Пријава за учество на регионален форум „Рудници: Да или Не?“
Цивика мобилитас ви го најавува форум за Источниот регион „Рудници: да или не?“, кој ќе се одржи на на 5 декември во Домот на армијата во Струмица.

Дискусијата ќе се фокусира на актуелната ситуација за справувањето со новоотворените рудници. Иницијативите против рудници во југоистокот доесга реализираа шест референдуми, од кои три успешни и три неуспешни. Тие тврдат дека доколку најавените компании добијат концесии за отворање на рудниците, на планината ќе се вади руда со експлозив и огромни багери, која потоа ќе се прска со цијанид за златото да биде одвоено. Понатаму ова ќе води до нарушување на релјефот и загубата на шумите, што ќе значи комплетна промена на климата на ова подрачје.

Од друга страна, се верува дека рудниците се надеж за невработените од источниот регион како и можност за менување на стопанската структура во делот на инвестирање во индустријата, која досега претежно беше текстилна и дрвопреработувачка.

Име и презиме *
Your answer
Организација/компанија/институција
Your answer
Имејл
Your answer
Рудници: Да или Не?
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms