Diagnos i problemlösning Matteklubben Tänkarna åk 1-3
Notera att det är inte viktigt alls hur många rätt man får på diagnosen, det absolut viktigaste är att man tycker att det är kul med den här sortens kluringar.

Vi rekommenderar att eleven gör diagnosen på högst 40 minuter. Vänligen hjälp inte eleven med den matematiska delen, men du får gärna förklara formuleringarna så att eleven förstår frågan.

Förnamn och efternamn: *
Your answer
1. I en korg ligger några äpplen (färre än tio). De här äpplena kan delas jämnt såväl mellan 2 personer som mellan 3 personer. Hur många äpplen ligger i korgen?
2. På en tråd hänger 16 godisar av fem godistyper (se bilden nedan). Elina vill att inga två godisar intill varandra ska vara av samma sort. För att få till detta tar hon ner några godisar och äter upp dem. Vilket är det minsta antalet godisar hon måste ta ner? (Två godisar räknas vara intill varandra om det inte finns några godisar emellan.)
3. En bonde har 30 kor. Han har också kycklingar, men han har inga andra djur. Om bonden räknar hur många ben korna har ser han att de är lika många som kycklingarnas. Hur många djur har bonden?
4. För två år sedan var katterna Tore och Tommy 15 år tillsammans. Nu är Tore 13 år. Om hur många år kommer Tommy att vara 9 år?
5. Sofia slog en tärning fyra gånger. Hon fick totalt 23 prickar. Hur många gånger slog hon sexor?
6. Konrad och Johanna går på bio regelbundet. Konrad går på bio var tredje dag, medan Johanna går dit var fjärde dag. Den 10 augusti gick de på bio samtidigt. Vilket datum kommer de gå på bio samtidigt nästa gång?
7. Man frågade fyra barn om hur många av dem som besökte teatern igår. Alva sade att ingen av dem var där, Ella sade att en av dem var där, Kalle sade att två av dem var där, och Frida sade att tre av dem var där. Man vet att bara de barnen som besökte teatern igår talade sanning, de andra ljög. Hur många av barnen besökte teatern igår?
8. Karin byggde en konstruktion av små kuber. På bilden ser man hur konstruktionen ser ut om man tittar på den uppifrån, framifrån, samt högerifrån. Hur många kuber använde Karin i konstruktionen?
9. Under frukosten äter Antons familj en tredjedel så mycket bröd som under lunchen, och under lunchen äter de två gånger så mycket bröd som under middagen. På en dag åt de en limpa som var delad i 22 likadana skivor. Under nästa åt de upp en till sådan limpa som var uppdelad på samma sätt. Hur många skivor bröd åt de sammanlagt under frukostarna och middagarna under dessa två dagar?
10. Erika har en tärning, där siffrorna 0, 1, 3, 4, 5, 9 står på sidorna. Jonas gav henne två likadana tärningar till, där siffrorna befinner sig på samma sätt som på hennes första tärning. Barnen lade upp alla tre tärningar på ett bord (se bild). Vad är summan av siffrorna på de nedersta sidorna (som inte syns för oss)?
Den viktigaste frågan: Tyckte du att det var kul att lösa de här uppgifterna? *
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms