Adhesió al MANIFEST: Salvem la Serra de la Llena.
Coordinadora les Garrigues per una Eòlica i Solar Sostenibles
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Davant els projectes eòlics presentats per Endesa, per l'emplaçament de centrals eòliques a la Serra de la Llena, les persones i entitats que signen aquest manifest, exposen:
PRIMER: LA SERRA DE LA LLENA ÉS L'ESPAI MÉS EMBLEMÀTIC DE LA COMARCA.

La Serra de la Llena, amb els seus 1000 metres, suposa l'espai muntanyos més important i emblemàtic de la comarca de les Garrigues, i representa els valors paisatgístics, naturals i culturals que donen identitat a la seva terra i a la seva gent. El mateix decret per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables te en compte en els criteris específics per a la implantació de parcs eòlics, que cal evitar llocs d'impacte paisatgístic elevat i d'elevada significació o rellevància per a la societat.

SEGON: FRAU EN LA TRAMITACIÓ

El projecte de parc eòlic les Cavasses- Comella- Sant Joan amb un total de 148,5 MW i la mateixa línia d’evacuació és una única instal.lació que ha estat fragmentada administrativament en tres expedients de 49,5 MW cadascuna únicament a fi de quedar per sota dels 50 MW i poder regir-se per la normativa catalana. Aquesta maniobra per evitar l’avaluació de les afectacions suposa un frau jurídic manifest i rebaixa les garanties administratives i ambientals degudes.

TERCER: EFECTE ACUMULATIU I CONCENTRACIÓ EN UNA ÚNICA ZONA DE CATALUNYA.

No es té en compte l'impacte acumulatiu derivat de la concentració de parcs eòlics en determinades parts del territori, cosa que el mateix decret demana que s'eviti, i que en aquest cas seria la línia de 140 km que va des d’Almatret-Mequinensa  fins a l'Alta Segarra, tot resseguint el límit de la província de Lleida, i on la única zona lliure d’aerogeneradors que roman és la franja de 23 km a les Garrigues compresa entre els parcs eòlics en actiu de les Rotes (Bellaguarda), i el parc eòlic de Vilobí I i Vilobí II (Tarrés, Fulleda), justament l'espai on es projecta la ubicació del parc eòlic les Cavasses- Comella- Sant Joan.
Així mateix, és evident que els parcs eòlics a Catalunya no s’ubiquen segons el criteri de la generació distribuïda, és a dir, en proximitat als centres de consum sino que es concentren en una única línia del territori i aquesta línia es caracteritza pel despoblament, els baixos preus del sòl i en particular la llunyania als centres de consum.

QUART: AFECTACIÓ A LA FAUNA
 
El parc eòlic Cavasses-Comella-Sant Joan afecta un àrea d’interès faunístic per l’àliga cuabarrada, on s'han documentat la presència d’un niu de l’espècie. La Serra de la Llena també és el darrer espai que roman lliure d’aerogeneradors –entre els parcs eòlics de Bellaguarda i Tarrés–, resultant el canal de pas de l'avifauna de major tamany que transita entre les comarques de Tarragona, Lleida i Pirineu. La construcció del parc eòlic suposaria una barrera impermeable, sense respectar el mateix decret que diu que s'ha de minimitzar l'afectació sobre les especies amenaçades així com respectar els punts estratègics pel pas migratori de les aus.

CINQUÈ: FALTA DE CONSIDERACIÓ DELS AGENTS DEL TERRITORI

La promoció del parc eòlic les Covasses-la Comella-Sant Joan no ha comptat en cap cas amb la participació dels agents del territori tal com ajuntaments, consell comarcal o entitats. Tampoc respon a un plantejament participatiu i democràtic, ni preveu un subministrament energètic en proximitat als municipis afectats sinó que l’energia produïda s’ha de traslladar a llargues distàncies.
Al contrari del que estableix el Pacte Nacional per a la Transició Energètica a Catalunya (PNTE), que vol fomentar un nou model energètic més democràtic, participatiu, on la ciutadania i les persones consumidores s'han de situar en el centre:  "Així, en el nou model energètic proposat, la ciutadania i les empreses passen a ser consumidores actives amb la possibilitat de poder consumir, generar, emmagatzemar i vendre energia elèctrica al mateix temps que gestionen el seu consum. El nou model ha de permetre l'agrupació i la participació d'aquests productors/consumidors en comunitats”.

SISÈ: PER UNA TRANSICIÓ ENERGÈTICA SOSTENIBLE

És necessari un canvi de model energètic del nostre país que substitueixi l'energia provinent de fons no renovables per una energia neta, però aquesta ha d'apostar per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. El model ha de passar per energies netes,  de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn.
S'està utilitzant la transició energètica per justificar l'agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial de la nostra comarca afavorint les grans corporacions. La instal·lació de més parcs eòlics i solars a la comarca de les Garrigues, tot i que es basa en fonts d’energia renovables, no és sostenible pel territori: l’impacte visual i ambiental dificulta projectes en  desenvolupament lligats a l’ecoturisme i limita la possibilitat de projectes futurs en aquest àmbit provocant afectacions a l’economia local, i afectant negativament a la la lluita contra el despoblament i contra el desenvolupament del món rural.

SETÈ: Demanem la implicació i posicionament d'entitats socials, econòmiques i ambientals, Ajuntaments i institucions, ciutadania, etc.. per aturar aquest model energètic i en particular aturar la central eòlica a la Serra de la Llena. Necessitem un posicionament ferm de quin model de comarca volem. Treballem totes juntes per un nou paradigma energètic renovable, sostenible i participatiu per a tot el territori on el benestar  de les Garrigues i els garriguencs estigui per davant de tot interès individual de grans corporacions aliens a la nostra realitat.

PER TOT AIXÒ, MANIFESTEM:

SÍ a l’energia renovable, neta i sostenible economica, social i ambientalment.

NO a les energies fomentades per grans corporacions, perjudicant la nostra comarca i el seu entorn social, econòmic, natural i paisatgístic.
Nom i Cognoms *
DNI *
Correu electrònic *
Accepto rebre informació de la Coordinadora les Garrigues per una Eòlica i Solar Sostenibles, vinculada al present manifest: *
Us adheriu al manifest "Salvem la Serra de la Llena" de la Coordinadora les Garrigues per una Eòlica i Solar Sostenibles, com a: *
En cas d'entitat, quina?
Informació bàsica sobre protecció de dades:
Les seves dades no seran utilitzades per cap altra finalitat que no sigui presentar el present manifest davant els òrgans competents. Té dret a accedir, rectificar i suprimir les seves dades enviant un correu a: eolicagarrigues@gmail.com 
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Apicola BeeHappy. Report Abuse