nodig zijn om tot een verantwoorde en transparante beoordeling te komen, getraind. Alle stappen en de onderdelen van het assessment worden in de training door de assessoren zelf doorlopen. Naast het werken met actueel studentenmateriaal werkt de assessor ook met en aan zijn eigen assessorenportfolio. Dit doen we opdat de beoordelingsmethodiek zo authentiek mogelijk geoefend kan worden, maar ook om de opgedane scholing, assessment ervaring en assessorenkwaliteit vast te leggen. Tussen de trainingsdagdelen kunnen de assessoren bepaalde assessmentmethodiek of theorie via de online-video’s via zelfstudie bekijken.
Het laatste onderdeel van de training is de individuele feedback van de trainer, waarbij tijdens de CGI afname van een assessment de assessor geobserveerd en beoordeeld wordt of de assessor gereed is voor de certificering. De feedback wordt opgenomen in het eigen assessorenportfolio.
De gedragsindicatoren die alle voldoende beoordeeld dienen te worden tijdens de certificering zijn: 1. Gespreksstructuur
2. Gesprekstechniek (STARRT, Turbo, LSD, etc)
3. Relatie bewijsstukken, beroepshandelingen en beoordelingscriteria
4. Beoordelingstechniek
5. Feedback
6. Omgaan met bezwaren (indien van toepassing)
Het programma:
Dagdeel 1:
•
Oriëntatie op gehele training Assessorenprofiel
•
Samenstellen en werken met eigen assessorendossier
Dagdeel 2:
•
Criteriumgericht interview (CGI)
•
Assessorendossier centraal
•
Authentiek oefenen
Dagdeel 3:
•
Afname van Eindassessment PPO.
•
Studentenmateriaal met acteur
•
Cyclus doorlopen: beoordelen studentenmateriaal,
•
Intersubjectieve afstemming vragen, CGI, Intersubjectieve beoordeling en terugkoppeling
Assessmentperiode
Afname eindassessment ppo
Minimaal 2 - maximaal 5
Dagdeel 4:
• Eigen ervaringen / assessor als reflecteerder eigen beoordelingskwaliteiten
• Rapporteren
• Oriëntatie op certificeringstraject
Assessmentperiode
Eigen video-opname maken
Eigen opname maken, assessoren zijn volwaardig inzetbaar in 2de graads lerarenopleidingen
Dagdeel Collegiale Consultatie (groepjes van max 4)
Bekijken en feedback/feed forward op eigen CGI opname
Assessmentperiode Individuele Feedback en Certificeringsaanvraag
Bij positieve feedback aanvragen in dezelfde assessment periode
Data start semester 1: 2/11, 16/11, 30/11, 22/3, + nog in te plannen dagdeel consultatie & individuele feedback en certificeringsaanvraag (tijden zijn steeds van 16:15 – 19:30)
Training is al gestartData start semester 2: 6/3, 20/3, 17/4, 22/5, + nog in te plannen dagdeel consultatie & individuele feedback en certificeringsaanvraag (tijden zijn steeds van 16:15 – 19:30)
Locatie: Deze training vindt plaatst bij de HvA.
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan deze scholing. De certificering wordt door HvA uitgevoerd, door onafhankelijke beoordelaars en is een apart onderdeel. Hiervoor wordt een tarief van € 645,- per deelnemer gehanteerd.
Opgeven kan door een mail te sturen aan Loket Nascholing, email:
onderwijsbureau-foo@hva.nlWanneer je je aanmeld via de Esprit Academy, geven wij jouw aanmelding door aan de HvA.